Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Панева: В музиката трябва да има душа!

| обновено на 19.03.19 в 12:33

Името на младата народна певица Петя Панева се носи крилато през последните няколко години из цяла България. Съвсем заслужено при това, тя въплъщава всичко, което бихме искали да виждаме и чуваме от младата генерация певци – изключително добра вокална техника, увличаща кантилена, завладяващо присъствие, зряла любознателност и вярност към природата на гласа.  А именно - да пее това, което съвсем естествено ѝ приляга. Петя отдавна е превъзмогнала сухия ученически стил в интерпретацията и върви уверено по пътя си. Дали дълбоко-емоционалните ѝ интерпретации, особено в бавните песни, се дължат на кодирани природни дадености или са осъзнати търсения, или и двете, за това може дълго да разсъждаваме. Сигурно е обаче, че още преди да отлети от ученическата скамейка, тя вече ни предлага пеене с богата душевност, добре разчетена прозодия и изключително излъчване на сцената. Да, тя умее да присъства бляскаво! Само след няколко месеца Петя ще държи в ръцете си своята диплома за средно образование. Възпитаничка е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в град Варна, а специалността и е „ударни инструменти“. Пеенето е „между другото“, толкова „между другото“, че заема цялото и същество и съществуване, и без притеснение може да я наречем почти завършена певица. И казвам „почти“ от суеверие, а не заради съмнение.

Точно месец преди дипломния концерт на Петя Панева в Радио Варна – 17 април, Концертно студио, като част от програмата на медията за подкрепа на млади таланти „Криле за начало“,  и поставяме поредната творческа задача.

                                                                 Блиц партитура на прима виста

Петя ПаневаКоя е Петя в едно изречение? Петя е момиче, което обича музиката.

А с една дума? Перфекционист.

Какво е процентното съотношение талант/труд при теб? 50% талант и 50% труд.

В какво не се съмняваш? В семейството си.

А в какво се?  Всичко, освен семейството ми може да бъде подложено на съмнение.

Ако не беше народна певица? Щях да бъда музикант, ударни инструменти.

Сега вече се дипломираш. Е? Сега започва по-трудното и се надявам да е все по-хубаво.

Кой е най-важният урок, който научи в училищеДа бъда отговорна.

Какво не успяха да те научат в училище?  Може би това, на което не се научих в училище ще науча в университета и в живота.

От кого получи най-важното признание?  От хората, които се радват, когато ме слушат да пея.

Най-ценният съвет? Не мога да посоча само един. Всеки съвет, който получавам е важен за мен и може да ми помогне с нещо.

В една музика трябва да има... Душа!

Най-доброто изпълнение се случва, когато... е изпълнено с чувство.

Ангелогласен/на е?  Mоже би хората го свързват с гласа на ангел, нещо свято, нежно и истинско...

Петя ПаневаКоя народна песен би искала да е твое дело? Има много песни, които харесвам, възхищавам се на изпълнителите, които са ги създали.

А коя песен те описва най-добре? Аз съм много пъстър човек. Както добре може да ме опише някоя бавна и тъжна песен, така и някоя шопска, бърза, хумористична и игрива.

Какво не би изпяла?  Песен, която не усетя, че мога да предам така, както би ми се искало. Перфекционист съм.

Към какво изпитваш творческо недоволство?  Към недоброжелателите на младите изпълнители.

Кога не се чувстваш на мястото си?  Когато това, което правя, не ме кара да се чувствам щастлива.

Ако снимат музикален филм за теб, как би го озаглавила? "Музиката в живота на Петя Панева"

За какво мечтаеш? За все по-големи успехи. Мечтая някой ден да мога да издам албум, за световни сцени... за хубави неща. :)

Нарисувай Петя с ноти... (смее се) Аз изобщо не мога да рисувам... 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48