Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводите искат туристическа полиция

Съюзът на екскурзоводите във Варна настоява за създаването на инспекторат по туризма или туристическа полиция. Това заяви екскурзоводът Христина Неделчева по време на традиционните зимни срещи за обучение на екскурзоводите. В момента действащата наредба за упражняване дейността на екскурзоводите в България е в процедура на промени и изменения. Гидовете искат да спре нерегламентираното предлагане на услуги от нелицензирани кадри, по-голям контрол, тъй като, според тях, не са достатъчни действията на Комисията за защита на потребителите. Към новите промени искат още екскурзоводите у нас да имат право на достъп до музеи и обекти без плащане на входна такса по подобие на много места в Европа.

Чуйте какво сподели Христина Неделчева пред репортера ни Ваня Славова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левон Манукян, Личен алхив

Арестуваха директора на филхармонията в Разград за присвояване на средства

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души, предаде БНР. Според държавното обвинение извършените престъпления..

публикувано на 30.09.24 в 19:09

Изоставиха новородено пред къща в Айтос

Новородено момченце е било оставено пред входната врата на частна къща в Айтос, съобщават от бургаската полиция. Домът се намира на ул. "Гоце Делчев" 42, а сигналът е получен в районното управление към 15.43 часа, съобщава БНР - Бургас. Детето е било повито и във видимо добро здравословно състояние.  Бебето е взето от екип на "Спешна помощ" и е..

публикувано на 30.09.24 в 18:30

Ремонтът в местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46

Ремонтът през местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46, който е с начална (крайна) спирка Малък обръщач Боровец, през кв. „Галата“, до ЖП гарата. Около 4 700 квадратни метра асфалтова настилка ще бъде възстановена по време на рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец. Днес бе извършен съвместен оглед от..

публикувано на 30.09.24 в 17:57

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“, могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми.  Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г, предаде БГНЕС. Възможност да кандидатстват имат организации на производители в сектора, както и техните..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39

Започва разкопаване на пътя Варна - Златни пясъци, подменят главния водопровод

Започва подмяната на главния водопровод Варна- Златни пясъци.  Това е чисто нов участстък, който ще облекчи устойчивото водозахранване на вилните зони и Златни Пясъци, каза управителят на ВиК - Варна инж. Веселин Русев. Работата ще продължи 540 дни, обясни Русев. По думите му водопроводът ще стигне до Т-образното кръстовище преди курортния..

публикувано на 30.09.24 в 16:27

Правителственият самолет е кацнал в Ливан, първо евакуират майки с деца

Правителственият самолет, който излетя от София към Бейрут в 13 часа днес, вече е в Ливан. Екипажът на държавния полет има за цел да започне поетапна евакуация на българските граждани, намиращи се в Ливан. Първо ще бъдат прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани. Очаква се първите сънародници да кацнат на летище..

публикувано на 30.09.24 в 15:48