Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинският нож се използва поколения

Това споделя майстор на оръжия, в чийто род занаятът се предава от дядо на внук вече 6 века. История на оръжията, традицията и културата при оръжията и ножовете изучава Стоян Андонов от Габрово. Споделя, че е един от 15-те познавачи на тази материя в страната, а това е малко популярна тема.

Неговият род е от Трявна. Реставратор по образование, Стоян Андонов се интересува и от всичко, свързано с екипировката на войните. Правил е доспехи на всички националности, които са били на Балканите - траки, римляни, прабългари, византийци и други. Стоян Андонов вече 35 години се занимава с този занаят.

На Антоновден празнуват професиите, които са свързани с обработката на желязо.

Традиционалист съм. Човек, който уважава ръчно направените неща. Това ще рече ножът да се изкове, да се шлайфа и да се сглоби. Може да се направи кания или сарач да я изработи. Това е ножът.

СнимкаВие изработвате и допълнителна украса?

Да, гравировка по дръжките, по острието, по гардовете - според желанието на клиента. Както едно време - искаш нож и отиваш при ножаря. Сега вече не е така, защото живеем в друг век с други изисквания и други особености.

Серийното производство разруши ли традицията?

Абсолютно! Но има и изключения, защото има хора, които все още искат да имат нож, който да им допада и да е по тяхната ръка, и си поръчват.

Но серийното производство кара хората да не се замислят за стойността на изработката, а те вече го възприемат като даденост. Това убива занаята, убива културата и историята на един народ, което се случи сега.

Габровските майстори са прочути в областта на ножарството!

Да, бяха прочути. Сега нещата вече се промениха и истински според мнозина са китайските продукти. Оказва се, че традиционалистите сме 5 - 6 души в България, които не си позволяваме да смесваме китайското с истинското, българското.

Какво е характерно за българския нож?

Две неща - едното е формата. Тя е с долно режещо острие, кулаклия нож.  Другото е кования нож. Истинският нож е кован на ръка.

Колко време издържа един истински нож?

Цял живот и наследниците продължават да го ползват.

Снимка

Във  Вашето семейство има ли такива ножове?

Няколко имам от моя прадядо и дядо. Те са традиционни и са изработени с определена цел за съответната ръка. Всеки човек има различен по размер ръка. За да ти "пасне" ножа, трябва да има определена дръжка. Мен са ме учили, че захвата е много важен, защото е продължение на ръката.

Освен традиционните ножове, Вие правите и модели на стари ножове!

 Античност, Средновековие, Възраждане. Имам остриета от всички тези периоди.

Как се променя ножът през вековете?

Драстично. Траките са създали бронзовия нож в различни форми още 3 - 2000 години преди Христа. При Александър Македонски острието вече е от стомана. При римляните то е от желязо и също променя и формата си. Но се забелязва, че старите тракийски ножове са леко променени. Ние сме добри модификатори, но много трудно създаваме нещо ново.

СнимкаНожът трябва да е функционален и изработен с вкус, да е красив. Личният нож се изработва според желанието на всеки човек.

Идват ли при Вас колекционери?

Много. Те си избират действащи реплики, които се изработват по оригиналите, което е много по-евтино. Най-голям е интересът към тракийския нож. Той има специфична извивка на острието - тип гилотина,  и реже само с издърпване. Има интересен захват и извит гард, за да предпазва пръстите.

Има ли регионални различия?

Има. Това е интересното, че България колкото и да е малка, има различия. Има капански, буйновски, солунски, габровски...Голишки нож има, а това е Варненско.


Какво представлява той може да научите от интервюто със Стоян Андонов:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48