Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яйцата - суперхрана, която трябва да се яде често

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Яйцата са евтин източник на протеин, който осигурява растежа и развитието на всички телесни тъкани. Ето защо трябва да ги ядем по-често, независимо от количеството холестерол в тези протеинови бомби.

Трудно е да се намери храна, отличаваща се с такава кулинарна гъвкавост като яйцето. То може да бъде приготвено по различни начини и е неизменна добавка към различни тестени изделия и кремове за торти и сладкиши. В сто грама яйца се съдържат 150 калории, така че в зависимост от метода на приготвяне можем да ги наречем и диетична храна, пише македонският портал Арткухня.

Яйцето е единствената естествена храна, която запазва цялата си хранителна стойност при готвене с черупката.

Най-малко калории ще внесем в организма, ако ядем яйце, приготвено сварено или поширано във вода, а броя им ще се увеличи значително, ако го изпържим в масло или го смесим с други калорични храни като бекон и сирене. Две трети от яйцето са нискокалоричен протеин (около 50 калории на сто грама), докато жълтъкът е основен източник на мазнини (около 350 калории на 100 грама).

Забележителен източник на протеини

Яйцето е отличен източник на протеини - на стотина грама има около 13% от тези важни вещества, които изграждат цялата телесна тъкан и са необходими за изграждане на мускулите. В същото време това е единствената натурална храна, която запазва цялата си хранителна стойност чрез варене в черупки. В допълнение, то е отличен източник на фосфор, селен, пантотенова киселина, както и на витамини А, В12 и D.

Яйцето съдържа също желязо, цинк, калий и витамин Е.

Не трябва да се изхвърля дори и черупката - тя е източник на калций и магнезий, които са много полезни за почвата. Натрошете черупката на яйцата и „подхранете“ градината си с нея.

Източник на добър или на лош холестерол?

В яйцето има повече от 200 мг холестерол, което е много голямо количество. Въпреки че тези данни се използват за пропагандиране на вредата му за човешкото здраве, многобройни проучвания показват, че холестеролът на яйцата няма неблагоприятен ефект върху човешкия холестерол.

Доказано е, че редовната консумация на жълтъци увеличава добрия холестерол, докато нивата на лошия холестерол са намалени до допустимите граници.

Не трябва да се забравя, че яйцата са богати на антиоксиданта лутеин, който предотвратява дегенерацията на макулата на окото и от преждевременна загуба на зрението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три дни празник в Университетската ботаническа градина в Балчик

Три дни ще празнува своята 70-годишнина Университетска ботаническа градина – Балчик от 25 до 27 юли, когато ще се проведе арт изложение сред цветята. Събитието се организира съвместно с фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, като ще бъдат представени занаяти, изкуства, лични срещи с творците, образователни работилници като тъкане,..

публикувано на 24.07.25 в 14:21

Изчезват ли паметниците на културата във Варна?

Понастоящем във Варна се работи по общо 12 проекта за реставрация на архитектурни паметници .  Сред тях е и т.нар. „Софийска банка“, поято сега виждаме само укрепването и съхранянето на пластиката на покрива. Предизикателството по нейната реставрация е заради достъпа до имота, който е през чужд имот.  В същото време има и не малко примери за..

обновено на 24.07.25 в 10:16

Православната църква почита света Христина

На 24 юли честваме паметта на света великомъченица Христина.  Мъченицата Христина живяла през III век в град Тир, където баща ѝ, Урбан, бил владетел. Когато се родила, родителите ѝ ѝ дали името Христина, което не било според тяхното езическо мъдруване, а по Божий промисъл, предопределил живота ѝ в служба на Бога. Момичето било невероятно красиво и..

публикувано на 24.07.25 в 09:40

11-годишният пианист Антонио Паван: За мен музиката е felicità!

Клавирен рецитал изнесе в рамките на Международния фестивал "Варненско лято" снощи Антонио Паван.  Той е само на 11 години с българо-италиански произход, а биографията му вече е забележителна, репертоарът му се простира от барока до XXI век, свирил е в престижни зали в Италия, където живее, и в Европа, печелил е само първи награди от конкурси, често..

публикувано на 23.07.25 в 16:15

Фестивалното изложение "Порода - Любов" ще обедини природозащитниците на Варна

Предстои едно изключително вълнуващо и заредено с обич събитие във Варна, което ще събере на едно място представители на природозащитни организации, доброволци, любители на животните и всички хора със сърца, отворени за доброто. В събота, 27 юли, от 10:00 до 22:00 часа, на входа на Морската градина в морската столица ще се проведе фестивалното..

публикувано на 23.07.25 в 12:35
Модният експерт Румяна Димитрова в студиото на Радио Варна

Мока мус - цветът на 2025-а

Мока мус е цветът на 2025 г. - той създава усещане за лукс и мекота и напомня за кремчетата от детството ни. Именно този цвят диктува самата мода, а другите актуални нюанси на лято 2025 са ментово зелено, цвят праскова, съчетан с пастелно синьо, както и всички пастелни гами. Това обобщи за предаването "Новият ден" модният експерт Румяна Димитрова...

публикувано на 23.07.25 в 10:15

Кукленият театър във Варна с летни представления за децата (ПРОГРАМА)

Държавният куклен театър поставя представления за деца на лятната и основната си сцена през юли.  В програмата днес е предвиден спектакълът "Полянката с малките гъбки" за деца до 3 години, който започва от 18 часа. Останалите представления в афиша на Кукления театър са следните: 25 юли, петък, 18.00 ч. - "Полянката с малките гъбки", за деца до 3 г...

публикувано на 23.07.25 в 09:36