Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета група косатки бе пусната в Охотско море

Снимка: Yotube

Трета група от държаните в плен в Приморския край косатки бе пусната в Охотско море, предаде ТАСС. 

"Косатките бяха пуснати в Охотско море, заяви експертът Алексей Смородов. Пускането им бе осъществено по предварително отработен сценарий. В последния момент учени и треньори се отказаха от използването на клетка."

По-рано бе оповестено, че косатките ще бъдат държани в клетка на 500 метра от брега за реадаптацията им, преди да бъдат пуснати в морето, припомня БТА.

"Имаше риск да бъде загубен контролът над животните, ако косатка се гмурне в морските дълбини, докато е в клетката, и поради някаква причина се обърка - каза специалистът Вячеслав Бизиков. - Затова транспортирахме трите животни с катамаран и ги пуснахме заедно в морето, на 700 метра от брега." 

Сега учени, които присъстваха на всички етапи от движението и пускането на животните, следят придвижването им от брега.

През юни започна постепенното транспортиране на животните в района на Шантарските острови за пускането им в естествената им среда. Първата група, включваща две косатки и шест белуги, се отправи към Шантарските острови на 20 юни и на 27 юни бе пусната в морето. Втората група от три косатки бе пусната в морето на 16 юли. Третата група се отправи към Хабаровския край на 1 август. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Освободените косатки плуват към Шантарските острови

Двете косатки от залива Средная в Приморския край, които бяха пуснати на свобода в четвъртък в Сахалинския залив, се придвижват по посока на Шантарските острови, където бяха заловени, предаде ТАСС. Сателитните предаватели, прикрепени към..

публикувано на 28.06.19 в 12:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ваш сигнал: Опасен завой между булевардите "Левски" и "Осми приморски полк"

Опасен е завоят на ъгъла на булевардите "Левски" и "Осми приморски полк" в района на спирка "Явор" във Варна, сигнализира в Радио Варна Снежана Димитрова. В пространството между две секции на светофара стават инциденти, а засилените коли от кв. "Виница"..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Пътят между Храброво и Овчага е отворен, обстановката в областта е нормална

По информация от оперативния дежурен в Областна администрация-Варна, към сутрешните часове обстановката в областта е нормална.  Щетите, които бурният вятър и интензивните валежи причиниха, са предимно паднали клони и дървета. Паднали клони и..

публикувано на 30.09.24 в 10:42

Министър Запрянов: Евакуацията на българите от Ливан ще се осъществи с правителствения самолет

Евакуацията по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан, ще се осъществи с правителствения самолет. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите от Висшето военноморско..

публикувано на 30.09.24 в 10:10

Започва третирането срещу гризачи във Варна (график)

Днес започва масовата есенно-зимна дератизация на канални шахти и дерета в община Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация - Варна”. Над 1 300 шахти и повече от 600 дка дерета ще бъдат обработени със..

публикувано на 30.09.24 в 09:48

Акция срещу купуването на гласове в Бургас

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на два квартала в Бургас, предаде БНР-Бургас...

публикувано на 30.09.24 в 08:45

Ремонт на пътя през местност Боровец започва от понеделник

Рехабилитацията на пътя от Прибой през местност „Боровец“ започва от понеделник, 30 септември, съобщиха от община Варна. Около 4 700 кв. м асфалтова настилка ще бъде възстановена в рамките на около седмица. Дейностите се финансират от програмата за..

публикувано на 30.09.24 в 08:00
Ул.

Паднали клони и преливащи шахти във Варна

Десет сигнала за паднали клони са получени на дежурния телефон в община Варна. Шест от тях са за клони стоварили се върху автомобил. Четири са сигналите за наводнени участъци от преливащи канализационни шахти – на ул. "Акад. Курчатов" (до..

публикувано на 30.09.24 в 06:53