Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА оцени идеи на варненски студенти за колонизиране на Луната

Образователна програма за компютърни симулации за студенти от различни университети организира НАСА. България беше представена от студентите от Космическото студентско общество във ВВМУ-Варна. Те участваха в международна конференция за обсъждане на печеливши идеи, свързани с „колонизирането” на Луната във връзка с наличието там на елемента „хелий 3”, който може да реши енергийните проблеми на световната икономика, но синтетичното му производство струва скъпо, а там е в големи количества. Екипът на клуба от Варна спечели със своите идеи за апарати, които на Луната ще могат да помогнат за усвояването на елемента и за адаптацията на хората, които ще отидат. Те са разработили сценарий на компютърната симулация, представляваща взаимодействия между пет обекта-лунно летище, луномобил и два лунохода. Космолетът се изпраща, за да търси ресурси и подава информация към лунното летище, което изпраща информация към главния луноход, който пренася в себе си малките луноходи. Един от членовете на варненския екип, с ръководител доц.Веселка Радева, е студентът от ВВМУ Светослав Георгиев, който е подготвил моделите на всички обекти на Луната. Това е първия етап в подготовката на реални космически мисии. Поредната среща за координиране на всички компютърни симулации се проведе в Орландо,Флорида. Още за тази обща цел Светослав Георгиев разказа в предаването „Новият ден” :




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал

Спасиха бедстващо куче, паднало в Шокъровия канал след подаден сигнал. Задействани са Службата по противопожарна безопасност и защита на населението и екипа на Приюта за безстопанствени животни в с. Каменар. На мястото, за да помогнат, са се отзовали доброволци, както и граждани, разхождали се в този момент в Морската градина, съобщават от общинската..

публикувано на 04.06.24 в 17:17

"Книги за смет“ гостува във Варна на 8 юни

Кампанията "Книги за смет" гостува във Варна на 8 юни. Тя ще се проведе от 10 до 13 часа на паркинга на хипермаркет на улица "Девня"24 . На следващия ден безплатна книга срещу килограм пластмаса ще могат да получат шуменци.  Тази година „Книги за смет“ има нова кампания - колекционерска поредица, посветена на кирилицата – „Буквите, които ни..

публикувано на 04.06.24 в 15:25

Започна записването за безплатно плуване за деца във Варна (ГРАФИК)

От днес, 4 юни, започна записването по общинска програма за безплатно начално обучение по плуване за деца от 6-8 години. Тренировките ще се проведат на плувен комплекс „Приморски“ в периода от 24 юни до 20 юли. Обучението е организирано на сесии, провежда се от квалифицирани треньори, осигурени от спортните клубове. Програмата се финансира от..

публикувано на 04.06.24 в 12:38
“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата

94 години от рождението на капитан Георги Георгиев

На 4 юни отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от..

публикувано на 04.06.24 в 08:42

Лесна работа: Лято

В книгата си „География на блаженството“ Ерик Уайнър обръща внимание на факта, че всяка държава си има своя любим въпрос, към който се прибягва, когато сте на коктейл. Обикновено това е въпрос в едно изречение, а отговорът отприщва истински порой от информация за лицето, с което току-що сте се запознали. В Съединените щати този въпрос е „С..

публикувано на 03.06.24 в 15:22

Вход свободен във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" за Деня на бащата (ПРОГРАМА)

С вход свободен и богата програма Военноморският музей във Варна ще отбележи Деня на бащата.  На 8 юни (събота) от 10 до 18 часа ще се проведе традиционното за Националния военноисторически музей и филиалите му събитие.  Програмиране на роботи и изстрелване на хартиени ракети с тях, усвояване на техники за самозащита от таекуондо и балонено..

публикувано на 03.06.24 в 11:25

Ученичка дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането

Азра Наджетинова дари макет на първото училище във Варна на Музея на Възраждането в града.  Макетът е правен с огромна отговорност от страна на осмокласничката от гимназията по строителство и архитектура „Васил Левски“ и по идея на учителя й по история.  Азра се интересува още от малка от архитектурата и един ден мечтата й е да стане..

публикувано на 03.06.24 в 06:41