Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства вече са 16

Снимка: Уикипедия

16 са вече огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства след откритите вчера 2 нови случая. Доказаните случаи на болестта по диви свине са 15.

Министър Десислава Танева съобщи, че се увеличава тройно финансовият стимул за острел на диви свине в 20-километровата зона на огнищата, сумата за възнаграждение ще бъде 150 лева. Засилва се и контролът на придвижване на хора и превозни средства в тези зони, като се включва и армията.

Мерките са набелязани от щаба за ограничаване на болестта. Още от утре полицаите и военните ще извършват стриктен контрол на всяко превозно средство в 20-клометровите зони на установено заболяване. Забранен ще е превоза на месо, месни продукти, живи животни. Като потенциално опасни точки, по гарите и летищата, стриктно ще се събират и обработват отпадъци, за да се ограничи разпространението. Горските служители ще предприемат мерки за ограничаване популацията на дивите свине. Утре ще има срещи с Ловно-рибарския съюз.

Министър Десислава Танева посочи, че заради болестта секторът е под заплаха и компромиси с мерките за ограничаването й няма да се правят: "Под риск и заплаха е един конкурентноспособен, развит сектор - свиневъдство, индустриализиран…“.

В Пазарджик се проведе извънредно заседание на Епизоотичната комисия, на която се набелязаха конкретни мерки срещу африканската чума. В региона няма регистрирани случаи на заболяването, но има нерегламентирано отглеждане и търговия на прасета с неясен произход. Това потвърдиха и собственици на свинеферми, които също присъстваха на заседанието. Владимир Владимиров, собственик на свинеферма в Братаница каза: "Всяка събота от село Черногорово излизат пловдивски камиони с живи прасета без всякаква документация. Имало е случаи по 10 камиона на пазара с всякакви видове прасета".

От Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешни законодателни промени в тази посока. Хюсеин Хюсеинов - свиневъд и член на Асоциацията коментира:

"В тази връзка сега имаме среща с министър Танева в 2.30 в Земеделската комисия в парламента, защото няма контрол не над индустриалните ферми, не над фермите тип “А“, а няма контрол за тези животни, които се отглеждат в така наречения "заден двор" и никой нищо не прави по този въпрос. В тази връзка да се активират и останалите служби. Проблемът е със "задния двор", където не се знае колко животни се отглеждат, откъде идват, откъде се купуват, с какво се хранят. Всичките проблеми, които изникнаха в Румъния, са точно от този тип. Това показва и статистиката до момента в България, това, което се случва".

Да се засили индивидуалният лов на диви прасета в района на Тервел с цел да се намали тяхната популация, поиска от ловните дружини по-рано инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Това стана ясно по време на проведеното поредно обучение на ловците от региона във връзка с откритите нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете.

Изготвен е вече и графикът за обходите на ловните райони, като на територията на Тервел всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно, ако бъде открито мъртво или болно животно.

По време на обучението ловците са предложили само някои от тях да се научат да работят с мобилното приложение „Лов“, за да се предотвратят грешки при събирането на данните за всяка отстреляна дива свиня.

В района на стопанството през пролетта бяха открити няколко случая на африканска чума, като само бързата реакция на ловците и горските помогна заболяването да не се разпространи и в други части на страната.

Репортажите на кореспондента на БНР в Пазарджик Невена Петрова и Катерина Петрова от Радио Шумен за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор...

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната..

публикувано на 16.07.19 в 18:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът отхвърли жалба срещу премахването на бариери до комплекс заведения в Морската градина

Административният съд във Варна отхвърли жалбата срещу премахването на бариерите и КПП-тата до комплекс "Хоризонт" под спирка „Акациите“.  Това става ясно от решение на магистратите с дата 14 август т.г.  Според документа, който е публичен, за..

публикувано на 27.09.24 в 16:30

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази..

публикувано на 27.09.24 в 12:34