Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Роман Федчук: Цигулката "Гуарнери" е уникален инструмент

Цигулка "Гуарнери", изработена през 1673 година

Цигулка от 17 век ще чуят и ще видят любителите на симфоничната музика на днес във Варна. Това ще стане тади вечер като част от XX Великденски музикален фестивал - Варна 2019 концерт ще направи професор Роман Федчук, преподавател в Държавната консерватория в Пилзен – Чехия. На цигулка „Гуарнери“ с Варненската филхармония, под диригентството на Станислав Ушев, той ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър №3 от Волфганг Амадеус Моцарт. Цената на една цигулка „Гуарнери“ започва от 700 000 евро и може да достигне 15 милиона евро. Повече за уникалния интсрумент в разговора с професор Роман Федчук, който е за първи път в България и за прави направи майсторски клас във Варна.


Цигулката е много интересна с това, че е изработена от италиаския майстор Андрея Гуарнери. Той е основоположник на династията Гуарнери и е бил ученик на Николо Амати. Т.е. можем да говорим за разклонение на школата на Амати като отбележим звука на инструмента, както и начинът му на изработка. Цигулката е уникална с това, че е изработена през 17 век – 1673 година. И е в много, много добро състояние. Направо е уникално запазена цигулка. Много са малко иструментите, които са произведени през 17 век и са съхранени в толкова добро състояние.

Знаете ли колко подобни инструменти има запазени днес?

Има инструменти, които са възстановени много добре. Произведени през 17 век обаче не са останали много. Виждал съм няколко подобни инструмента. В Англия има един много известен майстор, който оцени цигулката, на която аз свиря и дори той се удиви на състоянието й, въпреки че в ръцете му са попадали много ценни инструменти.

Колко струва тази цигулка на Гуарнери?

Много, струва много.

Милиони?

По принцип е точно така.

Застрахован е, нали?

Да, застрахован е.

Кой е собственик на цигулката?

Собственик е моят брат, който има доста голяма колекция. Самият той е цигулар по професия. Но не прави нови цигулки, а възстановява стари. Това е неговото амплоа.

Професор Роман Федчук

Този инструмент, с който сте за първи път в България, трябва ли да се съхранява при определин условия?

Разбира се, че съхранението му е много важно. Защото трябва да се поддържа в много добро състоние. В случая температурата не е толкова важна, тя е ясна, но влажността, при която се съхранява е много важна. Все пак цигулката е много стара и дървото, от което е направена, е много старо. Интересното при този инструмент е, че той изглежда по-добре от инструменти, които са изработени преди 100-150 години например. В случая тайната за неговото съхранение е в грунда. Той е причината тази цигулка да е в толкова добро състояние. Той консервира дървото и от там самия инструмент. С негова помощ материалът, от който е изработена цигулката, придобива свойствата на стъкло.

От какво дърво е изработена?

Стандартно от клен. Долната и страничните части са изработени от него. А горната от балканска елха.

Има ли произведения, които са най-подходящи за изпълнение на тази цигулка?

Не, за този инструмент е без значение какво ще се изпълнява на него. Той има много мек звук с много богата палитра. С това тази цигулка се различава от останалите. За нея казваме образно, че свири сама. Инструментът позволява на него да бъде изпълнено всичко, което се пожелае. Той реагира веднага и отговаря на желанията. Звукът при него е разнообразен и позволяват различна интензивност и сила. Няма значение дали изпълнавам Бах, Брамс или Моцарт. При всички случаи свиренето е удоволствие.

А защо днес не се правят подобни инструменти?

Опитват се. Има съвременни майстори, които правят висок клас инструменти. Попадал съм на няколко, които е много трудно да различиш от старите. Те също са много добри. Но най-голямата разлика е в звука. Той може да е мек и хубав, но е еднотипен. Модерните инстпрументи позволяват един, два типа звук - това е максималното, което може да се извлече от тях. От тях не може да се очаква толкова разнообразна и широка палитра от звуци, които цигулката на Гуарнери позволява.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05