Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Георгиев: България вече не е морска държава

Изключването на България като собственик на морски флаг от Парижкия меморандум, на практика означава, че вече не сме морска държава. Това коментира пред БНР-Бургас Тодор Георгиев, собственик на шипинг – компания.

Парижкият меморандум регламентира правилата за корабоплаване в Европейски води, поясни Тодор Георгиев. Информацията за това, че сме извадени от него, разпространи през миналата седмица специализираният сайт транспортал.

„След като не сме част от Парижкия меморандум, не сме част в нито един меморандум. И това е, защото българският флаг в корабоплаването на практика е занулен – няма го. Изчезна. Тоест – няма такава морска държава, наречена България. А няма такава държава, защото няма кораби под български флаг. Престижът е много важен в корабоплаването. Корабоплаването е занаят, който от 3 000 години се извършва на базата на престижа. Ние сме единствената държава с излаз на море в света, която не е морска държава. Швейцария, например, е морска държава, нищо че се намира в Алпите, защото тя има национален флаг по корабите им“

Загубите са и икономически, защото, ако корабът е под наш флаг, това носи пари от такси на държавата, добави Тодор Георгиев. А основната причина за липсата на интерес от страна на бизнесмените е, че нашият флаг не защитава собственика на плавателния съд, поясни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът в местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46

Ремонтът през местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46, който е с начална (крайна) спирка Малък обръщач Боровец, през кв. „Галата“, до ЖП гарата. Около 4 700 квадратни метра асфалтова настилка ще бъде възстановена по време на рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец. Днес бе извършен съвместен оглед от..

публикувано на 30.09.24 в 17:57

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“, могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми.  Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г, предаде БГНЕС. Възможност да кандидатстват имат организации на производители в сектора, както и техните..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39

Започва разкопаване на пътя Варна - Златни пясъци, подменят водопровод

Започва подмяната на главния водопровод Варна- Златни пясъци.  Това е чисто нов участстък, който ще облекчи устойчивото водозахранване на вилните зони и Златни Пясъци, каза управителят на ВиК - Варна инж. Веселин Русев. Работата ще продължи 540 дни, обясни Русев. По думите му водопроводът ще стигне до Т-образното кръстовище преди курортния..

публикувано на 30.09.24 в 16:27

Правителственият самолет е кацнал в Ливан, първо евакуират майки с деца

Правителственият самолет, който излетя от София към Бейрут в 13 часа днес, вече е в Ливан. Екипажът на държавния полет има за цел да започне поетапна евакуация на българските граждани, намиращи се в Ливан. Първо ще бъдат прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани. Очаква се първите сънародници да кацнат на летище..

публикувано на 30.09.24 в 15:48

Оранжев код за опасно време за части от Варненска и Добричка област утре

Оранжев код за опасно време заради силния вятър е обявен за Северното Черноморие и част от област Добрич. Времето през нощта и утре до обяд ще остане облачно с  краткотрайни валежи от дъжд и много силен вятър от северозапад, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.  Над останалата част от района облачността..

публикувано на 30.09.24 в 15:36

Влаковете ще се движат с променено разписание от 1 октомври

"Български държавни железници" (БДЖ) въвежда промени в разписанието на влакове, които се движат в различни участъци на страната, като целта е оптимално използване на подвижния състав на дружеството в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт. Това съобщи на интернет страницата си националният железопътен превозвач...

публикувано на 30.09.24 в 14:38