Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво, къде, кога в Европейската нощ на учените?

| обновено на 28.09.18 в 10:07

На 28 септември от 17:30 ч. в двора на МУ-Варна ще започне Европейската нощ на учените. Дискусионни клубове, демонстрации, игри с публиката, научно кино, фото изложби и конкурси са част от програмата на събитието. На 28 септември София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас и Созопол, заедно с европейските градове, участващи в проекта, ще представят на публиката своята програма.

Във Варна събитията за Нощта на учените ще бъдат и в Музея по история на медицината и Юнашкия салон. За първи път тази година в инициативата ще участват и филиалите на МУ-Варна в Шумен и Велико Търново.

Тазгодишното издание на Европейската нощ на учените, имащо за цел да популяризира дейността на учените и  ролята на науката за обществото, е посветено на приноса от научните изследвания и иновациите за запазване на културното наследство. Във фокуса на събитията ще бъде и темата за насърчаване на културните и творческите индустрии и ключовата роля на изследователите в тези процеси.

Отворени врати за гражданите ще има в Икономически университет – Варна в Европейската нощ на учените. От 17 до 22 часа 

посетителите ще имат възможност да видят демонстрации в Университетската библиотека, в Лабораторията за изследване безопасността на стоките и презентации на Студентския съвет.

В Университетската библиотека ще има демонстрации на работа с автомат за заемане и връщане на книги, с роботизиран скенер в Дигитализационния център и работно място за незрящи хора. Представяне и подаряване на информационни материали за Европейския документационен център – част от комуникационната мрежа на Европейския съюз. Посетителите ще могат да разгледат експозиция на стари и ценни издания от фонда на библиотеката.

Демонстрации, свързани с разпознаване на различните видове: стъкло, порцелан, влакна и пластмаси в зависимост от произхода и състава им ще има в  Лабораторията за изследване безопасността на стоките. Други пък  ще определят качеството и безопасността на някои стоки: доказване наличието на нишесте в кисело мляко; определяне съдържанието на нитрати в пресни плодове и зеленчуци.

Ще бъдат представени иновативни продукти, разработени от докторантите към катедра „Стокознание“ при ИУ-Варна.

Студентски разработки и проекта Студентска улица ще бъдат представени в Студентския съвет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли започва основният ремонт на "Дунав мост 1"

Началото на планирания двугодишен основен ремонт на „Дунав мост 1“ се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма.  Първоначалните намерения са били ремонтните дейности да започнат през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното аварийно състояние на моста и рушащата се настилка, която създава реална опасност за..

публикувано на 17.06.24 в 17:05

47 фиша и 5 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци във Варна

Продължават проверките, свързани с чистотата в морската столица. Те се извършват съвместно от еколозите на Община Варна и „Общинска полиция“. През изминалата седмица са съставени 47 фиша за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, както и 5 акта за установяване на административно нарушение – 2 на физически и 3 на юридически лица, съобщиха от..

публикувано на 17.06.24 в 16:30

Превръщането на хале на Морска гара в сценично пространство обсъдиха във Варна

Да бъде обособено хале с площ от 2 дка на Морска гара и превърнато в пространство за култура. Тази възможност обсъдиха днес творци от 15 държави на среща с кмета на Варна Благомир Коцев. Два дни артисти от цял свят са във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за изпълнителско изкуство в морската столица. Творците..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Деница Сачева: Имаме сходство в програмите с ДПС

Започна срещата на представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС в Народното събрание за съставяне на правителство.  От страна на ГЕРБ-СДС преговорният екип е воден от Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам. Лидерът на ГЕРБ Бойко..

публикувано на 17.06.24 в 15:07
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: БСП няма да ходи на срещи и разговори с ГЕРБ-СДС

БСП няма да ходи на среща и разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Това съобщи пред БНР Борислав Гуцанов от "БСП за България".  "Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота", допълни Гуцанов.  Той съобщи, че БСП са получили покана от ГЕРБ-СДС, но "имаме категорично решение за неподкрепа".  "За нас въпросът е изчерпан. Когато говорим за..

публикувано на 17.06.24 в 14:57
Румен Радев

Румен Радев: Най-важното е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси". На съвместна пресконференция с..

публикувано на 17.06.24 в 14:32
Снимката е илюстративна

БАБХ започва засилени проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с началото на активния летен туристически сезон по Черноморието, предаде БНТ.  От днес, 17 юни, до 13 септември, във връзка с началото на активния летен туристически сезон, Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич започват засилен контрол..

публикувано на 17.06.24 в 14:04