Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текстове от песни в картини на Светлин Ненов

Самостоятелна изложба на знаковия варненски художник Светлин Ненов ще бъде представена за трети път в Арт галерия Ларго във Варна. Настоящата изложба, озаглавена "Стълба към небето", е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет живописни платна, част от които ще влязат в изложбата.

В картините варненецът започва и доразвива духовните теми, свързани с Великден и с Възкресението Христово. Тук е темата за пътя към Голгота и неговите спирки, тук е темата за себепознаването и съкровеният разговор със себе си в Гетсиманската градина. Ще се насладим и на цикъла „Стълба към небето“, развит в осем различни творби. В цялата изложба художникът изследва темата за духовността по най-различни начини. Но основното послание е, че стълбата към небето е символ на спасението на душите, защото дори и човешкият живот да има край, душата е вечна и чрез вярата си в Бога тя ще се спаси.

Освен тази основна водеща тема, Светлин е включил в изложбата три картини, в които органично са вплетени три различни стихотворения. Първата е с цитат от една от стоте най-известни песни на всички времена - песента на Лед Цепелин „Стълба към небето“. Изключителната балада на вокалиста на групата Робърт Плант е вдъхновила Светлин да разкаже своята версия за стълбата към небето.

Втората творба, озаглавена „Накъде“ е сътворена в памет на наскоро напусналия ни брилянтен български художник Стоян Цанев. В тази картина Светлин е вплел едно особено философско стихотворение на Михаил Белчев, стремейки се чрез творбата си да отдаде заслужена почит на бургаския живописец.

В третата творба е закодирано стихотворението на Дамян Дамянов „На дъното“. В него нежният и чувствителен български поет в строфи претворява уроците, които ни дава Христос по време на последния си земен път – за силата на човешкия дух, благодарение на който щом той падне, пак ще се изправи, за вярата на човека, който знае, че и най-тъмния мрак може да бъде разпръснат само с един-единствен лъч светлина.

Откриването на изложбата е на 18 април от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 15 май.

За художника:
Светлин Ненов е роден на 19 октомври 1961 г. във Варна. Дипломира се във факултет “Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988 г. Член е на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на множество отличия: Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1992 г.), Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1996 г.), Награда за най-добър автор на галерия “Дива” (1997 г.), Трета награда на Международно биенале на морска тематика “Марина 98” – Одеса, Украйна (1998 г.), Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна (1998 г.), Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново (2006 г.). Живее и работи във Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44