Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският директор на фирмата на Кристиян Бойков е задържан за 24 часа

Снимка: БГНЕС

За 24 часа е задържан Георги Янков - търговски директор на фирмата, в която работи заподозреният за хакерската атака в масивите на НАП Кристиян Бойков. В хода на разследването вчера бяха извършени нови претърсвания в офисите на фирмата. Той все още е в ареста на Четвърто РПУ в София.

Разследването за кибератаката срещу Националната агенция за приходите вече е в Специализираната прокуратурата. Засега официална информация за нови обвинение, освен срещу 20-годишния Кристиян Бойков, няма. 

Търговският директор на компанията е бил задържан от антимафиотите, за да бъде осигурено присъствието му за провеждане на процесуално-следствени действия. Това съобщиха тази сутрин пред „Хоризонт“ от МВР. Още снощи мъжът беше отведен за разпит в поделение на Главната дирекция за борба с организираната престъпност във връзка с досъдебно производство.

Преди това часове наред екипи на антимафиотите претърсваха офиса на компанията в столичния квартал „Изток“. При претърсванията бяха иззети компютърни конфигурации и различни документи. По време на операцията от МВР обясниха, че става въпрос за действия в рамките на досъдебното производство.

Според източници на „Хоризонт“ от МВР в една от компютърните конфигурации, която е била отключена от антимафиотите, са намерени различни данни на държавни институции и частни компании. Към момента обаче не е ясно какъв е произходът на тези данни и дали не става дума за фирми, с които компанията е имала подписан договор за работа. Тази информация обаче не е потвърдена официално от МВР.

Според прокуратурата заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Прокуратурата: Има обосновано предположение, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака срещу НАП

Според номинирания за главен прокурор Иван Гешев целта на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите е политическа. В интервю за БНТ заместникът на Сотир Цацаров нарече единствения обвиняем - Кристиян Бойков „маша“ и обяви,..

публикувано на 23.07.19 в 09:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два варненски района - "Одесос" и "Приморски", избират своя кмет днес

Осем са кандидатите, които ще се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес.  Изборният ден започва в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа.  208 избирателни секции са образувани за провеждането на..

публикувано на 20.10.24 в 06:30

Слънчева неделя

И днес ще преобладава слънчево, но сравнително студено за октомври време. Сутринта във вътрешността на района ще е почти тихо и на места отново ще се образуват слани, а по крайбрежието ще има разкъсана ниска облачност. През деня вятърът ще е слаб..

публикувано на 20.10.24 в 06:14

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски.  Почитаме паметта..

публикувано на 19.10.24 в 16:26

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа. Това става ясно от данните, разпространени от "Пивовари в Европа" със седалище Брюксел. Също така всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че..

публикувано на 19.10.24 в 16:23

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той очаква до 15 ноември да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. "Хубавото е,..

публикувано на 19.10.24 в 14:49

Почитаме паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена света литургия в храма "Св. преподобномъченик Прокопий Варненски" в морския град. Поводът е почитането на паметта на небесния покровител на България Свети Йоан Рилски. Негово..

публикувано на 19.10.24 в 14:40

Деветима задържани при акция срещу сексуална експлоатация на деца у нас

Полицията задържа девет души при акция в страната срещу сексуалната експлоатация на деца. Арестуваните са на възраст между 35 и 48 години. Побицията установява, че двама от тях, използвайки фалшиви самоличности, са осъществявали връзки в..

публикувано на 19.10.24 в 12:01