Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Pollenity или как българи спасяват пчелите по света

| обновено на 08.07.19 в 08:16

На 8 юли - ден на пчеларя ви припомняме отново историята на един български стартъп, който разработва "умни устройства", които наблюдават пчелните кошери.

Защо пчелите са важни, надали има човек, който не знае.

Въпреки рекордно високото производство на храна, човечеството рискува да се докара до глад. Tова сочи доклад на  Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от последните седмици.

Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света. В списъка влизат захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. И макар човечеството да отглежда близо 6 хил. растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му. В същото време, 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а пчелите все повече и повече намаляват.

Една българска компания - Pollenity, позната до преди година и под името Bee Smart Technologies обаче има повече от успешно решение на проблема с опазването на пчелите.

Идеята за нея възниква преди няколко години, когато основателят ѝ - Сергей Петров участва в образователната програма “Космически Предизвикателства”, която цели внедряването на високи технологии в недотам дигитализираните сектори. Така се появява и концепцията на Pollenity - създаването на устройство, което да подпомогне оцеляването на пчелите, разказва за Радио Варна Стефани Босева от екипа на компанията.

Начинът, по който ние работим е да влизаме буквално в кошера и посредством устройството да наблюдаваме пчелите буквално от сантиметри. Така се регистрират голям брой параметри - температура, влажност и др. Голямото предимство на българската технология е микрофонът, който "слуша жуженето" на пчелите. Така възможните загуби на насекомите могат да се сведат значително. Един от примерите е от Австралия, където с помощта на устройството ни, беше засечен американски гнилец. Така беше предотвратено разнасянето на заболяването сред пчелите в Австралия и бяха спасени пчелните семейства там.
Понастоящем, умното сензорно устройство на Pollenity може да се види сред пчелари на 5 континента, вкл. и на екзотични места като о. Мавриций. 
Още любопитни факти за дигиталното пчеларство и не само може да чуете в интервюто със Стефани Босева в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Хмм...

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония. Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:17

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Студентите от специалност "Хореография" на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят магията на българския танц

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност "Хореография", който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово..

публикувано на 17.06.24 в 11:40

Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на бизнеса

Предстои поредно издание на конференцията  Digital4Varna. Фокусът върху нея и тази година е к ачественото съдържание - текст, видео, снимки.   Добре информиращите статии, интересните блог постове, увлекателните видеоклипове и визуално привлекателните графики не само носят стойност на аудиторията, но и създават доверие и лоялност към бизнеса,..

публикувано на 17.06.24 в 11:05

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24