Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката при Варна от 1444г. променя съдбата на Европа

| обновено на 10.11.18 в 20:50
Марин Костов
Снимка: Радио Варна

Има битки, които променят историята. Има битки, които остават в паметта на народите. Има младежи, които дават живота си за идеали. Това се случва в 1444 година, когато за последен път Европа прави опит организирано да се противопостави на настъпващите от Азия османски орди.  През 1439 г. във Флоренция се сключва уния между православната и католическата църква. Папа Евгений IV влиза в преговори с Константинопол, а византийски пратеници посещават Италия, Франция, Полша, Русия. Кризата в Унгария след смъртта на Сигизмунд е овладяна със съдействието на  Янош Хуняди, който осъществява и обединението й със силната към момента Полша. С негова помощ младият полски крал Владислав III от литовската династия Ягело е обявен и за унгарски монарх. В лицето на краля поредният антиосмански съюз намира своя символ, а Хуняди става неговата желязна десница. В ролята си на обединител на християнския свят папа Евгений благославя плана за изтласкване на османците отвъд Босфора и спасяването на Константинопол.

На 18 септември1444 г. войските на Владислав III и Хуняди преминават Дунав при Оршова и се придвижват надолу по реката. Обсаждат Никопол, но не успяват да го превземат. Към кръстоносците се присъединява влашкият воевода Влад Дракул с 4000 конници. Общата численост на християнската армия достига 20 000 души, а османците разполагат с около 8000 воини на Балканите.Снимка

Влад обаче съветва европейците да се върнат и да се подготвят по-добре за похода, защото цялата им армия е „колкото ловната свита на султана“.  Неуспехът при Никопол е последван от втори при Търново, където християните са отблъснати с големи загуби. Разярени, те плячкосват и убиват безогледно по пътя си, което обтяга отношенията им с местните българи. Все пак военното щастие се усмихва на европейците – те превземат твърдината Раховица (дн. Горна Оряховица), а после и силната Шуменска крепост. След победата Владислав издава декрет, забраняващ на воините му да тормозят българското население. Междувременно идват сведения за прехвърлянето на азиатските армии на султана на европейска територия. Християнския флот се е провалил в опитите си да попречи на плана на Мурад.

Първоначалният план на кръстоносците за преминаване на Балкана е изоставен и те се насочват към Варна с надеждата, че оттам венециански кораби ще ги откарат до Константинопол. По пътя си завземат крепостите Овеч (дн. Провадия), Каварна, Калиакра и Галата, но положението им вече е неизгодно.

СнимкаТурският гарнизон на Варна бяга от града, ала Мурад II бързо се придвижва начело на огромна армия през Ямбол и Айтос и на 9 ноември 1444 г. заема височините край Варненското поле. В залива няма никакви венециански кораби. Воините на Владислав и Хуняди се подготвят за битка. На следващата сутрин те се построяват в дъгообразна линия. Срещу тях са 60 000 спахии, тимариоти, еничари, акънджии – бойци от два континента в блестящи ризници, спретнати кафтани, бели наметала, кожи или ярки одежди.

Изходът от битката е известен.

Край Варна загиват около 10 000 християнски воини.
Загубите на султана са два пъти повече. 
Стотици европейци намират смъртта си извън бойното поле – по околните хълмове и в блатата. Други са убити или пленени дни след битката.
Пировата победа на Мурад II е с изключителни мащаби и последици. Край Варна войските му смазват последния голям антиосмански поход на обединените християни през Средновековието.
След битката местните хора отбелязват лобното място на краля и бойците му с дървени кръстове. По време на Кримската война /1853- 1856г./  поляци от дивизията на граф Замойски издигат там гранитен паметник. През 1924 г. е поставен нов, а през 1935 г. върху една от двете тракийски могили на мястото на битката е построен мавзолей.
Фондовете на музея непрекъснато се обогатяват, разказва директорът Марин Костов.

Интервю на Габриела Гаврилова :

Това е грандиозна битка, която е белязала края на последния кръстоносен поход. Можем да кажем, че това е общо християнско обединение срещу нахлуващата в Европа османска експанзия.

Какво трябва да знаем за Битката на народите повече от 500 години след нея?

Това, което е написано на сградата на Народното събрание: "Съединението прави силата". Обединена Европа е силна Европа. Това е пътят, по който трябва да вървят европейските народи, за да отстояват европейската идентичност пред света.

Парк-музей Владислав ВарненчикКаква е ситуацията в средата на 15 век в Европа?

Разпокъсана Европа. Европа, която е в разгара на междуособни войни, дори в самите държави. Включително похода на Владислав Варненчик не е подкрепен от полските благородници. Не случайно  болшинството от армията са унгарски войници, ръководени от своя военоначалник Януш Хуняди. Това е много показателно, че разпокъсаността не води до добро в никакъв случай.

Нещо, което се случва 50-60 години по-рано и с българската държава!

Точно така! Макар че това не е проблем на самата българска държава.

Това е етап от развитието на самите държави

И е общобалкански проблем. Наскоро срещнах информация, че по това време на Балканите е имало 32 държавици, деспотства, княжества и други отцепнически държавни формирования. Затова не е учудващо, че един герой, какъвто е за мен цар Иван Шишман, не може да събере армия, с която да се противопостави на настъпващите османци. Срещал съм информация, че българската държава не може да събере армия от 7 - 9 000 войници.

Срещу армия, в която броят е с поне още една нула

Отзад към това число! Когато самия влашкия войвода Влад Втори изпраща своята армия от 4 000 души в помощ на Владислав, той му казва, че това е нищо, защото османският султан отива на лов с 25 000 души! А Владислав Варненчик има общо 20 000 войници. Затова несъпоставими са армиите, които се изправят една срещу друга край Варна, но това е благодарение на разпокъсаността на Европа!

СнимкаС какво оръжие са били въоръжени силите на Обединена Европа?

Когато стане дума за кръстоносци, хората обикновено си представят, че всеки е яхнал кон, облечен в ризници и носи меч. Това е привилегия на висшата аристокрация, тъй като едни доспехи струват изключително скъпо в тази епоха и могат да си го позволят само едрите благородници. Масовата армия са били хора от селски произход и тяхното въоръжение са селскостопански оръдия на труда, превърнати в оръжия. Това са брадва, гезарма - обърната с острието нагоре коса, косери или оръжия за подкастряне на храсти.  Наскоро ни дариха едно оръжие, което е използвано за пробиване на лед при зимен риболов, което е използвано като оръжие.

И все пак битката е можела да успее, въпреки че в историята няма "ако"!

Да и това е благодарение на изключителния гении на Януш Хуняди като военен пълководец. Той има две изгубени битки - едната е при Косово поле, от която тази година се навършват 570 години. Втората е битката при Варна. Това отключва пътя на османците към Константинопол и към Виена.

Какви оръжия са използвали в битката при Варна сражаващите се и как се стреля с лък може да чуете от интервюто с Марин Костов :




Посетителите могат да видят изложбата, която проследява битката през 1444 година. На 10 ноември парк музей "Владислав Варненчик" е с вход свободен от 9.30 до 17 часа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30