Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоро се вие, извива

| обновено на 27.01.19 в 18:18

Двайсетина души отново се хванаха на хорото, което се извива на входа на Морската градина във Варна от години. Слънцето се появи и в този час масово гражданите са на разходка в парка. "Градусите" се повишават след първото и второто хоро и якета и шапки стават излишни.

Хубавата народна музика винаги е предизвиквала усмивките на хората и ги е провокирала поне за малко да забравят ежедневието.

Дори и по-неопитните в хората "репетират" стъпките встрани и след минута са част от човешката верига, пленена от ритъма на музиката. Еленино, Дайчово, Дунавско, Варненско - от всички краища на страната, защото и хората са от много селища, но е важно, че е българско, коментират наблюдаващите.

Повечето снимат и докато хорото още не е свършило, снимка от него вече е в Чикаго или Лондон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят.  Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата..

публикувано на 23.05.24 в 14:00

Млади художници на графити се захванаха да почистят драсканиците в Добрич

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити се заеха със задачата на почистят обществените сгради в Добрич , които с надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите,..

публикувано на 23.05.24 в 12:23

Онлайн търговци прикриват произхода на стоки

Онлайн търговията е като един голям необятен океан, който предоставя удобства за потребителите, но от друга страна крие и рискове. Един от тези рискове е, ако потребителят попадне на стока, която онлайн търговецът представя под свой бранд, но всъщност е закупена на ниска цена от страна извън Европейския съюз. За подобни нелоялни практики..

публикувано на 23.05.24 в 09:02

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52