Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители настояват за нормални условия за малките плувци на басейн "Приморски" (обновена)

| обновено на 15.01.19 в 17:05
Снимка: Радио Варна

Душовете на басейн "Приморски" не работят от месеци. Родители на деца, които тренират плуване, синхронно плуване, водна топка и прекарват с часове на басейна, са писали вече два пъти до общината. Александра Малева, Гергана Дочева, Трендафилка Дралчева и Радослава Сидерова се обърнаха към Радио Варна заради проблема, за който вече са сигнализирали. Това са само част от родителите, които негодуват заради състоянието на вътрешните душове на басейн "Приморски" във Варна.

Според Гергана Дочева проблемът съществува от около две години:

"Няма достатъчно налягане на душовете на басейн "Алекси Алексиев". Това е басейнът с кулата. Децата тренират на открито, излизат от водата умрели от студ, със сини устни и няма къде да влязат, и да се сгреят с топла вода. Пуснахме жалба. Събрахме за един час около 80 подписа и след това продължиха да ми звънят по телефона още много деца с благодарност, че най-накрая някой е решил нещо да направи. Жалбите са две - от ноември и декември 2018 година. На първата жалба никой не ми отговори. За това пуснах втора, защото е зима, а ние искаме тези душове да се оправят зимата, а не лятото. На втората жалба, която пратих, ме повикаха на басейна, беше управителят и имаше представител на общината. Казаха, че има душове и работят. Слязохме долу да им покажа, че няма душове, видяхме едни маркучи, от който течеше много слабо вода. Обещаха ми, че ще сложат душове. Обясних им, че въпросът не е до душовете, въпросът е, че няма налягане и децата няма как да се изкъпят. От тренировка директно отиват на училище с тази химия по телата им, всички са в обриви. Молят ни да не викаме РЗИ, защото той може да бъде затворен, а те няма къде да се подготвят за предстоящите състезания."

Това обаче не са единствените проблеми, допълва Александра Малева.

"Освен липсата на топла вода, а дори и студената тече много трудно. Освен това около целия басейн "Алекси Алексиев" всички плочки са начупени, непрекъснато падат деца, нарязват се, в студеното време има лед, който по никакъв начин не се почиства. Представяте ли си, при -5 градуса детето излиза от водата и вместо да притича до съблекалнята, за да се стопли, то ходи едва-едва, влиза вътре, а там дори вода няма. Не мога да си представя как някой гражданин би изтърпял подобно нещо."

Радослава Сидерова е майка на 7-годишно дете, което иска да тренира синхронно плуване.

"Съблекалнята, която е за деца до 10 години, не работи. Може би повече от шест месеца й правят някакъв ремонт. Малките дечица трябва да се къпят с големите, възрастни жени. Не искам да влизам в подробности, какви неудобства създава на децата. А в съблекалнята на момченцата е имало случаи, в които по-големите бият по-малките."

Около 300 деца всеки ден тренират на басейн "Приморски", добавя Трендафилка Дралчева.

"И няма къде да се изкъпят. Принуждават се да се къпят на два душа отвън, където има налягане. Там се къпят момичета и момчета, което въобще не е добре. И нашите девойки се принуждават въобще да не влизат под душа."

Организаторът на Плувен комплекс "Приморски" Марин Маринов е запознат с жалбите на родителите.

"Срещали сме се с родителите. Основното е, че басейнът е построен може би преди 10 години. Системата на водоподаване е малко по-специфична. Там става с със смесителни системи. Душовете са с бутони с цел икономия на вода. Предварително се смесва водата. С годините явно има проблеми в тези системи. Заложено е в бюджета за 2019 на нашето предприятие ОП "Спорт Варна" основен ремонт на баните и водопреносната мрежа на комплекса. Което предполагам, че лятото ще бъде осъществено."

Басейн "Алекси Алексиев" се ползва само от спортисти. Това са шест клуба по водна топка, четири клуба по синхронно плуване и един клуб по скокове във вода.

"Те ползват съблекалните, душовете, те са отговорни за състоянието им. Съгласно правилника за вътрешния ред на комплекса отговорни са ползвателите. Басейнът се ползва безвъзмездно от клубовете."

В зависимост от сезона на ден между две и три хиляди души посещават басейните на Плувен комплекс "Приморски".

Повече за проблемите на децата чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят Южния вход на мол във Варна заради ремонтни дейности

В понеделник, 17 юни започва ремонт на подхода к ъм паркингите на търговския център на ул. "Андрей Сахаров" във Варна, от страната на Автогара Варна.  Поради тази причина в ременно ще бъде затворен Южният вход на търговския център.  Ремонтните дейности ще започнат на 17 юни (понеделник) и ще продължат до 15 юли 2024 г.  Отворени за моторни..

публикувано на 16.06.24 в 17:55

Пореден криминален случай по време на ЕВРО 2024 в Германия

Пореден криминален случай се разигра в германския град Хамбург часове преди сблъсъка от Европейското първенство по футбол между Полша и Нидерландия. Въоръжен привърженик на Нидерландия нападна полицаи, които го простреляха и нападателят бе откаран с линейка в болница в тежко състояние. Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със..

публикувано на 16.06.24 в 15:48

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39