Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР забрани на "ВиК Добрич" да използва арбитраж в споровете си с клиенти

КЕВР проведе открито заседание, на което беше обсъден доклад на работната група и проект на решение във връзка със заявление на „Водоснабдяване и канализация” ООД, гр. Монтана за одобряване на бизнес план за развитие на ВиК оператора и утвърждаване на цени на ВиК услуги за периода 2017-2021 г.
Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ задължи в двуседмичен срок "ВиК Добрич" да премахне вписани арбитражни клаузи в споровете с клиенти като неотговарящи на одобрените общи условия на дружеството, съобщиха от Комисията.

Причината за решението на регулатора е разгледана жалба в КЕВР срещу "Водоснабдяване и канализация Добрич" АД, в която потребител на дружеството посочва, че служители на "ВиК Добрич" са вписали арбитражна клауза в предварително изготвените бланки за подмяна на водомер.

В правомощията на КЕВР е да одобрява Общите условия на договорите за предоставяне на ВиК услуги на потребителите, уточниха от регулатора. В одобрените Общи условия на "ВиК Добрич" изрично е посочено, че всички спорове между В и К оператора и потребителите се решават по взаимно съгласие чрез преговори между страните, а при непостигане на съгласие - по реда на Общите условия или по съдебен ред.

Във всички одобрени от Комисията Общи условия на ВиК операторите не е посочена възможност спорове между потребители и ВиК оператори да бъдат решавани чрез арбитраж, а само и единствено по съдебен път. Поради това вписването на арбитражни клаузи е нарушение от страна на "ВиК Добрич", тъй като излиза извън обхвата и рамките на одобрените Общи условия на дружеството, изтъкнаха от регулатора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

200 ирански ракети са изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и жертви, въпреки твърденията по иранската..

публикувано на 02.10.24 в 05:52
Варна

Слънчево, вятърът ще отслабва

Днес ще е предимно слънчево. Северозападният вятър и по крайбрежието ще продължи да отслабва и следобед навсякъде ще е слаб до умерен, като постепенно ще се обръща от изток и югоизток. Максимални температури между 18° и 23°, за Варна около 21°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 19°-22°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 02.10.24 в 05:51

Адресите без ток

На 02.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Левски, ул. Дружба 4, ул. Мир 2, 26, 28, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 40, 42, ул. Проф. Цани Калянджиев 4, 6, 12, ул. Рощок 11, 12, 13. На 02.10.2024, от 9:00 до 17:00 ,..

публикувано на 02.10.24 в 05:00

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47