Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълговете на всички официални вероизповедания да бъдат опростени, реши парламентът

Снимка: БГНЕС

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът. Става дума за неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се дължи от Главното мюфтийство. Промяната в Закона за вероизповеданията беше приета само с гласовете на вноситеите – ГЕРБ и ДПС.
От "Обединени патриоти" обявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Ако депутатите в пленарната зала одобрят промените и на второ четене, ще бъдат амнистирани дълговете на всички регистрирани вероизповедания у нас на обща стойност 8 267 000 лева, като 8 106 000 са дълговете на Главното мюфтийство.

Павел Шопов от квотата на  "Атака" настоя законопроектът да бъде оттеглен с мотива, че се създава порочен прецедент: "От тук нататък се отваря една такава възможност за кой ли не. Всеки може да иска такива опрощавки".

Искрен Веселинов от ВМРО също се противопостави на промените в закона: "В края на краищата голяма част от тези пари, доколкото ни е известно, защото тази информация, разбира се, се крие, са осигуровки. Значи служителите на Главното мюфтийство ще получават пенсии, които ние в момента ще дотираме".

Най-остро възрази лидерът на "Национален фронт за спасение на България": "Отново сме поставени в ситуация НС да бъде рекетирано от една парламентарна група – в случая групата на ДПС. Призовавам колегите от ГЕРБ да не се връзват на тази въдица", каза Валери Симеонов.

Вносителите от ГЕРБ и ДПС се аргументират с това, че амнистията на дълговете ще защити националната сигурност. Цветан Цветанов посочи: "И никой по никакъв начин, не е оказал някакъв рекет, за да сложа подписа си. Никога, по никакъв повод, не е поставяно някакво условие, а просто сме си припомняли това, което е обсъждано на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС)".

По-рано предлаганото от ГЕРБ и ДПС опрощаване на дълговете на всичките шест официални вероизповедания беше одобрено на първо четене от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията. Става дума за дългове на Мюфтийството към Агенцията за приходите и Националния осигурителен институт. От Българската православна църква заявиха, че нямат задължения. 

Законопроектът на ГЕРБ и ДПС не намери хармонична подкрепа дори и от коалиционните партньори. БСП видя сделка между управляващите и ДПС. В края на миналата година бяха приети поправки, с които държавата се ангажира да осигури пари за заплати на служителите, както и тяхното увеличение. 

Йордан Цонев от ДПС заяви по-рано, че законопроектът е въпрос на държавна финансова политика: "След като министърът на финансите е дал съгласието си, остава да преценят депутатите дали това могат да го приемат или не. Трябва да се прецени конкретно. Не искам да влияя на никого от колегите". 

Въпросните промени в Закона за вероизповеданията са вторите за по-малко от три месеца. В края на миналата година бяха приети поправки, с които държавата се ангажира да осигури парите за заплати на служителите, както и с тяхното увеличение. От Свещеническия синдикат твърдят, че текстовете противоречат на Конституцията и Кодекса на труда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Николай Панков за опрощаването на дълговете на вероизповеданията: Президентът да не мълчи!

„Мюфтийството съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя. Има над 4700 собствености, които отдава под наем. При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат“. Това..

публикувано на 08.03.19 в 09:16
Ангел Джамбазки

Джамбазки за плана "Макрон": Франция и Германия искат да вземат евтина работна ръка от Източна Европа

Евродепутатът Ангел Джамбазки се обяви против опрощаването на дълговете на вероизповеданият а. Позицията на ВМРО обаче тепърва ще се обсъжда, каза той пред БНР. Днес в пленарна зала влизат промените в Закона за вероизповеданията, които..

публикувано на 08.03.19 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва подготовката за поетапна евакуация на български граждани от Ливан

Започва подготовката з а поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан . Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Към момента са идентифицирани всички наши сънародници,..

публикувано на 29.09.24 в 15:53

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за..

публикувано на 29.09.24 в 15:00

А.Александров: Държавата да организира курсове за кандидатите за директори на училища

От обявените 476 места за директори на училища в страната, едва около половината се заеха в началото на учебната година. Това съобщи пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е и..

публикувано на 29.09.24 в 14:45

Главчев свиква среща за мерките на държавата за извеждането на сънародниците ни от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите...

публикувано на 29.09.24 в 11:06

Туристи прекратяват почивките си в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове., предаде кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. С 10 градуса ще спаднат температурите в..

публикувано на 29.09.24 в 10:55

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде..

публикувано на 29.09.24 в 10:34

Жълт и оранжев код за вятър, дъжд и гръмотевици

Жълт и оранжев предупредителен код за вятър, дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Кодът е в сила и за областите Варна, Добрич и Бургас. Днес през страната ще премине студен атмосферен..

публикувано на 29.09.24 в 10:17