Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден във Варненско

 Денят на родилната помощ е известен още като Бабинден - (по стар стил празникът е на 21 януари, по нов - на 8 януари).

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и корените му отвеждат при славяните, но се е запазил във времето и през Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Чуйте в звуковия файл от репортажа на Ваня Славова как се отбелязва Бабинден в селата Господиново и Дюлино, община Бяла, област Варна:



Според старата традиция още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!".

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три години, за да ги благослови. "Бабата" има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден.

Според обичая на Бабинден на обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на "бабата" и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.

От 1951 година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Пожелаваме весел празник на всички баби, акушерки, гинеколози, ембриолози!

Да се раждат повече здрави бебета, да се сбъдват мечтите на всички, които от дълги години са в очакване на новия живот, бабите да помагат при грижата и отглеждането на внуците!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Резултатите от НВО за 10 клас: По-ниски оценки по математика, по високи по БЕЛ

49,4 точки е средният резултат по български език и литература, показват резултатите от Националното външно оценяване (НВО) на учениците от 10 клас. Миналата година успехът по БЕЛ беше 49,44 точки. По математика оценките са по-ниски – средно 33,1 точки срещу 34,5 през 2023 г. Изводът от този резултат е, че явно не се обръща достатъчно внимание на..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Курорта Албена, панорама

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена, което беше преструктурирано в участък през 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 30 май тази година беше възстановена дейността и на РУ в Шабла. След поетия ангажимент на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за..

публикувано на 26.06.24 в 10:32
Стоян Михалев

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов,  съобщава БНР. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:58

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07

Депутатите гласуват оставката на Филиз Хюсменова и изслушват премиера

Парламентът започва работа с прекратяване на депутатските правомощия на Филиз Хюсменова от ДПС, а след това служебният министър-председател Димитър Главчев ще бъде изслушан. Филиз Хюсменова напуска парламента по собствено желание. Вчера тя подаде заявление за оттегляне като депутат, а на Facebook страницата на ДПС-Варна, откъдето..

публикувано на 26.06.24 в 07:41

Делото за замърсяването на Варненското езеро отново влиза в съда

За 10:00 ч. днес в Окръжен съд - Варна е насрочено разпоредително заседание по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Първоначалното обвинение беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати съществени, но отстраними процесуални нарушения.  Като обвиняем пред съда ще..

обновено на 26.06.24 в 06:34