Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДНСК спира окончателно строежа на „Златен век“

Небостъргачът "Златен век" в "Лозенец"
Снимка: Златина Йовкова

Следващият понеделник на фирма „Артекс“ ще бъде връчен протокол от Дирекция за национален строителен контрол за спирането на строителството на сградата „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с Инициативния комитет „Лозенец“, който настоя строителството да се прекрати. В срещата участваха и министри, и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Заповедта на ДНСК, която ще бъде връчена следващия понеделник на фирмата „Артекс“, е за окончателното спиране строителството на сградата „Златен век“, стана ясно от казаното. Това ще стане идната седмица, защото дотогава текат срокове за обжалване. Мотивите, с които това ще се случи, е най-вече заради това, че фирмата не е подновила до ноември миналата година разрешителното си за строеж, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

„Първо, нарушения по време на строителството, и второ - липса на презаверено разрешение за строеж. До ноември 2018-та година е бил гратисният период, в който фирма „Артекс“ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва“, подчерта тя.

Воислав Тодоров от ИК „Лозенец“, който настояваше строителството на „Златен век“ да спре, обяви, че Инициативният комитет отлага протестите си за седмица, за да види какво ще се случи след връчването на този акт на ДНСК, с който окончателно строителството трябва да спре.

„Строителството трябва да бъде окончателно спряно. Не да бъде спряно за месец, два, три, докато се правят някакви допълнителни корекции по градата, а да бъде окончателно спряно заради изтекло разрешение. Това е огромен пробив, огромен успех за гражданското общество“, заяви Тодоров.

Не е ясно обаче какво ще се случи с изграденото до момента, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК. Това посочи главният архитект на София Здравко Здравко. По думите му, построеното до ноември 2018-та година е законно, макар и строителното разрешение да е изтекло през 2017-та година.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Небостъргачът

"Артекс" спира строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на премиера

Компанията "Артекс" преустановява строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на премиера Бойко Борисов.  Това заявяват в позиция до медиите от строителната компания, като уточняват, че в момента работят по осигуряване на..

публикувано на 06.04.19 в 19:42
Небостъргачът

ДНСК спира изпълнението на строеж „Златен век“

От Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) съобщиха за Радио София, че във връзка с извършени проверки на сградата „Златен век“ с възложител „Артекс Златен век“ ООД гр. София, проведени на 20.03. и 26.03.2019 г. по документи и на място, се..

публикувано на 04.04.19 в 16:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов общински съветник положи клетва

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна. Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това..

публикувано на 27.06.24 в 13:20

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил в двора на училище в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Няма пострадали.

публикувано на 27.06.24 в 12:23

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия моторист при катастрофа на пътя за "Виница"

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия при катастрофа моторист на лобното му място на пътя за "Виница". Десетки се събраха и положиха цветя в сряда. Инициаторите на бдението започнаха подписка за поставяне на конуси в разделителната ивица на опасния..

обновено на 27.06.24 в 11:07
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Никой не може да състави правителство в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано..

публикувано на 27.06.24 в 11:04

Автобус и моторист се сблъскаха на кръстовище във Варна

Катастрофа между автобус №118 на "Градски транспорт"-Варна и моторист затрудни снощи движението на кръстовището между бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Д-р Анастасия Железкова", видя репортер на Радио Варна. Наложи се пътниците от автобуса да слязат и да..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

ОбС-Варна заседава днес

Общински съвет – Варна се събира днес в 10,00 часа на редовно заседание, което ще се състои в зала „Пленарна“. В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Сесията ще започне с полагане на клетва на нов съветник. Той влиза на мястото на избрания за..

публикувано на 27.06.24 в 09:51

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  27.06.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:30  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на..

публикувано на 27.06.24 в 05:55