За да опознаете една страна, първо трябва да видите красотата и очарованието на природата й, т.е. да я посетите. И в същото време е добре да се запознаете с нейната кухня. В руската кухня например има ястия, които са типични само за нея, но има и такава, която по нищо не се различава от онова, което слагат на масата в други части на света. В Русия, както пише немският шпионин Маркус Волф в професионалната „кухня“ се готвят „такива каши, на такъв огън, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си”. Интересното обаче е с какви ястия руснаците посрещат празниците.
За руската кухня е типично, че ястията се приготвят без силни запръжки и подправки и по този начин се подчертава натуралният вкус на основния продукт. А водещо място е отредено за супите. Но не и по празниците, споделя шеф Станислав Кубарев, инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт.
- Какво слагат руснаците на празничната трапеза?
В Русия, както знаете, Коледа е две седмици по-късно, отколкото в България и останалия свят. Рождество е на 7 януари и тогава обикновено приготвяме салати - салата „Оливие“, която в целия останал свят се нарича „руска салата“. Често се прави сельодка „под шуба“, /в която „шубата“ се прави от сварени и насръгани зеленчуци с майонеза/. Напоследък все по-често се сервира и салата с раци, в която има сурими - измита и смляна риба, зеле, царевица, понякога се прави и с ориз такава салата. Много често се прави пача, като се сервира студена, желирана и с горчица и хрян. Прави се и телешки език, аз лично много го обичам и се развам, че в България има много места, където може да се опита. Има и някакво топло блюдо с месо, с картофи – задушено или печено. Може да има и торта, но не е задължително. За Коледа обикновено зависи от семейните традиции, във всяка къща е различно, но масата е отрупана. Рождество е повече семеен празник. Често хлябът и водата се носят в църквата за освещаване и после ги слdгат на масата.
Интересното е, че на празничната трапеза руснаците слагат и пача.
- Има ли нещо, което е типично само за Русия?
Вероятно пачата – сварено месо, което пуска много желатин в бульона, защото се вари дълго и после се желира. Това, според мен, е най-необичайното. Сельодката под шуба също не съм срещал в друга куня. Но в руската кухня има много и различни влияния – от Франция, от Украйна, от Азия, затова е трудно да се намери нещо уникално. Тя много се е променяла - заради историята, смените във властта, революцията и кухнята се е трансформирала.
Шеф Станислав Кубарев споделя, че най-много обича телешки език с масло и шарена сол и е много доволен, че и ние, българите, хапваме този – деликатес...
- А от българската кухня какво ви харесва най-много?
Много обичам телешки език с масло и шарена сол. Но това не е типично българско. В България имате много блюда, които делите с Гърция или с Турция, те вече са общи и е трудно да се каже къде първо са се появили. Има много вкусни храни.
Емилиян Ялъмов, авторът на видео подкаста "Лакърдии от кокпита", е морски човек - с всички нюанси на това определение. Любовта към морето идва още от детските му години, когато гледа с възторг "Васко да Гама от село Рупча". Залепяхме се пред малкия екран и гледахме. Може би от там тръгна това мое влечение, коментира за Радио Варна Ялъмов. Вече..
Един от най-известните класически оркестри в света Виенският Моцартов оркестър ще зарадва българската публика с величествен концерт на 31 май тази година в зала 1 на НДК, по покана на "BGTSC". Музикантите в състава му се посвещават изцяло на произведенията на най-уважавания представител на Класическия период – Волфганг Амадеус Моцарт. Репертоарът на..
Абитуриентът Николай Костадинов е носител на награда "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование - в областта на хуманитарните науки. Николай е ученик от XII клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“. Още докато е в V-VI клас, започва да се състезава, тази година завоюва две първи места на областните кръгове на..
С вълнение преди абитуриентския си бал и в навечерието на изпитите е дванадесетокласничката Невяна Пенкова от Детско-юношеския театър "Златното ключе". Винаги съм искала да бъда на сцена, категорична е тя. Допълва, че винаги ѝ е бил интересен анализът на персонажа, неговият вътрешен монолог. Невяна ще кандидатства в Националната академия за..
От 20 до 23 май т.г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна организира поредна кампания "Лист по лист" (ЛхЛ) за събиране и предаване на хартия, подходяща за рециклиране. В 25-годишната история на инициативата с мото "Предавай и спасявай!" са работили повече от 50 доброволци от 8 държави. "За четвърт..
Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН. Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..
Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..