Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебните бележки за имунизации и брак стават платени

Следващата година се променя основния пакет от здравни услуги, които ще покрива НЗОК.

Той вече е качен за обществено обсъждане, което ще продължи до 25 декември.

За доболничната помощ промените са добри, защото те регламентират отпадане на административни дейности и заместването им с медицински дейности, това заяви доктор Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Предвижда се касата да не финансира издаването на служебни бележки от общопрактикуващите лекари и те  ще се заплащат от хората.

За сметка на отпадането на издаването на служебни бележки, се разширяват рисковите групи, които ще бъдат наблюдавани от общопрактикуващите лекари. Тук се дава възможност да се включат лицата с повишен риск от рак на простатата, на млечната жлеза, а също и хората с наднормено тегло, заяви доктор Сотиров.

Цялото интервю с доктор Костадин Сотиров можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтим Милошев: Водата ни е чиста, морето ни е прекрасно, добре дошли на Българското Черноморие

Трима министри  участваха в проверка на чистотата на морската вода край Шкорпиловци. Министърът на туризма Евтим Милошев, заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров, днес провериха какво е качеството ѝ в началото на летния сезон. Резултатите от взетите днес проби ще излязат след между 3..

публикувано на 06.06.24 в 14:35

Разкриха престъпна група, източвала банкови сметки

11 участници в престъпна схема за източване на банкови сметки разкриха с лужители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Те проведоха специализирана полицейска операция в София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Арестувани са д вама хакери, набирачи..

публикувано на 06.06.24 в 13:43

Жители на кв. "Чайка" на протест заради въвеждането на "зелената зона"

Жители на квартал "Чайка" във Варна излизат на протест по повод въвеждането на зелената зона за паркиране в района. Недоволството си те ще изразят от 18.30 часа днес на бул. "Александър Стамболийски".  Кой и по какъв повод е предложил създаването на зелена зона в квартала; какви са критериите за тази зона; какво допринася тя за подобряването на живота..

публикувано на 06.06.24 в 13:18

ЦИК публикува симулатор за машинно гласуване

Онлайн симулатор на машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9 юни публикуваха от Централната избирателна комисия.  Бюлетината на симулатора не съдържа имена на кандидати, но позволява на избирателите да се ориентират как технологично протича гласуването.  Симулатора може да видите  тук. 

публикувано на 06.06.24 в 12:41

Пристигнаха ролките със специална хартия за машинния вот във Варна

1800 броя ролки със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, предназначени за Трети изборен район – Варна, пристигнаха късно снощи в Областна администрация – Варна с полицейски ескорт, съобщават оттам. Днес в Областна администрация – Варна тези материали ще бъдат раздадени на представители на 12-те общини от областта, в които има секции..

публикувано на 06.06.24 в 12:09
Снимката е илюстративна.

Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната, информира..

публикувано на 06.06.24 в 10:39

Трима министри проверяват морската вода край Шкорпиловци

Трима министри  ще участват в проверка на чистотата на морската вода край Шкорпиловци. Министърът на туризма Евтим Милошев, заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров, ще проверят какво е качеството й в началото на летния сезон. Проверката ще се извърши от специалисти от Басейнова дирекция..

публикувано на 06.06.24 в 10:30