Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дамбов, бъдещ архитект: Оставам във Варна и искам да я променя

Във Варна трябва да има повече места, където младите хора да прекарват свободното си време, смята Георги Дамбов, студент 3 курс в  специалност "Строителство на сгради и съоръжения" във ВСУ "Черноризец Храбър".  Той е от активните хора в града - от 2 години управлява семеен бизнес; бил е в Европейския парламент в Страсбург; пътувал е много по света; видял е голяма част от световните архитектурни шедьоври...  Интересът е провокиран от бащата, който е строителен инженер. Убеден е, че във Варна има много работа за хора с неговата специалност, но че има и какво професионалистите да  "вземат" от проектите на учениците.

Вярвам, че архитекти и дизайнери могат да направят нашия живот по-красив и по-хубав и да сменим облика на много сгради и места, които на младите не се харесват.

СнимкаВъв Варна с какво бихте започнали?

Във Варна има много работа, откъдето и да се започне, ще бъде добре. Според мен трябва да има много места, където младите да имат възможност да прекарват свободното си време, защото точно така се раждат добрите идеи. Според мен трябва да се променят парковете и градините. Оттам трябва да се започне, пък ще видим докъде ще се стигне.

Ще останете в България?

Ще остана, не смятам, че ако отида в чужбина, ще бъде по-лесно или ще има повече смисъл.

Кое Ви дава кураж да мислите по този начин?

Може би така съм възпитан! Аз мисля, че когато е трудно, човек трябва да остане и да се опита да промени това, което не му харесва. Дали ще успее или не, няма никакво значение. Въпросът е да се опита.

Аз контактувам с много от моите колеги и се радвам, че всички мислим по този начин. Т.е. този мит, че младите сме вечно разсърдени и разочаровани и че искаме да си тръгнем без да променим нищо, това не е вярно!

СнимкаВие знаете няколко чужди езика?

Завършил съм езикова гимназия с изучаване на испански и английски език. Това са езиците, които владея до някаква степен.

Няма алтернатива, въпреки познанието по чужди езици?

За мен няма алтернатива. Аз оставам тук, оставам във Варна. Аз съм роден в Русе, но тук израснах и много харесвам града!

Искам след 10 години да имам важно роля в промяната на тези неща, за които говорихме с Вас. Ние трябва да ги променим, няма кой друг!

Това е надежда.  Не само моето поколение, но и по-големи, и по-малки мислим по един и същи начин - трябва да се работи, трябва да се мисли и сега му е времето. Ние сами трябва да го направим, не трябва да чакаме спасител!

Празниците за Вас?

С моето семейство имаме традиция и на Коледа, и  на Нова година да сме заедно. За мен това е време за почивка и спокойно релаксиране от ежедневието. Пожелавам си да има повече хора с идеи и мечти и да не се отказваме да ги правим!




СнимкаСнимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10