Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските пожари в Сибир може да ускорят топенето на арктическия лед

Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гигантски горски пожари редовни опустошават обширни пространства в Сибир, но обхватът на тазгодишното бедствие е достигнал мащабни нива, които пораждат страхове за дългосрочно влияние върху околната среда, предаде АФП.

Докато пожарите бушуват на територия от милиони хектари, обгръщайки в черен токсичен дим цели градове, екоактивисти предупреждават за катастрофа, заплашваща да ускори топенето на ледовете в Арктика.

Над 32 000 кв. км са в хватката на пламъците към понеделник, предимно обширни райони в Якутия на север и Красноярска и Иркутск, съобщиха местните власти.

Пожарите, предизвикани от гръмотевични бури и температури над 30 градуса, се разпространяват благодарение на силни ветрове.

Димът е засегнал не само малки селища, но и големи градове в Западен Сибир, Алтай, както и Урал – Челябинск и Екатеринбург, и нарушил въздушния трафик.

В неделя пушекът достигнал и Казахстан, включително столицата Нур-Султан.

Освен страховете за здравето на населението, екоактивисти предупреждават, че пожарите може да ускорят глобалното затопляне.

„Горските пожари в източната част на страната отдавна не са локален проблем. Трансформираха се в екокатастрофа с последствия за цялата страна“, обяви руският клон на „Грийнпийс“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Горски пожари бушуват в голяма част от Арктика заради високите температури

Горски пожари бушуват в голяма част от Арктика. Заради изключително високите температури, тази година пламъците се разпространяват на много по-голяма площ и горят по-дълго, като по-този начин засилват климатичните промени, предупреждават учени...

публикувано на 27.07.19 в 09:25