Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 ноември - Световният ден на недоносеността

Броят на недоносените деца непрекъснато нараства и затова много специалисти помагат и на новороденото, и на майката. За страната средно всяко десето новородено е проплакало преди термина.

17 ноември е обявен за Световен ден на родените недоносени  бебета и целта е повече хора да бъдат информирани. Важно е всичко – от апаратурата, специалната гимнастика, храненето... 

"При недоносените деца храненето  е от съществено значение, защото е доказано, че на 2 години теглото им има съществена връзка с развитието на мозъка", каза за Радио Варна доц. д-р Ружа Панчева,  педиатър.

СнимкаВ идеалния случай такова дете наддава на тегло така, както би растяло бебе, родено в термин, и коригираната възраст на недоносеното. Компенсирането в храненето настъпва на 2-годишна възраст, а мозъчното развитие се изравнява на около 3 години.

За да се случи това, майките трябва да кърмят колкото е възможно повече.

Профилактиката с йод започва веднага след раждането и да се исзледва хемоглобина, ако е необходимо да се включи и медикамент, препоръчва доц. д-р Панчева.

Снимка


И тъй като майчината кърма е много важна, има специалисти , които помагат на майките. Симонета Попова е акушерка и от 6-7 години е консултант по кърмене в болница "Света Ана" във Варна.

Тя помага на родилките да стимулират образуването на кърма, защото тя се резорбира  много лесно в организма на детето и предпазва в бъдеще от алергии.

Ръчна компресия  е начинът да се стимулира отделянето на кърма, но това трябва да се прави регулярно и продължително, обяснява консултантът по кърмене.


СнимкаЗа правилното развитие на недоносеното дете влияние оказва и това да има непрекъснат контакт с майката.  Яна Тодорова ражда на термин, но дъщеря й отказва да бъде поставена в бебешка количка. Алтернативата се оказва ергоносеща носилка.

Желанието да намери решение на своя проблем прераства в нова професионална ориентация и след завършване на немски курс за ергономичено носене, тя вече е собственик на варненска библиотека за енергономични носилки . Съосновател в националната асоциация на бебеносещите в България.

Във Варна има няколко институции, където се помага на недоносените деца. След като бъдат изписани от родилно отделение, най-често отиват в Дома за медикосоциални грижи във Виница. Д-р Нели Николова е зав. центъра за ранна интервенция и споделя, че акцент в тяхната работа е обхващане на децата в ранна кърмаческа възраст, тъй като мозъчната структура тогава е много гъвкава и здравите мозъчни клетки могат да поемат функцията на увредените на 80 процента.Снимка

Гъвкавостта на мозъчните клетки е най-голяма до 1 година и затова при проблем родителите трябва да търсят веднага помощ от специалисти.

Не е необходимо направление от личен лекар, консултациите и прегледите са абсолютно безплатни. Това се отнася за деца от цялата страна и е за деца до 18 години.

През много специалисти е преминало семейството на 2-годишният Владислав, който се ражда в шестия месец. След три интервенции на очите днес той е нормално здраво дете и носи очила със сравнително малък дьоптър. Майката Яна Йорданова разказва, че е било много трудно, но никога не се е отказвала, вярвала е на 1000% в успеха и много се е молела. В разговора дискретно с най-прекрасната дума "мамо" се включва и Владислав.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "Триумф" е големият победител на фестивала "Златна роза"

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Кристина Грозева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградата на публиката, на Съюза на българските филмови дейци ,както и наградата за..

публикувано на 26.09.24 в 20:15

ОбС-Варна не прие отчета на Двореца на културата и спорта

Местният парламент във Варна прие годишните финансови отчети на повечето общински дружества за 2023 г. На днешното заседание бяха одобрени финансовите резултати на 11 лечебни заведения и 5 търговски дружества. Приемането на отчета на „Двореца на културата и спорта“ беше отложено заради изнесена от трибуната на зала „Пленарна“ информация от съветник за..

публикувано на 26.09.24 в 17:06

ОбС-Варна реши: 2 млн. лв. общински средства отиват за "Градски транспорт"

Общинският съвет във Варна даде съгласието си за финансиране под формата на заем в размер на 2 млн. лева на „Градски транспорт“. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна за 2024 г. за компенсиране на намалените доплащания по приетата Икономическа рамка за тази година, уточняват от общинския пресцентър. Сумата ще бъде възстановена на..

публикувано на 26.09.24 в 15:45

С близо 2,5 млн. лева ремонтират тръбата във Варненското езеро

Близо 2,5 млн. лева ще бъдат осигурени от общинския бюджет по проекта за ремонта на напорния тръбопровод за отпадни води на дъното на Варненското езеро.  Средствата за възстановимо ДДС, които не се покриват от държавата, бяха гласувани с пълно единодушие на днешното заседание на местния парламент.  Проектът е включен в Инвестиционната програма за..

публикувано на 26.09.24 в 15:37

Благомир Коцев: Работим по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване

Общинската администрация във Варна работи по предложение за създаване на общинско предприятие за сметопочистване. В момента се събира и анализира информация, черпи се пример от други общини в България, за да бъде внесено за разглеждане в ресорните комисии на Общинския съвет. Това каза по време на днешното редовно заседание на съвета кметът Благомир..

публикувано на 26.09.24 в 15:27
Снимката е илюстративна

В петък затварят за три часа ул. „Арх. Манол Йорданов“

На 27 септември, петък, от 9 до 12 часа ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна. Причината за затваряне на улицата е полагане на долен слой асфалт по пътното платно. Припомняме, че ул. „Арх. Манол..

публикувано на 26.09.24 в 15:18

Създават нови социални услуги в кв. "Възраждане"

Общинският съвет на Варна одобри кандидатурата на града за създаване на три нови социални услуги, включително два центъра за резидентна грижа за пълнолетни с интелектуални затруднения и център за специализирана подкрепа на хора с увреждания и техните семейства.  Проектът е част от реформата за деинституционализация на грижите за хора с увреждания и..

публикувано на 26.09.24 в 14:40