Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата граница "Крушари - Добромир" е по всички правила на Шенген

От днес граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния се увеличават с още един - граничният пункт Крушари-Добромир, който бе открит официално от представители на двете страни. Този пункт, както и ГКПП Кайнарджа-Липница, е изграден по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., поясни главен комисар Светлан Кичиков, директор на главна дирекция „Гранична полиция“. Той подчерта, че пунктът отговаря на всички изисквания, заложени в Шенгенския граничен кодекс и преминаващите лица и автомобили ще бъдат проверявани така, както се проверяват на всички останали граници.

Новият ГКПП ще заздрави връзките на хората от двете страни на границата и ще улесни контактите между предприемачите от региона, смята кметът на община Крушари Добри Стефанов.

Снимка

В приветствието си към присъстващите областният управител в Добрич Красимир Кирилов изрази задоволство, че освен  ГКПП-Кардам в Генерал Тошево и ГКПП-Дуранкулак в община Шабла,  вече и третата община в областта, която граничи с Румъния, има сухопътна връзка със северната ни съседка. За ролята на новото съоръжение говориха и представителите на румънските институции. Председателят на Окръжния съвет в Констанца Мариус Хория Цуцуяну заяви, че новият ГКПП ще укрепи връзките между местното население от двете страни на границата и ще даде възможност на повече граждани да пътуват, особено през летните месеци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за опасно високи температури в областите Варна, Бургас и Добрич

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология на сайта си. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София – област, Шумен. Очаква се на места в тези..

публикувано на 12.06.24 в 07:49

Обсъждат изграждането на ветрогенератори край 15 села в Добричко

Обществено обсъждане ще се проведе днес в Община Добричка във връзка с инвестиционно намерение за добив на вятърна енергия. Обсъждането е инициирано от кмета на общината Соня Георгиева, информира кореспондентът на БНР в Добрич Мая Райнова.. Инвестиционното намерение за разполагането на вятърни електроцентрали изисква според процедурата..

публикувано на 12.06.24 в 06:28
Плаж Велека

Морската вода по Черноморието е по-топла от обичайното за юни

Морската вода по българското Черноморие е по-топла от обичайното за месец юни. В момента тя е със стойности около 23-25 градуса, които обикновено се достигат в началото на астрономическото лято. Това сподели пред „NOVA“ климатологът Симеон Матев.  По думите му целият световен океан отбелязва рекордно високи температури 14 -и пореден месец. Той..

публикувано на 12.06.24 в 06:15

Къде няма да има ток на 12 юни

Заради неотложни ремонти без ток днес ще са: - от 9 до 17 ч. във Варна в карето между  ул. Георги Бенковски, ул Велико Христов, бул. Съборни, ул. Д-р Писклюлиев; - от 8.30 до 17 ч. ток във Варна няма да има в местностите Сотира, Кемер Дере над Военна болница, високата част на ул. Дубровник, ул. Латинка и ул. Ягода, местностите Планова и Изгрев, както..

публикувано на 12.06.24 в 06:14

Слънчево и топло, но и с дъжд

Сутринта ще е слънчево, но следобед и привечер ще се развива купеста облачност и ще превали и прегърми, на места, главно в северната половина на района, не са изключени по-интензивни явления, има опасност и от градушки. Ще духа слаб северозападен вятър, следобед ще се обърне от изток и югоизток. Остава горещо, но максималните температури във..

публикувано на 12.06.24 в 06:03
В зала „Конгресна“ монтираха уредите за Световната купа по спортна гимнастика и акробатика

Предлагат зала „Конгресна” да се предоставя безплатно за концерти и чествания на варненските училища

Зала „Конгресна“ на „Дворец на културата и спорта“  да бъде предоставяна безвъзмездно за провеждане на събития, свързани с честването на кръгли годишнини или юбилеи от създаването на образователната структура, организирани от общинските и държавните училища на територията на община Варна. Това предложение внесоха общинските съветници от групата на..

публикувано на 11.06.24 в 19:50

Голям интерес към дискусията за прокарване на канализация около Телевизионната кула

Над 70 души присъстваха на публичната дискусия, на която бе обсъдена идеята за изграждане на водоснабдяване, канализация и улици в района на Телевизионната кула във Варна. По време на дискусията бе разгледан обхватът за проектиране на Подробно устройствен план, Плана за улична регулация и др. Срещата с жителите на местността бе водена от арх. Кристиян..

публикувано на 11.06.24 в 19:26