Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Страшимирово

Ако Ви е скучно в града, Ви предлагаме вариант за извънградска разходка до село Страшимирово. Но ако предпочитате почивката вкъщи, ние сме се погрижили ефирно да ви отведем там. Днес в предаването на Радио Варна За селото” на фокус е село Страшимирово. Останете с нас през следващия почти час!

В България има само едно населено място с наименование Страшимирово. То е малко селце разположено между Варненското и Белославското езеро.

 Няма точни данни кога за първи път се е появил човекът в околностите на Белослав, но се смята, че още към края на средния палеолит той вече е обитавал местността Побити камъни, където са открити най-старите археологически находки. От тогава  до днес в околностите на езерата почти без прекъсване е кипял човешки живот.

Сега даваме думата на кмета на Страшимирово:


Кметът на Страшимирово Калоян Николов.

Местоположението на селото попада в "Защитена зона от Натура 2000". Намира се на 2 км. североизточно от община  Белослав и на 13 км. западно от Варна. Характеризира се с: умерено-континентален климат с черноморско влияние. Селото е благоустроено с добре уредена инфраструктура, Wi fi зона в района на читалището. Има редовно минаващ железопътен и автобусен транспорт. Географското разположение - в долина из разклоненията на Източния Предбалкан и на брега на  Варненското езеро, са удобна предпоставка за развитие на туризъм и атрактивни водни, и въздушни спортове. 

С предаването на Радио Варна "За селото" сме, уважаеми слушатели. Днес  в Страшимирово, община Белослав.

През октомври 1930 г. година се поставя начало на читалищна дейност с регистрацията на действащото читалище „Пробуда” .

   От 2010 година, по случай 80 годишнината от създаването му, читалището е с новопостроена сграда, с площ от 230 м2. Има сцена и зала побираща 100 души, подходяща за различни мероприятия. Какви дейност развива читалището днес?- с този въпрос се обръщам към Надя Георгиева-читалищен секретар при Народно читалище „Пробуда” в село Страшимирово:


Надя Георгиева-читалищен секретар при Народна читалище „Пробуда” в село Страшимирово. 

Понякога, уважаеми слушатели, ходим на гости без покана. Когато хората са сърдечни, с отворени обятия ни посрещат, въпреки липсата на предупреждение. Така както едно време си ходихме на гости. Без много-много предварителни уговорки. И аз по подобен начин звъннах в детската градина в Страшимирово. Чуйте кой ме посрещна:


Приятен и усмихнат да е денят ви!

Чухте Донка Маринова-директор на детска градина „Незабравка” в село Страшимирово.

Страшимирово е малко село в община Белослав. Бях там в делничен ден, когато нямаше много хора. Защото част от живеещите в Страшимирово работят във Варна, заради близостта с морската столица. И така, докато се разхождах на  спокойствие по празните улички, срещнах една жена. Обичам точно такива спонтанни събеседници, които дори на крак са готови на сладка приказка да споделят живота си в няколко минутки:


Вангелина Денкова от село Страшимирово, на която радиото е ръждясало.

Убедена съм, че се забавлявахме в последните минути заедно.

Приятен ден и свежо настроение ви пожелаваме аз Ваня Славова и звукорежисьорът Герасим Старчев!










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 24 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 24 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA).Разговор с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) за участието му на "July Morning 2024" (1 юли, Камен бряг). Разговор с Ангел Симитчиев (EXPECTATIONS, MYTRIP) за дебюта на BORN ERASED "I A m The..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 24 юни със Светлана Вълкова

К омисия „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет заседава днес Репортаж от откриването на Общностен център „Компас“– Варна, създаден по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН Как да разберем кога мидите са пресни и каква е цената им тази година – разговор с продавач на миди в района на Карантината Покани за..

публикувано на 24.06.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 24 юни с Мариела Димитрова

Етиката в работата на брокерите и агенциите беше един от акцентите на провелата се във Варна среща-дискусия. Защо е важно всеки потребител да се информира за брокера и фирмата, с които възнамерява да работи и как да различим коректните от некоректните брокери? Отговор на този и още въпроси, свързани с имотния пазар у нас 8.10 часа от Юлия..

публикувано на 24.06.24 в 06:24
Chart

#768 ТОП 20 (21.06-28.06.2024)

публикувано на 21.06.24 в 18:49
Картина на Шевкет Сюнмез

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 юни със Светлана Вълкова

„Пътят на бежанеца“ – фотоизложба по повод откриване на Общностен център за бежанци във Варна Утре се открива Международният  музикален фестивал „Варненско лято“ Изложба живопис на Елена Велкова и Веселин Начев в Art Meeting „Ефектът Люксембург“ – двама турски художници в Градската художествена галерия Ангел Ангелов с нова..

публикувано на 21.06.24 в 11:58
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в петък, 21 юни

Какво мислят продаващи и потребители от варененския пазар "Чаталджа" за идеята за модернизацията му?   Христо Димитров - председател на Общински съвет Варна обясни повече за тази идея пазар "Чаталджа" да стане модерен с място за местните производители; Варненски ученик събра 100 пълни точки и на двата държавни зрелостни изпита;..

публикувано на 21.06.24 в 06:04
Златни предмети от Варненския  некропол

НА СВЕТЛО на 20 юни с Мариела Димитрова

Варненският халколитен некропол все още крие тайни. Въпреки, че е категорично ясно, че тук, в нашия регион е люлката на цивилизацията, а археолозите са подготвени веднага да започнато работа, това не може да се случи. Причината е прозаична – липса на финансиране. Нито общинско, нито държавно. Каквито и да са обстоятелствата довели до това, фактите..

публикувано на 20.06.24 в 14:07