Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закуската първо на теб трябва да ти хареса

| обновено на 29.11.18 в 10:09

"Най-хубавите закуски стават на жарова пещ, защото е зидана и изпича равномерно, събира към 15 агнета", разказва семейство ситничари, които не ценят своя труд, за да зарадват клиенти и приятели. Фурната е наследство от бащата, който предал занаята на сина. Даниела и Димчо Димови от Варна   държат на качествените продукти и сами купуват всичко необходимо, а изборът става след като се тества лично всичко и не правят компромиси.

Вече две десетилетия в семейството на Даниела и Димчо Димови работният ден започва малко след полунощ. За тях денят започва в 3 всяка сутрин, без неделя, когато си почиват. Аргументът, с който главата на семейството убедил някога своята половинка,  бил кратък, но убедителен - „за да спечелят“ пари за една година. Годината обаче се проточила, а парите не чак толкова, но достатъчно, за да издържа семейството си в продължение на толкова много години. С времето нещата се променяли и от правенето на торти семейство Димови станали неподправени майстори на милинките. И докато всяка сутрин "точната" ръка на Даниела отсича всяко парченце от тестото, в работилничката се слуша Радио Варна. Как се случва това Димчо и Даниела разказват пред Габриела Гаврилова.

Димчо Димов: В 5 часа тестото е готово. Разпределя се за милинки, тутманици, гондоли. Тях някои от моите съграждани ги наричат "цървулки", защото приличат на такива.

Във Вълчи дол има и голям майстор именно на цървули, така че...

Да, Наско, той е много добър!  Правим ги изключително с любов, защото са едни и същи нашите клиенти.

Само преди няколко седмици редовен слушател на Радио Варна - Любчо Младенов, се обади, за да сподели своята изненада от "точната ръка " на Даниела, която прави изключително еднакви топки за милинките без да ги мери, а на "око"!Снимка

Даниела : Наистина се прави на ръка. Тестото се оформя и се къса с двете ръце, няма рязане, но става вече с годините. Чувала съм децата, които идват да ни помагат, че закуската трябва първо на теб да ти хареса.

Димчо Димов: И всичките ни продукти се стараем да бъдат качествени, дори и малко по-скъпи.  В тестото никога не сме слагали никаква химия, никакви набухватели...

А маргарин?

Даниела: Не! Използваме мас и олио!

Това ли научихте от своя баща, който е бил също майстор на закуски?

Димчо Димов: Да!  Дори в момента правим специален хляб с ръжено, пълнозърнесто и типово брашно.

Даниела : Идват и от селата с поръчка, което е добре.

Снимка

Бизнесът върви ли ?

Даниела : На моменти искам да се откажа, но сутрин като станем и започнем да работим,  работата ни увлича!

Цената на брашното и поскъпването как се отрази на Вашите закуски?

Димчо Димов: О, разбира се!   Най-неприятно ми е когато трябва да повишим цената на закуските!  То не е само брашното, всичко върви нагоре! Ние всичко сами си купуваме, не ни зареждат фирми. Трябва да си "пипнем" сами нашите продукти!

Вие сте потомствен майстор. Къде се учихте?

Димчо Димов: При баща ми, Йордан Димов! Той ме научи на всичко!  Завърших ТОХ-а. Баба Еленов ми даде много добри насоки.

Учих и при Байчо Баев, Бати Реджеб, Жоро Еклера, от тях все по нещо ценно съм взел!

Какво е важно, за да се получи хубава торта?

Димчо Димов: Сърце и любов! И качествени материали! Не правим компромиси!

Колко е горещо до Вашите пещи?

Даниела : Зимата - 25 - 26 градуса, когато си по-далеч от фурната! Лятото стига и до 38 градуса, доста високи!

Димчо Димов:  При мен е най-горещо, аз съм до фурната. Ние имаме и такава жарова фурна, която е много стара - може би на 50 години. Тя е за нафта, а сега нафтата е много скъпа и затова не я използваме!  С нея се получават най-прекрасните!

