Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Варшава до Русе за 11 часа и 46 минути... С гълъб

От 1997 година русенецът Пламен Костадинов отглежда спортни гълъби и редовно участва в състезания. Питомците му са спечелили много призови места през годините. В момента в гълъбарника му живеят над 300 летящи пернати. Грижите за тях са всекидневни – полети, храна, тренировки, дори и отглеждането на поколение минава през задължителен подбор. За тази година състезанията приключиха. Пламен Костадинов и гълъбите му са участвали в над 20 надпревари.

"От 40 години гледам гълъби. Ангажиращо хоби е. Всички гълъби са с родословие. Най-далечната точка, от който ги пусках тази година, беше Естония. Връщат се, но не всички. Навремето от Москва бях пуснал само три гълъба, но и трите се върнаха."

Започнал е да участва на състезания с целия наличен състав от птици.

"Аз например започнах със 100. За 15 състезания останаха 50. Половината се изгубиха по трасетата. Един гълъб си дойде от Варшава, Полша за 11 часа и 46 минути, с което станах първи."

Повече за спортното хоби на Пламен Костадинов чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланието на буквата К

Вече 35 години Комфорт ООД утвърждава авторитета си на строителна компания, работеща по най-високи световни стандарти и реализираща обекти без комромис по отношение на качеството на строителния продукт. Фирмата се отличава с непрекъснатия си стремеж за усъвършенстване като целенасочено търси предизвикателствата на иновативни и сложни в..

обновено на 22.11.24 в 13:56

Пореден неуспешен опит за избор на председател на НС, заседанието продължава в сряда

Отново не бе избран председател на Народното събрание. На балотаж останаха Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС. Кирилов получи 101 гласа "за", а Рая Назарян беше подкрепена от 68 депутати.  Първия кръг гласуване протече както следва: Номинираната от БСП-Обединена левица за председател на 51-вото Народно събрание доц. Наталия..

публикувано на 22.11.24 в 13:46

Как да постигаме разбирателство при общуване?

Как можете да общувате по-добре с приятелите и родителите си, да подобрите комуникацията с околните и да се справяте в конфликтни ситуации? Обучителни тренинги по тези и други теми се провеждат в младежкото пространство ХамелеON във Варна, което се намира на ул. „Радко Димитриев“ 7А. Тренингите се водят от психолога Цветелина Николова и са..

публикувано на 22.11.24 в 11:03

15-годишният физик Кристиан Ивковски: Трябва да си благодарен за всичко в живота си

15-годишният ученик Кристиан Ивковски неотдавна спечели голямата награда от фондация "Георги Пейчинов" за постигнати високи резултати във физиката. Той бе отличен и с първа награда за средните училища в конкурса "Физиката през вековете", организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на годината на физиката.  Кристиан учи в..

публикувано на 22.11.24 в 09:25

До 7-годишна възраст децата изяждат толкова захар, колкото един възрастен човек за целия си живот преди век

Наскоро от Националния център по обществено здраве и анализи оповестиха едни доста тревожни данни, според които България е на трето място в Европа по относителен дял на децата с наднормено тегло, а 1/3 от първокласниците са със затлъстяване. Според експертите българчетата не спортуват достатъчно и прекарват твърде дълго време пред екран...

публикувано на 22.11.24 в 08:50

Благотворителен бал събира средства за талантливи деца от Добрич

Дамският клуб „Майчина грижа“ в Добрич организира тази вечер своя традиционен благотворителен бал. Целта е събирането на средства за финансово подпомагане на стипендиантите на клуба, които са даровити деца в неравностойно материално положение или с един родител. Жените от клуба осигуряват стипендии за около 30 деца всяка година. Благотворителният..

публикувано на 22.11.24 в 06:30

Отбелязваме Международния ден на корейската туршия кимчи

На днешната дата се отбелязва Международния ден на известната корейска туршия кимчи. Кимчи е известно корейско ястие с ферментирало зеле и зеленчуци. Приготвянето на кимчи и споделянето на зимнина, както и цялостната празнична атмосфера и вълнение е наречено "кимджанг". От 2013 г. "кимджанг" е практика, включена в Списъка на ЮНЕСКО за..

публикувано на 22.11.24 в 06:22