Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е финалният град на юбилейното Световно турне на Клайдерман

Двугодишният световен юбилеен тур на най-популярния пианист на нашето време е посветен на неговите 40 бляскави години на сцената. Ще го песрещнем във Варна на 1 декември с голям заключителен концерт в Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта

На 1 декември морската столица става част от Световното турне на Принца на романтичното пиано. Концертът е вписан в официалната програма в сайта на Ричард Клайдерман, а предвидливите почитатели вече запазиха своите места за юбилейния концерт на най-записвания пианист на всички времена във Варна.

Мега звезда, радваща се на феноменално предана през годините многомилионна публика на всички континенти, Ричард Клайдерман включи Варна и София в юбилейния тур, в който празнува заедно с феновете си 40 години бляскава сценична дейност. В чест на юбилея легендарният французин издаде двоен диск с 40 от най-популярните си композиции и в рамките на две последователни години премина през Европа, Азия и Америка.

На 1 декември в Двореца на културата и спорта Принцът на романтичното пиано ще дойде с най-доброто от най-добрите си програми – тоталните хитове, които докосват сърцата на публиката по цял свят по неповторимо нежния начин, който е неговата запазена марка. Заедно с големия артист на сцената в Зала Конгресна ще бъдат музикантите от Оркестъра на Classic FM радио.

Ричард Клайдерман е един от съвременните музиканти, които промениха отношението към пианото със своя New Romantic стил. Той се събужда известен преди 40 години след изпълнението на „Балада за Аделин” и благодарение на своя талант, трудолюбие и творчески идеи успява десетилетия наред да се задържи на върха като най-популярния пианист на планетата. До момента има над 90 милиона продадени албума, сред които невероятните 267 златни и 70 платинени диска.

Рицарят на романтичното пиано стартира тази юбилейна година с дълго и изключително успешно турне в Китай, продължи по големите сцени на Румъния, Бразилия, Япония, Иран, следващата седмица е в Москва, а от 28 септември започват гастролите му в САЩ със серия концерти в Сиатъл, Сан Хосе, Лос Анжелис, Бостън и Ню Йорк. След това през октомври го чака Австралия.

В България Клайдерман ще пристигне след тур в Саудитска Арабия и ще изнесе два концерта – на 29 ноември е в София, и на 1 декември – във Варна. Варненският концерт ще сложи финаната точка на двугодишния му световен проект. Оганизатор на концерта в София е Кантус Фирмус, а във Варна Елит Проджектс Мениджмънт.

Това ще бъде е четвъртият концерт на Клайдерман във Варна. Публиката в морския град всеки път посреща с огромна любов деликатния французин, който се отнася с истинско уважение към своите почитатели и винаги намира начин да направи реверанс към националната култура на домакините. Варна няма да забрави стоплящото сърцата негово изпълнение на българската възрожденска песен «Хубава си, моя горо», аранжирана за пиано лично от него.

Билетите за концерта на Клайдерман във Варна са в продажба. Цените са от 35 до 85 лв. Билети могат да се купят от касите на Двореца на културата и спорта и Фестивалния и конгресен център, от партньорската мрежа на Eventim в цялата страна и онлайн от eventim.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 заглавия са включени в програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

29 заглавия на живо, на киноекран и онлайн са включени в програмата на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Събитието ще се проведе от 1 до 15 юни.  12 представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са..

публикувано на 31.05.24 в 16:45
Храм

Безплатна прожекция на филми в последния четвъртък от месеца в „Св. Архангел Михаил“

  Всеки последен четвертък от месеца в Духовно –просветния център  „Св. Архангел Михаил“ ще има безплатни прожекции. Този четвъртък, 30 май, от 18 часа ще може да се види филмът  за  Писателя, сценарист, редактор, Свобода Бъчварова, която   разказва за комунизма и най-голямата вина - унищожаването на духа. „СВОБОДА ... по особено жесток..

публикувано на 26.05.24 в 13:42

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г. Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч. Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от..

публикувано на 24.05.24 в 14:17
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09