За да опознаете една страна, първо трябва да видите красотата и очарованието на природата й, т.е. да я посетите. И в същото време е добре да се запознаете с нейната кухня. В руската кухня например има ястия, които са типични само за нея, но има и такава, която по нищо не се различава от онова, което слагат на масата в други части на света. В Русия, както пише немският шпионин Маркус Волф в професионалната „кухня“ се готвят „такива каши, на такъв огън, от който доста хора са опарвали пръстите или езиците си”. Интересното обаче е с какви ястия руснаците посрещат празниците.
За руската кухня е типично, че ястията се приготвят без силни запръжки и подправки и по този начин се подчертава натуралният вкус на основния продукт. А водещо място е отредено за супите. Но не и по празниците, споделя шеф Станислав Кубарев, инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт.
- Какво слагат руснаците на празничната трапеза?
В Русия, както знаете, Коледа е две седмици по-късно, отколкото в България и останалия свят. Рождество е на 7 януари и тогава обикновено приготвяме салати - салата „Оливие“, която в целия останал свят се нарича „руска салата“. Често се прави сельодка „под шуба“, /в която „шубата“ се прави от сварени и насръгани зеленчуци с майонеза/. Напоследък все по-често се сервира и салата с раци, в която има сурими - измита и смляна риба, зеле, царевица, понякога се прави и с ориз такава салата. Много често се прави пача, като се сервира студена, желирана и с горчица и хрян. Прави се и телешки език, аз лично много го обичам и се развам, че в България има много места, където може да се опита. Има и някакво топло блюдо с месо, с картофи – задушено или печено. Може да има и торта, но не е задължително. За Коледа обикновено зависи от семейните традиции, във всяка къща е различно, но масата е отрупана. Рождество е повече семеен празник. Често хлябът и водата се носят в църквата за освещаване и после ги слdгат на масата.
Интересното е, че на празничната трапеза руснаците слагат и пача.
- Има ли нещо, което е типично само за Русия?
Вероятно пачата – сварено месо, което пуска много желатин в бульона, защото се вари дълго и после се желира. Това, според мен, е най-необичайното. Сельодката под шуба също не съм срещал в друга куня. Но в руската кухня има много и различни влияния – от Франция, от Украйна, от Азия, затова е трудно да се намери нещо уникално. Тя много се е променяла - заради историята, смените във властта, революцията и кухнята се е трансформирала.
Шеф Станислав Кубарев споделя, че най-много обича телешки език с масло и шарена сол и е много доволен, че и ние, българите, хапваме този – деликатес...
- А от българската кухня какво ви харесва най-много?
Много обичам телешки език с масло и шарена сол. Но това не е типично българско. В България имате много блюда, които делите с Гърция или с Турция, те вече са общи и е трудно да се каже къде първо са се появили. Има много вкусни храни.
Според общинските съветници от партия Възраждане, кмета на града не трябва да управлява нито един лев публичен ресурс. Тази констатация те правят на базата на първата година от управлението на Благомир Коцев. Според общинския съветник Николай Костадинов, управлението на ПП/ДБ в морската столица е в режим на свободно падане. С тези думи той..
Групата на варненските общински съветници от ГЕРБ/СДС искат яснота, в какви пера и направления ще отидат средствата от увеличените общински такси и цени на услуги. В обзорното предаване „Позиция“ , Биляна Раева заяви, че нямат абсолютно никаква конкретика, единствено е ясно, че има предложение за вдигане на налозите. Припомням, че в началото на..
Д-р Яир Галили е световно известен съдов специалист. През 1988г. завърша медицина в Университет Бен Гурион, Негев През 1997г. придобива специализация по ултразвукова диагностика и терапия в Общата хирургия, Университет Уейк Форес, САЩ През 1998г. специализира Обща хирургия в Болница Ихилов, Тел Авив През 2000г. придобива специалност по..
Фотографът Сандро Арабян представя в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна до 30 ноември 2024 г. своята самостоятелна изложба “Намибия / Природата”. Фотографиите в нея са уловили мигове от две пътувания в африканската страна, които авторът предприема заедно със своята майка - уважаваната художничка проф. Десислава Минчева. Артистичният..
Интервю с Björn Johansson (ARCTIS) ARCTIS са нова група, създадена от музиканти, със стаж в метъл музиката. Само преди дни бандата издаде едноименния си дебют. На 28 ноември ARCTIS ще го представят и пред българските фенове, защото групата прави турне като съпорт на APOCALYPTICA. Китарисът на ARCTIS Björn Johansson даде специално интервю за..
Варненският драматичен театър взе участие в Деветото издание на Международния театрален фестивал "Interferences" в Клуж-Напока в Румъния. Във форума се включиха членове на Съюза на театрите от Европа, а варненските актьори се представиха със спектакъла "Както ви харесва" на Шекспир, в режисура на Габор Томпа, президент на Съюза на театрите в Европа...
Интервю с Tom Englund (EVERGREY, REDEMPTION, SILENT SKIES) В средата на 2024 година шведските прогресари EVERGREY издадоха изследванията си върху празнотата под формата на албума „Theories of Emptiness“. На 29 ноември бандата ще го представи и на българските си фенове, с подкрепата на алтернативната метъл банда KLORG и швейцарската..