Даниела : Пече варномерно и ароматът е друг!

Димчо Димов: Събира 15 агнета!

Даниела: В момента фурнаджииските лопати сме ги закачили на стената, използваме малките!

Тя вероятно е от Вашия баща?

Димчо Димов: Той искаше да прави хляб и закуски с тази пещ, защото те са най-вкусни!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балчик за "Петият ъгъл" на Керанка Далакманска: Това е един лирически връх в българската поезия

Своеобразният литературен маратон на поетесата и журналист Керанка Далакманска, започнал на рождения ѝ ден 2 октомври, е към своя край и бележи успех с пълните салони и души на хората, докоснали се лично до поезията и в "Петия ъгъл". Ъгълът на чувствеността. Нейният ъгъл, който носи смисъла за доброта, човечност, усещане на природа, на..

публикувано на 22.11.24 в 07:00

Ценностите и добродетелите в семейството на един капитан далечно плаване

Всеки ден за семейството на к.д.п. Денчо Добрев е специален, защото след дългия работен ден и след училище, всички се събират да вечерят заедно и споделят как е минал денят им. Денчо Добрев отделя 18 години на морето, като последният му рейс е най-кошмарният – ковид-пандемията в самото начало, когато се оказва в Китай и не може да слезе от..

публикувано на 21.11.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Учителите в протестна готовност, ако няма ръст на заплатите от 1 януари

Учителите са в протестна и стачна готовност, ако няма увеличени на заплатите от 1 януари заради липсата на приет Бюджет за догодина. Това каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Обмислят се вариантите на протест, сред които са ефективна стачка, незавършване на първия учебен срок, електронна стачка, обобщи той...

публикувано на 21.11.24 в 07:00

Георги GOOSH Енчев за премиерата на "Таралежите": Да си таралеж е несъгласие с несправедливостта

Театрално-танцовият спектакъл "Таралежите" по мотиви от романа на братя Мормареви - "Войната на таралежите", подготвят  актьорът и режисьор Стоян Радев и танцовият хореограф и режисьор Георги GOOSH Енчев. Премиерата ще бъде на 23 ноември от 17.30 и 19.30 часа в "The Center World" на ул. "Шипка" 4, както и на следващия ден - отново от 17.30 и 19.30..

публикувано на 20.11.24 в 08:30

Експерт: Над 5 млрд. лева годишно харчи българинът за цигари, в домакинствата с ниски доходи разходите стигат 10-15%

Над 5 млрд. лева харчи българинът на година за цигари. Огромна част от този разход отива в бюджета, тъй като акцизът и Данъкът върху добавената стойност взимат 80% от цената на цигарите. Ако акцизите за тютюневи изделия се вдигнат по-сериозно, в бюджета на България ще постъпват с 1,5 млрд. лева повече. Заради по-високите цени на цигарите около 150 000..

публикувано на 19.11.24 в 08:15

Dwid Hellion (INTEGRITY): Не се опитвам да променя света

Интервю с Dwid Hellion (INTEGRITY) INTEGRITY са една от първите екстремни банди, които смесват метъл с хардкор. Оригинално групата е създадена през 1988 година в Кливланд, Охайо, но е базирана в Белгия от 2003 година. На 24 ноември INTEGRITY се завръщат в България по покана на „141“. Концертът е в „Grindhouse Skateboard Club“ с подкрепата..

публикувано на 19.11.24 в 07:25

Актрисата Юлияна Чернева: Трябва да обичаш всяка роля, защото иначе тя ти отмъщава и никога не се получава добре

Винаги трябва да обичаш ролята, защото ако не я обичаш, тя ти отмъщава и никога няма да се получи добре. Това коментира за предаването "Гравитация нула" по Радио Варна Юлияна Чернева, актриса от Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Тя отбеляза своята 70-годишнина с пърформанс за приятели в галерия "Арт Маркони" и направи своя театрален прочит..

публикувано на 18.11.24 в 08:20