За да опознаете една страна, първо трябва да видите красотата и очарованието на природата й, т.е. да я посетите. И в същото време е добре да се запознаете с нейната кухня. В руската кухня например има ястия, които са типични само за нея, но има и такава, която по нищо не се различава от онова, което слагат на масата в други части на света. В Русия, както пише немският шпионин Маркус Волф в професионалната „кухня“ се готвят „такива каши, на такъв огън, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си”. Интересното обаче е с какви ястия руснаците посрещат празниците.
За руската кухня е типично, че ястията се приготвят без силни запръжки и подправки и по този начин се подчертава натуралният вкус на основния продукт. А водещо място е отредено за супите. Но не и по празниците, споделя шеф Станислав Кубарев, инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт.
- Какво слагат руснаците на празничната трапеза?
В Русия, както знаете, Коледа е две седмици по-късно, отколкото в България и останалия свят. Рождество е на 7 януари и тогава обикновено приготвяме салати - салата „Оливие“, която в целия останал свят се нарича „руска салата“. Често се прави сельодка „под шуба“, /в която „шубата“ се прави от сварени и насръгани зеленчуци с майонеза/. Напоследък все по-често се сервира и салата с раци, в която има сурими - измита и смляна риба, зеле, царевица, понякога се прави и с ориз такава салата. Много често се прави пача, като се сервира студена, желирана и с горчица и хрян. Прави се и телешки език, аз лично много го обичам и се развам, че в България има много места, където може да се опита. Има и някакво топло блюдо с месо, с картофи – задушено или печено. Може да има и торта, но не е задължително. За Коледа обикновено зависи от семейните традиции, във всяка къща е различно, но масата е отрупана. Рождество е повече семеен празник. Често хлябът и водата се носят в църквата за освещаване и после ги слdгат на масата.
Интересното е, че на празничната трапеза руснаците слагат и пача.
- Има ли нещо, което е типично само за Русия?
Вероятно пачата – сварено месо, което пуска много желатин в бульона, защото се вари дълго и после се желира. Това, според мен, е най-необичайното. Сельодката под шуба също не съм срещал в друга куня. Но в руската кухня има много и различни влияния – от Франция, от Украйна, от Азия, затова е трудно да се намери нещо уникално. Тя много се е променяла - заради историята, смените във властта, революцията и кухнята се е трансформирала.
Шеф Станислав Кубарев споделя, че най-много обича телешки език с масло и шарена сол и е много доволен, че и ние, българите, хапваме този – деликатес...
- А от българската кухня какво ви харесва най-много?
Много обичам телешки език с масло и шарена сол. Но това не е типично българско. В България имате много блюда, които делите с Гърция или с Турция, те вече са общи и е трудно да се каже къде първо са се появили. Има много вкусни храни.
Според бившия министър на икономиката и настоящ депутат от ПП/ДБ, в момента управлява коалицията Борисов - Пеевски. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", той заяви, че тази коалиция ще работи докато бъде постигната абсолютна диктатура, за да наложат стария модел. „Разбраха, че с нас не могат да го наложат“- каза народният представител...
Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва. Това обяви в ефира на обзорното предаване „Позиция“ депутатът от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев. Той заяви, че според информацията, с която разполага, има достатъчно материал за повдигане на обвинение в организирана престъпна група. Народният представител припомни странното напускане на Диан Иванов..
Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..
Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..
Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..
Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон. Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи. Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..
Серията от вотове на недоверие е по-скоро форма на услуга към управляващите. Това подчерта за Радио Варна политологът Димитър Ганев. Опозицията - "Продължаваме промяната - Демократична България", е в непрекъсната политическа дилема, допълни той. Не е добро послание за града случващото се с кмета на Варна Благомир Коцев, коментира още..