Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландски музикант посвети композиция на Христо Стоичков

Ирландецът Мартин Койл, който свири на бузуки със своя оркестър, се вдъхновява от българските ритми и често ги използва в своите композиции. Мартин обича да играе футбол, а един от идолите му е Христо Стоичков. Именно поради тази причина решава да кръсти една от композициите си „Танцът на Христо”.

В момента Мартин подготвя концерти, които ще обединят ирландската музика и неравноделните ритми на България. Музиканти от двете държави ще свирят в България и Ирландия. Срещнахме се с талантливия изпълнител, за да разберем повече за нещата, които го вдъхновяват, както и за любовта му към България и българската музика.

Снимка: Фейсбук

-  Добре дошъл в България, Мартин!

-  Благодаря, че ме поканихте. Фантастично е да бъда тук.

-  От двадесет и четири часа си тук, ако някой те попита за първото ти впечатление от страната, какво би му разказал ?

-  В момента, в който пристигнах, бях посрещнат от Драгни Драгнев. Той ме приветства в дома си и ме накара да се почувствам като част от неговото семейство. Вече съм бил в България няколко пъти и докато се разхождах из улиците на Варна ми се върнаха някои приятни спомени.

-  Представи се на нашите слушатели. Всъщност, от къде си в Ирландия, с какво се занимаваш, какво те доведе тук, за пореден път в България?

-  Аз свиря на ирландско бузуки. Винаги съм се впечатлявал от българската фолклорна музика и от ритмите на България. Тези ритми са нещо, което искам да обединя с ирландската музика в моите композиции, заедно с моя оркестър.

-  Помниш ли момента, в който чу за първи път българска музика?

-  Да, всъщност,  първия път когато чух българска музика беше когато слушах един диск на  ирландската група Планксти, от колекцията с дискове на баща ми.  В албума имаше десет ирландски песни и една българска. Когато я чух, слухът ми се обостри.

-  Коя беше тя?

-  Смесено хоро.

-  Всъщност ти си чул ирландски състав, който изпълнява българска музика. А първата среща с българските музиканти?

-  В северна Ирландия има много голямо българско общество в момента. Да се срещна с музикантите беше много важно за мен, за да мога да изразя автентична българска музика чрез моето свирене.

-  Ти каза, че имаш банда. Традиционна ирландска музика ли свирите с твоята група и по какъв начин влияе българската музика на твойте композиции?

-  Като композитор съм бил повлиян от много различни традиции, идващи от целия свят, но нещото, което стои в центъра на моите композиции са българските ритми.  В Ирландия обикновенно използваме равноделни ритми, но в моите композиции аз използвам неравноделни такива.

-  Разкажи ни повече за твоята група?

-  Ние сме десет човека в малък оркестър. Смесваме различни стилове, но винаги присъстват българските ритми. Присъстват, разбира се, джаз и рокендрол.

-  Какви инструменти включвате?

-  Ирландско бузуки, саксофон, кларинет, туба, цигулка, тромпет, барабани, ирландска арфа и вокали.

Снимка: Фейсбук

-  С какво се различава ирландското бузуки от своите събратя по цял свят?

-  Ирландското бузуки е, може би, най-младият инструмент в Ирландия. Стана популярно преди около четиридесет години. Традиционно този инструмент идва от Гърция и има извит корпус, но ирландското бузуки има равен корпус.

-  Поводът, по  който си тук, е много любопитен. От една страна да получиш вдъхновение от  България, за да може след даден период от време да направите един концерт в Ирландия.

-  Правим този проект за северно ирландското посолство на културата. Целта е да смесим българската и ирландската музика, като в този концерт ще участват и български музиканти. Трябва този концерт да се състои по време на джаз фестивала в Дери, но преди това ще направим един концерт в България.

-  Кои ще са българските музиканти?

-  Българските музиканти ще бъдат Драгни Драгнев и Петя Драгнева, а третият участник остава таен. С моята група свирим някои традиционни български хора. Забавно е да свирим неравноделни ритми, защото ни харесва да гледаме как ирландците танцуват на тях.

-  Кое е общото между Ирландия и България в музиката ?

-  Мисля, че и двата вида музика са насочени към обществото и към танците. Личи си, че те са създадени, за да сближават хората и да ги карат да танцуват. Именно заради това и свирим.

-  Извън съвременната ирландска музика, която познаваме, на какво ниво е автентичната музика в Ирландия? Докъде се е запазила.

-  Със сигурност има много ирландски групи, които все още запазват традиционния стил в страната, но понеже светът се развива и е лесно да пътуваш, също така посредством интернет е лесно да видиш какво се случва в другите култури, навлизат и много влияния.

-  Имаш ли си любим български инструмент?

-  Да, тамбура. Мислех си, че е близка като инструмент до бузукито, но всъщност трябваше да положа много усилия докато се опитвах да свиря.

-  Написах специална песен, която има български ритми, но е с ирландска мелодия. Когато бях малък обичах да играя футбол и моят идол беше Христо Стоичков, така че кръстих тази песен „Танцът на Христо”.

Чуйте повече в прикачения звуков файл






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48