Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание! Oпасни отводнителни шахти в подлеза

Подлезът на 18.07.2019

Необезопасена отводнителна шахта застрашава преминаващите през един от подлезите по булевард „Осми приморски полк” във Варна. Става въпрос за подлеза, който свързва НАП-Варна и завод Дружба.

Опасната отводнителна шахта

Веднага, след като слезете по стълбите на подлеза, ще видите дупка, която е дълбока около педя, толкова е и широчината й. Това, всъщност, е отводнителната шахта. Проблемът е, че няма предпазна решетка, която да я покрие, като по този начин мястото се превръща в предпоставка за неприятни инциденти. През деня дупката се вижда, но в тъмните часове на денонощието тя остава скрита за преминаващите.

Този подлез се използва от изключително много варненци. В района има ресторанти и заведения за бързо хранене. Наблизо е и СУ „Найден Геров”, както и НАП - Варна. Освен това, подлезът осигурява лесен достъп до стадион „Черно Море”, както и до ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Липсата на решетки върху шахтите затруднява и поставя в опасност и тези, които използват обществения транспорт по линиите 7, 148 и 31, тъй като автобусните спирки са само на метри от подлеза.

Радио Варна подаде сигнал към Община Варна във връзка с този проблем. Сигналът, обаче, вместо да намери решение, е бил прехвърлен към район Приморски, на чиято територия се намира подлезът. А там, оказва се, също знаят за него. И то не от вчера. Нещо повече същият сигнал е постъпил в район Приморски още в началото на годината. Тогава експерти от районната администрация са проверили на място и са установили липсата на решетки на тaка наречения линеен отводнител в подлеза.

Констатираното от тях е описано в писмо с дата 04.02.2019 г. до дирекция „Инженерна инфраструктура“ и до нейния директор Петър Гърбузов. В снимките, приложени към писмото подлезът е изглеждал така:


В писмото се посочва необходимостта от авариен ремонт на решетките на отводнителните шахти и се отправя молба за „вземане на решение и предприемане на действия по компетентност“. Аргументът е, че средства за поддръжка се заделят в бюджета на общината. Неясен остава и въпросът за производството на въпросните решетки. И така вече половин година преминаващите под подлеза при завод Дружба внимават да не попаднат в дупките от липсващите решетки, а проблемът се прехвърля между районното кметство и голяма община.

Междувременно от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ също получихме потвърждение, че е направен оглед на мястото. Констатирано е, че решетките липсват в резултат на вандалски действия, при които е откъртен и част от бетона. Предприети са необходимите действия по възстановяване и ремонт.

Цената на възстановяването на липсващи решетки в конкретния случай е средно около 60-70 лв. на метър заедно с монтажа - в зависимост от пораженията. Сигнали за откраднати решетки се получават най-често от района на улиците „Девня“, „Г. Пеячевич“. Монтират се решетки от полимер-бетон с цел да не стават обект на кражби.

Още по темата можете да чуете в репортажа на Дана Момчилова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48