Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бензинът в касова бележка - комично решение на високите цени

След двуседмични протести на „жълтите жилетки”,  Макрон отстъпи за акциза на горивата. У нас финансовото министерство ще въвежда касова бележка за горивата на бензиностанциите, която ще показва стойността на ДДС, акциз, продажна и покупна цена на горивото. Известно ни е, че в сравнение с Франция, ние сме на най-ниските нива на акциза. Затова е съмнително какво ще научим от касовата бележка, предложена от българското правителство, като мярка за прозрачно ценообразуване. Калоян Стайков определя мярката като ново безумно „решение” на властта. Икономистът представи аргументите в ефира на предаването POST FACTUM”:

- На касовата бележка няма да пише колко се е увеличил петролът и цената на горивата. Финансовото министерство предлага да се дадат много общи данни, които по никакъв начин не дават допълнителна информация на потребителите на каква цена се купува суровината, кога е купена, защото и това също има значение, какви са технологичните разходи по процеса, каква е печалбата, която се начислява, какви са заплатите и т.н. Всъщност единственото, което обективно може да се види от тази бележка е дължимият акциз и ДДС , понеже това не са два от елементите, които доведоха до протестите.  Като цяло самата идея за тези бележки е безсмислена, понеже по никакъв начин няма да даде прозрачност за това, което се случва на пазара, а и самите протести у нас не са в посока данъци. Смисълът беше да се върви в посока по-голяма конкуренция на пазара, ние обаче вървим в обратната посока. Свръхрегулацията движи пазара в точно обратната посока, което естествено води до по-високи цени.

- Да направим паралел с касовите бележки, които получавахме с фактурите си за ток. Твърде сложно и необяснимо за голяма част от потребителите,  затова ли вече не ги получаваме?

- В един момент стана болезнено ясно, че увеличението на цената на електроенергията, най-вече през зимата на 2013-та година се дължи на добавките за зелена енергия. Това беше използвано за протестите и в момента, в който стана ясно, че това е една от основните движещи сили за увеличението на цената, тези добавки бяха скрити. Това е и аргументът тази бележка, която се предлага сега за горивата, да не показва абсолютно нищо, защото ако условно казано се види къде е заровено кучето, това би означавало още повече протести. Както виждате правителството не иска да се занимава със социални протести, а се опитва да приеме някакви мерки с надеждата, че ще изиграят ролята на отдушник на общественото напрежение. Както в сметките за ток, така и в сметките за горива, крайният потребител не се интересува какво се случва със самата сметка, не е толкова важно бележката да показва тези различни редове, важно е как се образува цената и защо е толкова. Един от големите въпроси, на които управляващите продължават да не дават отговор е защо като се премахнат данъци и акцизи, които при нас са сравнително ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, защо преди данъци и такси цената на горивата у нас е сходна с тази от други развити страни от ЕС, например Австрия.

- Значи фокусът трябва да е върху цените на едро?

- Да, цените на едро са сред първите стъпки, които трябва да се предприемат. Между другото, тези цени на едро бяха скрити. Те се публикуваха до 2012 година, но след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че има т.нар. ценови паралелизъм между търговците на едро, бяха скрити. Тогава комисията каза, че това се дължи на леснодостъпната информация за цени на едро, според която другите търговски участници се ориентират и поддържат горе-долу едни и същи цени. През 2017-та година КЗК излезе с ново решение по този въпрос и се видя, че ценовият паралелизъм продължава да битува у нас, което показва, че публикуването на тези цени не е било какъвто и да е фактор, който е спомогнал за тези съгласувани практики. Напротив, заличава прозрачността на информацията и оттам нататък потребителите се чудят какво точно се случва.

- Сега очакваме поредния анализ на пазара на горивата и отговор на въпроса - има или няма картел?

- За съжаление този анализ се повтаря доста често и резултатът от него почти всеки път е един и същ. Понякога имаме повече информация, друг път по-малко, но като цяло становището на Комисията е че картел няма, няма съгласувани цени, а ако има такива практики, те едва ли не са нищожни и минават само с предупреждения и заплахи за глоби. И така до следващите две години, до следващите протести, тъй като при нас протестите се случват с цикличност горе-долу на всеки две години.


Цялото интервю на Емилия Николова с Калоян Стайков чуйте в прикачения файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15