Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габриела Руменова (Ние, потребителите): Уменията за безопасно и ефективно използване на социалните мрежи е част от медийната грамотност

Използването на социалните мрежи безопасно и ефективно трябва да се съотнася и към понятието медийна грамотност. Социалните платформи се развиват много по-бързо, отколкото групи в обществото ни, които остават силно уязвими към всички техни тъмни страни, включително и към начина на предлагане на сделки. Коментарът е на основателя на онлайн платформата..

публикувано на 24.11.24 в 11:15

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Времето е слънчево, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК, предаде БНР . Планинските спасители предупреждават, че съществува опасност от заледяване. Съветите към туристите са да са добре облечени и да спазват маркировката. Температурите са от минус 5 градуса до минус 10 градуса, снежната покривка е..

публикувано на 24.11.24 в 11:04

Връчиха отличията на лауреатите от НК "Морето, морето, морето..."

На тържествена церемония в Младежки дом – Варна, днес бяха връчени отличията на призьорите в XIX Национален конкурс за компютърна рисунка „Морето, морето, морето…“. Специалната награда на г-н Благомир Коцев, кмет на Варна, отиде при Борил Панчев от школа по графичен дизайн "Велани" при ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Специалната награда на..

публикувано на 23.11.24 в 15:16
доц. Наталия Киселова

Наталия Киселова: Трябва да попълним "домовата книга", без да чакаме решението на КС

Има връзка между бавенето на избора на председател на НС и предстоящия избор на нов главен прокурор. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна депутатът от „БСП Обединена левица“ Наталия Киселова. Велислав Величков: Изборът на председател на НС се протаква, за да стане Сарафов главен прокурор Доц. Киселова съобщи, че..

публикувано на 23.11.24 в 13:40
Божидар Божанов

Божидар Божанов: "Санитарният кордон" около Пеевски ще е първа точка в разговорите с ГЕРБ/СДС

В писмото, което ГЕРБ изпратиха днес до ПП/ДБ не се споменават конкретни имена за председател на парламента и премиер. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна Божидар Божанов от ПП/ДБ. Той подчерта, че ще се отзоват на поканата за среща с първата политическа сила в Народното събрание и първата точка, което ще предложат за обсъждане ще..

публикувано на 23.11.24 в 13:15
Христо Рафаилов

Христо Рафаилов: С над 13 млн. лв. ще нарастнат приходите след увеличението на такса битови отпадъци

В началото на тази седмица Община Варна предложи актуализация на общински такси и цени на услуги. Сред тях такса битови отпадъци, таксите за технически и административни услуги, строителните разрешителни, таксите за ползване на тротоари и терени за разполагане на строителни материали. Според администрацията, п овишаването на цените не е..

публикувано на 23.11.24 в 12:52

Възстановено е движението по АМ "Тракия"

Напълно е възстановено движението по автомагистрала "Тракия", след верижната катастрофа тази сутрин между тежкотоварен автомобил и четири коли. Повече от три часа трафикът в района на област Пазарджик се пренасочваше през пътен възел Цалапица, което доведе до образуване на опашки от автомобили. При инцидента загина 49-годишна жена от София, а шофьорът на..

публикувано на 23.11.24 в 12:41