В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт, известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията. Названиято й идва от старогръцката дума „halos”, която означава сол. Пациентите влизат в специални помещения – солни стаи, пълни с въздух, богат на отрицателни йони. Специални апарати неутрализират положителните йони в тялото ни и спомагат за пречистването на токсините.
Солта може да бъде алтернатива на лекарствата, които ни се налага да поглъщаме, докато водим борба с вирусите и настинките, категорична е Диана Русева, управител на център по халотерапия във Варна:
За кого е най-полезен този холистичен метод на лечение?
Тази терапия е много удачен вариант за подкрепа на имумнната система както при деца, така и при възрастни хора. Влизайки в солната стая, те вдишват чист натриев хлорид. Тази терапия е чудесна за приложение при грипни състояния. Солта обира влагата, намалява възпалението и освобождава пътя към изхвърлянето на различни патогенни организми. Почистените пътища позволяват достъпа на кислород и храна на клетката. По този начин се засилва тялото и то само си помага да постигне най-добрия ефект, намалява се приемът на различните медикаменти. Като ефект от халотерапията е намаляването на нивото на стреса. Постига се едно бързо отпочиване, което допринася за поддържането на имунната система в една по-голяма бойна готовност.
Как се създава една такава стая, трудно ли се поддържа?
Солта по стените и тавана служи за поддържането на едно антибактериално пространство. Тази на пода се сменя веднъж или два пъти годишно.
Как можем да приложим солта при лечението си в домашни условия?
Всички знаем, че солта е достъпно и познато средство, което за съжаление често пренебрегваме. Можем да използваме физиологичен разтвор в инхалаторите си, както и специализираните солни лампи, които излъчват отрицателни йони в стаята и помагат на тялото ни да се спасим от неприятни събития като грипа или настинката.
Има ли подходящ сезон за халотерапията?
Във всеки един сезон се поддържат стабилни параметри. Най-често хората идват след наличие на проблем, но моят съвет е да се подлагат на халотерапията дори през лятото, за да избегнат вирусите през останалите сезони.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..