Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци възхитени от новата релефна карта на Морската градина

| обновено на 27.07.19 в 12:48
9
Релефна карта, Морска градина Варна
Снимка: Д.Дончева



Релефна карта с всички забележителности от историческото ядро на Морската градина и с  надпис на брайл за хора с нарушено зрение, бе открита на входа на парка. Тя включва 3D макетни изображения на 28 обекта, разположени в и около Морската градина – сред които Алеята на възрожденците, Фестивалният и конгресен център, Природонаучният музей, Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът, Зоопарка.

Важен акцент в композицията са личността на създателя на Морската градина на Варна Антон Новак и на тогавашния кмет на Варна Михаил Колони, който поставя идеята за направата на Морска градина и по чиято покана австрийският възпитаник идва във Варна.

Постаментът на скулптурата е от ново поколение бетон, който е рециклируем на 99 %, а 3D макетните изображения са от месинг. Автор на проекта е Кристиян Иванов, студент по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. А финансирането е със средства от университета, от фонд "Култура" към община Варна и лично от автора.

Скулптурата е уникална за България с това, че освен информация на български и на английски език, има и на брайл, в помощ на хората със зрителни увреждания.  Идеята е скулптурата да остане дълготрайно част от парковата среда.

"Това, което се случи днес е много важно за Варна, за варненци и за гостите и за хората с увредено зрение.", коментира за Радио Варна Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания в морската столица. И допълни:

"Този макет е уникален за страната. Той е с изключително добра изработка на сградите и на брайловите обозначения. Картата много ми харесва, не само защото познавам всички обекти и им се радвам, но тези релефни карти, които съм виждала в други страни - в Чехия, Италия, те са без брайлови означения и просто представляват една купчинка фигури и трябва някой да ти обясни кое какво е. Ако някой разруши тази карта няма какво да спечели. Така че, моля ви се, вандали, умната!"

Присъстващите на откриването днес изразиха възхищението си от идеята и реализацията на релефната карта. Варненци споделиха, че тя е направена с много труд и със сърце и се надяват новата варненска забележителност да бъде опазена от посегателства.

Чуйте мнението на хората в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи случай на морбили във Варненско

Първи случай на морбили във Варненска област, съобщава БНТ. 7-годишно момченце от село Синдел е настанено в Клиниката по инфекциозни заболявания във Варна, след като е установено, че болно от морбили. То е в добро състояние. Детето има поставена първа ваксина срещу заболяването. В семейството има още едно дете, но нито то, нито родителите имат..

публикувано на 11.06.24 в 12:38
Атанас Атанасов

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция, предаде БНР.  Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:18
Стела Николова - ДБ

Стела Николова от ПП-ДБ пренареди листата с преференции във Варна

Листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за народни представители в 50-ия Парламент е единствената, в която преференциалният вот за изборите 2 в 1 води до размествания във Варна. Четвъртата от кандидатите - Стела Николова, получава 3 280 гласа подкрепа, или 16 % от всички гласове за ПП-ДБ. Това е над два пъти повече от нужното за..

обновено на 11.06.24 в 12:11

Добра реколта на пшеницата очакват в Добруджа

До десетина дни ще започве жътвата на пшеница в района на Добруджа, каза за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите. В момента в района на Провадия някои земеделци са започнали да жънат ечемик. Тя посочи, че тази година е имало доста стресове за пшеница, заради променливия климат, но..

публикувано на 11.06.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Студент по архитектура: Идеята на синята зона не е да бъде удобна за всеки, а да дестимулира хората да се придвижват с личен автомобил

В българските градове има прекалено голяма моторизация. Почти няма изключение от правилото, че градовете с висок стандарт на живот не зависят от придвижването с личен автомобил. Това коментира за Радио Варна студентът по архитектура Руслан Дражев. Той даде за пример австрийската столица Виена, където се разработва идеята леки коли, различни от..

публикувано на 11.06.24 в 10:40

Затварят поетапно улица "Петър Слабаков", живеещи се притесняват, че няма да имат достъп до домовете си

От 10 юни до 10 юли всеки ден улица "Петър Слабаков" във Варна ще бъде периодично и поетапно затваряна заради изграждане на уличен водопровод. Това съобщение получават на 4 юни т. г.  живеещи в района. Притеснени, че асфалтовият път, за чието изграждане самите те са събирали средства, ще бъде разкопан, подават още на следващия ден сигнал до Община Варна...

публикувано на 11.06.24 в 10:15

Публична дискусия за обсъждане на уличната регулация в СО "Телевизионна кула" днес

Oрганизират публична дискусия относно предстоящото изграждане на улици, водоснабдяване, канализация и улично осветление в СО "Телевизионна кула“. Срещата ще се проведе от 18:30 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна. На нея ще бъде обсъден обхват за проектиране на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване) по Плана за..

публикувано на 11.06.24 в 10:09