Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгорялата територия в Сибир била с размерите на Гърция

Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По въпроса за площта на горските пожари в Сибир има някаква гигантска мистификация. Към 30 юли и към днешния ден цифрите се разминават драстично, коментира пред БНР биологът Андрей Ковачев.

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ той каза, че „Грийнпийс“ съобщава различни от тези на руските власти данни, като екоорганизацията заявява, че в момента горят 4 млн. хектара.

„Очевидно има цензура и хаосът, който цари, е тотален чисто управленчески. 4 млн. хектара, аз вярвам на независимите източници, е една трета от България. А вече изгорялата територия е колкото тази на Гърция“, каза Ковачев.

Той допълни, че още през май е имало пожари, но официалните руски медии и правителството са мълчали за тях до юли.

Причините за всичко това са „безхаберие и некадърност. Можем да видим в България как се случва. В една държава, управлявана от частни интереси на някакви олигарси, при които шуробаджанащината и преклонението пред шефа са основните водещи сили. Няма как да оцелее истинският професионалист, само нагаждачите оцеляват и явно същата е ситуацията и в Русия, защото това са пълни глупости, което са направили. През 2014 г. разделят страната на две основни зони – такива, които ще се пазят от пожари, а в другите не живеят хора и там дървесината излиза по-евтино от гасенето на пожари и определят, че изобщо няма да ги пипат“, подчерта Андрей Ковачев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сателитна снимка показва задимени райони в резултат на горските пожари в част от руската република Якутия.

Над 3 млн. хектара гори в Русия са обхванати от пожари

По последни данни над 3 млн. хектара гори са обхванати от незапомнените пожари в Сибир и руския Далечен изток. Почти 180 населени пункта в Сибир и руския Далечен изток остават задимени от незапомнените горски пожари в източните райони на Русия,..

публикувано на 03.08.19 в 13:03
Александър Колотов

Ал. Колотов: Пропуски в законодателството и чиновническа немарливост са причини за пожарите в Сибир

Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са сред основните причини за катастрофалните мащаби на пожарите в Сибир. Това казва в интервю за БНР известният руски еколог Александър Колотов, член на Обществения съвет..

публикувано на 06.08.19 в 08:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

МЗХ ще продължи да подкрепя развитието на сектор „Животновъдство“

Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор „Животновъдство“ с всички налични национални и европейски инструменти, като един от основните сектори в земеделието, за да го запазим и развиваме. Това заяви..

публикувано на 24.05.24 в 16:05

23 градуса във Варна в събота

През нощта ще бъде предимно ясно, вятърът във вътрешността ще е слаб, по крайбрежието умерен от север.  През деня ще се развива купеста облачност, възможни са отделни краткотрайни превалявания, следобед вятърът от североизток ще се усилва...

публикувано на 24.05.24 в 15:10

24 май във Варна (снимки)

Празничната програма започна в 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе издигнато българското знаме. Отличниците!  Богата бе фолклорната композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли...

обновено на 24.05.24 в 14:58

РИОСВ проверява водите в страната през юни

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров заяви във Варна,че в началото на юни той и експертите от Регионалните инспекции на околната среда и водите ще извършват проверки в цялата държава, както и по  българското Черноморие...

публикувано на 24.05.24 в 14:50

Удостоверяването на машините за вота се очаква да приключи утре

Министърът на електронното управление Валентин Мундров ще даде брифинг утре, 25 май 2024 г., от 10:30 ч. в сградата на министерството.  Темата е приключването на процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип технически устройства за..

публикувано на 24.05.24 в 14:08

Голямата награда за културата в Балчик бе присъдена на възродената театрална трупа

Десетки награди за ученици и просветители днес сред стотици празнуващи балчиклии на 24 май Във връзка с Празника на град Балчик и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност..

публикувано на 24.05.24 в 13:53

24 май е празникът на град Балчик

На 24 май празнува град Балчик . Тържествата ще започнат с празнична литургия в храмовете в града. Програмата ще продължи с издигане на националния флаг на площад „21-и септември“ и тържествена сесия на Общински съвет – Балчик, каза Сава..

публикувано на 24.05.24 в 13:50