Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик, Каварна и Шабла могат да получат 1,2 млн. лева за рибарски съоръжения

Шест активни мерки на Програмата за морско дело и рибарство представиха експерти в Балчик. Най-голям е интересът към малките проекти по мярка „Про­дук­тив­ни ин­вес­ти­ции в ак­ва­кул­ту­ра­та“, отбеляза Ата­нас Ма­но­лов – служител в дирекция „Морско дело и рибарство“ при Министерство на земеделието, храните и горите. В сре­ща­та учас­тва­ха пред­ста­ви­те­ли на край­бреж­ни­те об­щи­ни в Добричка област, неп­ра­ви­тел­стве­ни ор­га­ни­за­ции, за­ни­ма­ва­щи се раз­ви­тие на ак­ва­кул­ту­ри и ри­бо­лов. Те бя­ха за­поз­на­ти с це­ли­те на от­дел­ни­те мер­ки, до­пус­ти­ми­те кан­ди­да­ти, фи­нан­со­ви па­ра­мет­ри, дей­нос­ти, раз­хо­ди, кри­те­рии­те за оцен­ка, изис­куе­ми­те до­ку­мен­ти.

Мерките са свързани с диверсификация и нови форми на доход; опазване на морските екосистеми, добавена стойност на морските продукти, иновации в аквакултурата, насърчаване на нови производители в производството на нови нетрадиционни видове с добър пазарен потенциал. Отпуснатите суми за проект може да бъдат от 2000 до 850 хиляди лева, и всеки който проявява интерес, може да се запознае на сайта на програмата.

За съм­не­ния в из­ма­ма и не­ред­нос­ти вся­ко заин­те­ре­со­ва­но ли­це мо­же да сиг­на­ли­зи­ра ди­рек­ция "Мор­ско де­ло и ри­бар­ство". Още от експерта Атанас Манолов:



Слу­жи­тел пра­ви оцен­ка на сиг­на­ла, съ­би­рат се до­ка­за­тел­ства и в рам­ки­те на два ме­се­ца се из­ли­за със ста­но­ви­ще. Ин­фор­ма­ция­та се преп­ра­ща към заин­те­ре­со­ва­ни ин­сти­ту­ции и се уве­до­мя­ва жал­бо­по­да­те­ля. Ако има фи­нан­со­ва ще­та, се сан­кцио­ни­ра.

Най-чес­то се по­да­ват сиг­на­ли за из­бор на из­пъл­ни­тел. Сла­гат се тех­ни­чес­ки спе­ци­фи­ка­ции на ма­ши­ни, на кои­то мо­же да от­го­во­ри са­мо един кан­ди­дат, кое­то се счи­та за ма­ни­пу­ла­ция и ог­ра­ни­ча­ва­не на по­тен­циал­ни­те бе­не­фи­циен­ти.

Губи се връзката между теорията и практиката, смята изпълнителният директор на МИРГ Шабла - Каварна – Балчик Нелко Йорданов по повод изпълнението на Програмата морско дело и рибарство.

Снимка

Хо­ра от сек­то­ра тряб­ва да ра­бо­тят в ад­ми­нис­тра­ция­та, а тя да ра­бо­ти по­ве­че на те­рен. Та­ка ще се пос­тиг­не нуж­на­та про­мя­на, ко­мен­ти­ра Йор­да­нов. Според него на то­зи етап вмес­то об­лек­ча­ва­не, гру­ба­та цен­тра­ли­за­ция уве­ли­ча­ва бю­рок­ра­ция­та. Нуж­на е спе­циал­на по­ли­ти­ка към сек­то­ра и же­ла­ние за раз­ви­тие, ка­те­го­ри­чен е Йор­да­нов.

Из­пъл­ни­тел­ният ди­рек­тор на МИРГ Шаб­ла - Ка­вар­на - Бал­чик обя­ви, че ско­ро ще бъ­дат от­во­ре­ни мер­ки за фи­нан­си­ра­не по стра­те­гия­та "Во­де­но от об­щнос­ти­те мес­тно раз­ви­тие", коя­то ще бъ­де поч­ти из­ця­ло на­со­че­на към зае­ти в сек­тор "Ри­бар­ство и ак­ва­кул­ту­ри". Все още не мо­же да се кан­ди­дат­ства, за­що­то земеделското министерство е в процедура на съгласуване на ука­за­ния­та за мер­ки.

