Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Съществуват добри възможности за всички, стига да се бориш

Георги Георгиев от град Лом  е един от тринайсетте студенти от ромски произход, които са получили стипендия за академичната 2018-2019 година, по програмата „Подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“. Георги учи във Медицински Университет Варна и въпреки че до последно си е мислил, че ще избере специалност, свързана с информационните технологии, в дванайсти клас е осъзнал, че медицината е неговото призвание: 

-  Защо? Имаше ли някаква конкретна причина? Ти си математик, доколкото разбрах.

-  Да, в математическа паралелка бях в гимназията. Може би, липсата на социален елемент в програмирането някакси ме отказа. Щях да си прекарвам ежедневието пред компютъра, което не ме влечеше.

-  Какво намираш сега тук, във Варна, в медицината? Как избра Варна?

-  Аз започнах да уча девет месеца преди кандидат-студентските изпити и изборите ми бяха Плевен и Варна. Самият град повлия избора ми и избрах Варна.

-  Как се чувстваш сега във Варна? Вече си втори курс.

-  Прекрасно се чувствам, наистина обичам този град.

-  Какво ти харесва най-много?

-  Жовота! Градът постоянно е жив, особено лятото, когато се напълни с чужденци. Когато излезеш на улицата е пълно с хора, които са щастливи, забавляват се, наслаждават се на цялата обстановка.

-  Как стана така, че получи тази стипендия?

-  Разбрах за стипендията от моята баба. Не тази, която е медицинска сестра, а другата ми баба. Тя е била в комисията на Ромския образователен фонд. От нея получих информацията за въпросната стипендия и кандидатствах. Проведе се интервю. Също така се дават точки и за активност за участие в дейности, свързани с ромската общност.

-  А ти в какви активности си участвал?

-  Помагал съм в информационна кампания, относно разпространяване на информация за СПИН. Освен това, преинсталирах компютрите в образователния фонд в Бяла Слатина.

-  Как във един по-малък град като Лом, където знаем, че има много роми, живеят младите хора?

-  Имаме няколко махали, в част от тях хората живеят нормално, но както и тук има подтискащи гледки. Може би зависи кой как се интегрира.

-  Твоето семейство е друго, явно?

-  От страна на баща ми са роми, а от страна на майка ми са българи.

-  Колко братя и сестри имаш?

-  В момента имам една полусестричка.

-  Какво мислиш за стигмата, която има над ромската общност в България?

-  Не знам. Обяснявам си го, че може би, е наложено от страх и недоразбирателство. Както сред българите, така и сред ромите може да намериш и черни овце и бели овце.

-  Като завършиш мислил ли си какво ще правиш?

-  Най-вероятно ще замина в чужбина. Мислил съм за Германия, но все още не съм сигурен, понеже трябва да изкарам езикова компетенция, а по време на гимназиалното ми обучение не се постарах много да науча немски. Така че или Германия, или САЩ.

-  Няма ли да останеш в България?

-  Ами ще видим. В момента има лек напредък, във връзка с едни стипендии, които се отпускат за учащи медицина след четвърти курс.

-  Как се забавляваш? Какво имаш от ромското в кръвта си, можеш ли да танцуваш, да пееш?

-  Мога, да. Имам усет за музиката.

-  Какво искаш да кажеш на някое момче като теб, което е в един малък град, има ромски произход и е поттиснато, няма самочувствие?

-  Да се бори. Независимо от това, какво е положението му в момента. Дори и да не може да види напред, че съществуват добри възможности, те съществуват.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10