Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ламбрин Сотиров: Мечтите са перата в крилете на човешкия дух!

2
Снимка: БТА

На 28 юни, петък известният варненец Ламбрин Сотиров навършва 60 години. Юбилярят ще вдигне наздравица с чаша червено вино в сърцето на Варна, в двора на Археологическия музей от 20ч.

"Най-добрият подарък за мен е да съберем пари за връщането на колекцията от 60 портрета на българските възрожденци, духовници, революционери, апостоли, учители, поети и писатели във варненските училища. Сигурен съм, че ще участвате в това благородно начинание. Може да направите своето дарение в тази чудна лятна вечер...", гласи поканата за празника му.

Ламбрин Сотиров е подготвил поредица от събития за своя юбилей. "Театърът на виното" представи моноспектакълът му "Гъските, патките, пуйките и другите благонравни създания" по "Моята автобиография" на Бранислав Нушич, постановка на Георги Велчовски. Премиерата се състоя в сряда, на 26 юни.

Снимка

"Огън и лед" се нарича новата книга на Ламбрин Сотиров, нейната премиера е в четвъртък, 27 юни от 19 часа в Музея "Стара Варна".

Избрах текста на Бранислав Нушич за своя моноспектакъл, защото той е много голям автор, от ранга на Алеко Константинов. Освен това е голям познавач на балканската душа - разказва Ламбрин Сотиров пред Светлана Вълкова.

Какво има в балканската душа?

- В балканската душа има всичко. В нея има и облаци, има и звезди, има и луна. Понякога има и слънце, но най-важното е, че тя е много красива отвътре. Много рядко си позволяваме да сме откровени с другите, същевременно сме много гостоприемни, много трудолюбиви, талантливи, способни и умни. Говоря за хората на Балканите. И където има наши хора, те са водещи. В която и да е област на световното развитие. Т.е. вдъхновението, което дава това балканско небе, един балкански двор - това не са случайни неща. Те носят изключително много енергия и заряд.

А откъде идва твоят заряд?

Трудно е за обяснение. Вероятно така съм роден. Нося го по рождение, не съм го търсил. Не съм копал за него. То идва от самосебе си. Особено когато обичаш това, което правиш и си честен към другите. Тогава всичко е безпогрешно.

Защо книгата е озаглавена "Огън и лед"?

Защото само на пръв поглед ледът и огънят са противоположности. Вътре има и огън, и лед, има и закачки, и перспективи за бъдещето, внезапни репортажи, които дават наблюдения върху варненския и българския живот. Мисля, че това е един вид нов жанр.

Какво се случи с твоите мечти?

Мисля, че в голяма степен съм ги реализирал. Когато човек желае нещо, когато мечтае за него, трябва да го осъществява, а не да го бави. Мечтите са перата в крилете на човешкия дух! Човек трябва да има мечти и да ги следва. Ние хората сме много крадливи, крадем от себе си и непрекъснато отлагаме в бъдещето. Когато човек добие няколко капки мъдрост трябва да разбере, че не трябва да се отказва от нищо.

Ти каза, че един вид отчет ще направиш на рождения си ден. Каква оценка си поставяш?

Много добър (5) мога да си напиша, защото зад гърба ми има реки от доказателства. Има десетки филми и книги, за които съм помогнал. Стотици телевизионни и радио предавания, както и много роли. Всичко това ми дава удовлетворението да направя следващата крачка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47