"Имах­ме наг­ла­са­та да раз­крием прием пър­во­то три­ме­се­чие на та­зи го­ди­на, но пред­вид сро­ко­ве­те, ве­че сме поч­ти сре­да­та на март, ня­ма да ус­пеем. Ис­кре­но се на­дя­ва­ме, че ко­ле­ги­те от ми­нис­тер­ство­то ще бъ­дат по-ек­спе­ди­тив­ни и ще си свър­шат ра­бо­та­та по съг­ла­су­ва­не, за до мо­жем ние да пред­прие­мем  фи­зи­чес­ки дей­ствия по от­кри­ва­не на мер­ки", обяс­ни Йор­да­нов.

Той анон­си­ра три въз­мож­нос­ти за по­лу­ча­ва­не на сред­ства.

С бюд­жет от 1,2 ми­лио­на ле­ва за три­те край­мор­ски об­щи­ни в областта ще раз­по­ла­га мяр­ка­та за пуб­лич­ния сек­тор, свър­за­на с из­граж­да­не на ин­фрас­трук­ту­ра към мес­та и обек­ти, кои­то са пря­ко свър­за­ни с дей­ност­та на ри­ба­ри­те - под­хо­ди, съо­ръ­же­ния. Има до­го­вор­ка сред­ства­та да бъ­дат ус­вое­ни от об­щи­ни­те поч­ти по­рав­но, т.е. все­ки проект да бъ­де ­фи­нан­си­ран с по око­ло 400 хи­ля­ди ле­ва, а раз­ме­рът на са­моу­час­тие­то ще се ре­ша­ва от кон­крет­ния бе­не­фи­циент.

Дру­га мяр­ка е за ди­вер­си­фи­ка­ция, т.е. из­пъл­не­ние на дей­нос­ти, кои­то са из­вън ри­бар­ство­то и ак­ва­кул­ту­ри­те, кои­то би­ха мог­ли да бъ­дат в под­кре­па на бюд­же­та на опе­ри­ра­щи­те в сек­то­ра. Ин­те­ре­сът през ми­на­лия пе­риод бе­ше на­со­чен ос­нов­но към ус­лу­ги и обек­ти в ту­риз­ма, при­пом­ни директорът на МИРГ-а.

Тре­та­та мяр­ка, коя­то ще от­во­рим, ка­за той, е свър­за­на с по­доб­ря­ва­не на ус­ло­вия­та на труд и здра­ве­то на ри­ба­ри­те. Там се пред­виж­дат ин­вес­ти­ции в съо­ръ­же­ния и дей­нос­ти, на­со­че­ни към пре­вен­ция и за­щи­та си­гур­ност­та на ри­ба­ри­те в и из­вън мо­ре­то.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС..

публикувано на 07.07.24 в 07:45

Англия и Нидерландия се класираха за полуфиналите на Евро 2024

Англия се класира за полуфиналите на Евро 2024 след победа над Швейцария след изпълнение на дузпи. "Трите лъва" надвиха своя съперник с 5:3 при дузпите, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1, информира БГНЕС. Тимът на Гарет Саутгейт отново се измъкна от тежка ситуация, тъй като изостана в резултата в 75-та..

публикувано на 07.07.24 в 07:32

Времето в неделя: Слънчево и горещо

Днес времето ще е слънчево, следобед горещо! Ще духа слаб, следобед по Черноморието умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 27° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Изгревът на Слънцето за Варна беше в 5 часа и 38 минути, залез в..

публикувано на 07.07.24 в 07:21

Пожарът между Соколово и Сенокос е потушен, спасени са 130 декара пшеница, унищожените са близо 30 дка

Два екипа от пожарните в Балчик и Добрич успяха да загасят пожара в пшеничена нива в землището на балчишкото село Сенокос в посока Соколово. Спасени са 130 декара, унищожени са между 15 и 30 декара, съобщи началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев. По обяд днес сигналът за пожар между балчишките села е подаден на телефон 112 от пътуващ..

публикувано на 06.07.24 в 16:42

Продължава бреговият етап на учението ,,БРИЗ 2024“

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и..

публикувано на 06.07.24 в 16:12

Почетоха паметта на митрополит Кирил

Заупокойна литургия и панихида отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по повод навършването на 11 години от кончината на неговия предшественик митрополит Кирил. По-късно митрополит Йоан отслужи и трисагий на гроба на митрополит Кирил на старите гробища в морската столица...

публикувано на 06.07.24 в 15:32
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

„ Ще има развръзка на кризата в ДПС, но тя ще се случи постепенно. Логично е Ахмед Доган да отговори по някакъв начин и този начин ще бъде отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него има два варианта за разрешаване на проблемите в ДПС: „Единият..

публикувано на 06.07.24 в 14:43