Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Закуската първо на теб трябва да ти хареса

| обновено на 29.11.18 в 10:09

"Най-хубавите закуски стават на жарова пещ, защото е зидана и изпича равномерно, събира към 15 агнета", разказва семейство ситничари, които не ценят своя труд, за да зарадват клиенти и приятели. Фурната е наследство от бащата, който предал занаята на сина. Даниела и Димчо Димови от Варна   държат на качествените продукти и сами купуват всичко необходимо, а изборът става след като се тества лично всичко и не правят компромиси.

Вече две десетилетия в семейството на Даниела и Димчо Димови работният ден започва малко след полунощ. За тях денят започва в 3 всяка сутрин, без неделя, когато си почиват. Аргументът, с който главата на семейството убедил някога своята половинка,  бил кратък, но убедителен - „за да спечелят“ пари за една година. Годината обаче се проточила, а парите не чак толкова, но достатъчно, за да издържа семейството си в продължение на толкова много години. С времето нещата се променяли и от правенето на торти семейство Димови станали неподправени майстори на милинките. И докато всяка сутрин "точната" ръка на Даниела отсича всяко парченце от тестото, в работилничката се слуша Радио Варна. Как се случва това Димчо и Даниела разказват пред Габриела Гаврилова.

Димчо Димов: В 5 часа тестото е готово. Разпределя се за милинки, тутманици, гондоли. Тях някои от моите съграждани ги наричат "цървулки", защото приличат на такива.

Във Вълчи дол има и голям майстор именно на цървули, така че...

Да, Наско, той е много добър!  Правим ги изключително с любов, защото са едни и същи нашите клиенти.

Само преди няколко седмици редовен слушател на Радио Варна - Любчо Младенов, се обади, за да сподели своята изненада от "точната ръка " на Даниела, която прави изключително еднакви топки за милинките без да ги мери, а на "око"!Снимка

Даниела : Наистина се прави на ръка. Тестото се оформя и се къса с двете ръце, няма рязане, но става вече с годините. Чувала съм децата, които идват да ни помагат, че закуската трябва първо на теб да ти хареса.

Димчо Димов: И всичките ни продукти се стараем да бъдат качествени, дори и малко по-скъпи.  В тестото никога не сме слагали никаква химия, никакви набухватели...

А маргарин?

Даниела: Не! Използваме мас и олио!

Това ли научихте от своя баща, който е бил също майстор на закуски?

Димчо Димов: Да!  Дори в момента правим специален хляб с ръжено, пълнозърнесто и типово брашно.

Даниела : Идват и от селата с поръчка, което е добре.

Снимка

Бизнесът върви ли ?

Даниела : На моменти искам да се откажа, но сутрин като станем и започнем да работим,  работата ни увлича!

Цената на брашното и поскъпването как се отрази на Вашите закуски?

Димчо Димов: О, разбира се!   Най-неприятно ми е когато трябва да повишим цената на закуските!  То не е само брашното, всичко върви нагоре! Ние всичко сами си купуваме, не ни зареждат фирми. Трябва да си "пипнем" сами нашите продукти!

Вие сте потомствен майстор. Къде се учихте?

Димчо Димов: При баща ми, Йордан Димов! Той ме научи на всичко!  Завърших ТОХ-а. Баба Еленов ми даде много добри насоки.

Учих и при Байчо Баев, Бати Реджеб, Жоро Еклера, от тях все по нещо ценно съм взел!

Какво е важно, за да се получи хубава торта?

Димчо Димов: Сърце и любов! И качествени материали! Не правим компромиси!

Колко е горещо до Вашите пещи?

Даниела : Зимата - 25 - 26 градуса, когато си по-далеч от фурната! Лятото стига и до 38 градуса, доста високи!

Димчо Димов:  При мен е най-горещо, аз съм до фурната. Ние имаме и такава жарова фурна, която е много стара - може би на 50 години. Тя е за нафта, а сега нафтата е много скъпа и затова не я използваме!  С нея се получават най-прекрасните!

Даниела : Пече варномерно и ароматът е друг!

Димчо Димов: Събира 15 агнета!

Даниела: В момента фурнаджииските лопати сме ги закачили на стената, използваме малките!

Тя вероятно е от Вашия баща?

Димчо Димов: Той искаше да прави хляб и закуски с тази пещ, защото те са най-вкусни!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият актьор Симеон Дамянов: Ако и един зрител излезе от театъра с една идея по-избистрено съзнание, свършили сме си работата

Шекспир е казал, че светът е сцена и всички ние сме актьори. Така е, но някои са актьори професионално, на театралната сцена, като Симеон Дамянов, който е част от столичния Театър "Българска армия". Варненци имаха възможност да го гледат в ролята на Марцел в спектакъла "Хамлет", с който беше открит Международният театралния фестивал "Варненско лято"...

публикувано на 03.06.25 в 11:21

Тангото се ражда в прегръдката

Връзка. Ако с една дума трябва да се опише тангото, то това е именно връзка. Етимологията на танго може да се търси и в термина „тангента“, т.е. като допирателна, като допир. Връзка между мъжа, жената и музиката – това са трите елемента, които формират танца танго. Това каза Радослава Ангелова, преподавател и тангера в Танго школа Corazón,в..

публикувано на 03.06.25 в 08:00

Актьорите Ели Колева и Ясен Атанасов за "Хамлет": Всеки ден се питаме "Да бъдеш или да не бъдеш"

Международният театрален фестивал бе открит снощи с постановката „Хамлет“ на Театър „Българска армия“ и под режисурата на Стоян Радев. Трагичните герои на Хамлет и Офелия са изиграни от Ясен Атанасов и Ели Колева. Това е най-краткият и най-разбираем "Хамлет", казаха актьорите в предаването на Радио Варна "Новият ден". Младата актриса споделя, че си е..

публикувано на 02.06.25 в 11:13

Åke Henriksson (MOB 47): Не сме фалшиви пънкари

Интервю с Christer "Chrille" Lindholm и Åke Henriksson (MOB 47) Шведските пънк кръст легенди MOB 47 идват в София, в "Grindhouse Skateboard Club“, за първия си български концерт. Съпортът е от БИТОВ ТЕРОР, FALSE(-)NEGATIVE и VERSO IL NULLA CREATORE. Поканата отправена към MOB 47 е от "Sofia Waste Water System". Датата е 7 юни.  Интервюто с..

публикувано на 02.06.25 в 10:25

Фотографска изложба "На фокус: Крайбрежие"

Изложбата "На фокус: Крайбрежие" е закриващо събитие на пролетната фотографска работилница „На фокус: Крайбрежие“ – обучителна програма в сферата на документалната фотография част от Фотографска програма „На фокус“ в Аморфа Академия 2025. В работилницата участват младежи на възраст 16-24 години.  Групова фотографска изложба „На фокус: Крайбрежие“ е с..

публикувано на 02.06.25 в 07:00
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Последното убежище на доганизма е травматичната памет

Ахмед Доган е дал съгласието си за нов политически проект. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Позиция“ журналистът Мехмед Юмер. „Ако доганистите искат да направят нова партия, те трябва да разчитат на нови лица, които могат да дойдат от младежката организация на АПС. Хората изгубиха доверие в ядрото около Доган“, подчерта Юмер. По..

публикувано на 31.05.25 в 13:12

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла надълбоко, за да разкаже

Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла на дълбоко, за да разкаже. Сърцето на този град е районът около пристанището. Това коментира в хода на представянето на късноантичната и средновековна крепост в кв. Хоризонт в Белия град доц. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски“, част от екипа, водещ разкопките там..

публикувано на 30.05.25 в 08:00