Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът "Лике, след раждането " е големият победител на Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми

Филмът "Лике ,след раждането "- Швеция е носител на Гран при на 21-то издание на Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми, който приключи във Варна. Същият филм печели и наградата на критиката.  Най-добър документален  червенокръстки филм е "Синара" на Наталия Лобко, Русия. Специалната награда на президента на БЧК Христо Григоров..

публикувано на 20.06.25 в 19:05

Експерти: Бизнесът има висока степен на готовност за въвеждане на еврото

Бизнесът има висока степен на готовност за въвеждане на еврото, в много магазини вече има два вида цени - в левове и в евро. Това коментираха във Варна Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия и Петър Ганев-старши изследовател в Института за пазарна икономика. Според тях още сега КЗП трябва да активизира..

публикувано на 20.06.25 в 18:10

Еколози ще предложат на директора на РИОСВ-Варна да одобри проекта за ветропарк в община Вълчи дол

Експертният екологичен съвет към РИОСВ - Варна взе решение да предложи на директора на РИОСВ - Варна одобряване на инвестиционно предложение за изграждане на вятърен парк на територията на община Вълчи дол. Той ще бъде разположена край селата  Добротич, Есеница, Искър,  Изворник, Михалич. На заседанието присъстваха кметът на Община Вълчи дол и..

публикувано на 20.06.25 в 17:28

ОД на МВР - Добрич от днес е с нов директор

ОД на МВР Добрич от днес е с нов директор. Длъжността ще изпълнява досегашният зам.-директор на областната структура комисар Красимир Манолов. Настоящият директор Красен Торимацов поема ръководството на ОД на МВР Варна, след като от поста след смъртта на Явор Георгиев беше освободен старши комисар Андрей Ангелов.

публикувано на 20.06.25 в 16:40

Варненец с глоба до 1000 лева заради изхвърлени текстилни отпадъци извън контейнерите

Варненец е получил Акт за установяване на административно нарушение (АУАН), часове след като нерегламентирано е изхвърлил голямо количество текстилен отпадък извън съдовете за смет в района на улиците „Г. Пеячевич“ и „Свобода“ във Варна, съобщиха от общинския пресцентър. Провинението е запечатано вчера следобед от камерите на частен обект в близост...

публикувано на 20.06.25 в 15:21

Специалист от варненския зоопарк пътува към Шумен заради опасния хищник, който се разхожда на свобода

Специалист от зоопарка във Варна се очаква да пристигне в Шумен, за да направи всичко възможно, за да упои хищника, избягал в района на Шуменското плато. Той е от семейство котки - пума, пантера или ягуар, съобщиха на брифинг от Областната дирекция на МВР в Шумен.  Голямата котка е на свобода, следи от нея са открити в района на скалния венец над..

публикувано на 20.06.25 в 14:58

Двама задържани за продажба на стоки менте за 213 хил. лв. на Златни пясъци и Колхозния пазар

Двама мъже са задържани при специализирана полицейска операция на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна  вчера. Униформените са извършили проверка на два търговски обекта в курортния комплекс „Златни пясъци“ и на Кооперативен пазар във Варна. При инспекцията е установена продажба на стоките със запазени търговски марки...

публикувано на 20.06.25 в 14:28