Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-красивата украса за Коледа - награди

23
Снимка: Радио Варна

За най-красива коледна украса на фасада на обществена сграда гласуването определи Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Отличието се получава за втора поредна година. Украсата  беше направена под ръководството на дизайнерите Христина Тачева и Катина Димитрова.

Като най-сполучлива украса на фасада на жилищна сграда бе избрана къщата, чийто празничеН вид правят Георги Пенчев и Драгомир Павлов. И двамата са млади ел.инженери, които превръщат в професия осветлението във всичките му аспекти.

Близо 5 000 лева е цената на украсата на къщата по пътя за Виница, монтирани са почти 1500 метра гирлянди, лампички, различни светещи фигури и къщата с големия двор се превръща в приказен палат. Според инженерите Пенчев и Павлов използването на осветлението за украса е перспективен бизнес с добра конкуренция във Варна.

Добрата украса според Драгомир Павлов се прави от човек, който е професионалист и използва качествени материали. За Георги Пейчев не е важно сградата да има архитектурни качества, защото може да се украси и едно дърво и то да носи насторение, важно е човек да има желание и възможност. Техните домове са винаги украсени, а в момента работят за настроението, което носи Денят на влюбените:





СнимкаТе мотивират в конкурса " Да украсим Варна за Коледа" да се включи и младият музикант Ганка- Хрисула Димова, която спечели грамота за участие.Младото момиче работи в магазин за антикварни предмети. Оттам си купила стъклена украса за елха, изработена в Белгия преди повече от половин век. Тя обича топлината, която се излъчва от добре подредената стая. Усетът за красота се оказва семейна черта, защото подобен приз получи и нейната майка.


Грамоти за участие бяха присъдени на детски градини и училища,  големи търговски обекти и дори цял вход - 2 в блок 122 в квартал "Младост" във Варна.


"Важно е когато всеки един от нас лично допринася за по-добрия облик на града ни. Важно е когато желанието за красота, уют и хармония се принася и навън, защото тогава положителните емоции са споделени. Такова трябва да бъде общото ни усилие през цялата година, за да запазим облика на Варна и да го развиваме. Надявам се през следващата година повече хора да се включат в кампанията", каза при награждаването на победителите  кметът на Община Варна Иван Портних.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 05.07.24 в 13:42

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма Войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06