Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кога оцетът ни излиза солено?

Наименованието „оцет” могат да носят само натуралните продукти. Синтетичните са с етикети „деликатес”, „овкусител”, но не и "оцет". За съжаление хората търсят най-евтиното,  без са си дават сметка, че купувайки  синтетичен продукт, могат да похабят много повече средства, това коментира в предаването "Новият ден" Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители":

„Ако затвориш 100 буркана и впоследствие туршията не се получи, то загубите ще бъдат в много повече от спестените няколко лева. Хубаво е човек да си прави тази сметка. Знаете, че в туршията протичат ферментационни процеси и оцетът е много важна част в този химичен процес, който се случва в буркана.”

Богомил Николов каза, че потребителите трябва да мислят  за качеството, а не за това кой продукт е по-евтин, защото  "евтиният продукт винаги означава компромис с качеството".

На въпрос на Радио Варна, може ли имитиращ продукт да влезе в бутилка с етикет „оцет” Николов отговори, че това би било  тежка измама - производителят  рискува много и може да бъде хванат изключително лесно. Тестът, с който може да се направи проверката не е скъп и не е особено сложен, така че едва ли  някой дори си помисля за подобен род измама.

Чуйте повече в прикачения файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят за ремонт Спортен комплекс „Локомотив“

Започна подготовката за извършване на ремонтни дейности и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на спортен комплекс „Локомотив“, информират от Общинско предприятие „Спорт-Варна“. Той ще бъде извършен в рамките на процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа на устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и..

публикувано на 10.09.25 в 16:38

Българи зад граница: "Калиакра" е кораб, създаден да плава

"Калиакра" е кораб, създаден да плава, но хем оправдаваме, хем ни боли за решението той да бъде превърнат в ресторант на Морската гара във Варна. Това коментираха за Радио Варна  Диана Бачкова и Светльо Димитров, които бяха част от дарителите, включили се в кампанията за продължаване на учебната дейност на плавателния съд.  Два легендарни..

публикувано на 10.09.25 в 15:00

Как за минути се освобождават пътници в смачкан автомобил демонстрираха огнеборци

Кулминацията от Седмицата на пожарната безопасност от 8 до 14 септември в Балчик се състоя днес в кв. Васил Левски, където се проведе показно занятие на тема "Аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия ". Присъстващите деца и възрастни се запознаха с наличната техника за действия при ПТП и видяха отблизо действията на служителите от..

публикувано на 10.09.25 в 13:12

Фенер с високо качество: Как да го отличите от евтините имитации

В съвременния свят, където активният начин на живот и подготовката за непредвидени ситуации са все по-важни, фенера се утвърждава като незаменим спътник за българските ентусиасти на открито, професионалисти и домакинства. От нощни преходи в планината до къмпинг край язовири или справяне с аварийни ситуации, качествените фенери предлагат..

публикувано на 10.09.25 в 10:30

Милко Божков с изложбата "Марс" във Варна

Ако трябва да се преселите на необитаема планета, какво бихте взели със себе си? А какво би взел художникът Милко Божков? Ще разберете, ако посетите „Марс”, новата му едноименна изложба живопис. Откриването е днес,  10 септември, сряда, в 18:30 ч. Мястото е улица „Л. Каравелов” 8 във Варна, площадката за междупланетни излитания...

публикувано на 10.09.25 в 08:23

Как да разпознаем дали храната в магазина е наистина био?

Органичната продукция се познава още в магазина. Краставицата трябва да ухае на свежест, а доматът – да е сочен и мек на пипане. При конвенционалното земеделие листата на кейла са твърди и жилави, докато отгледани в чиста почва стават сочни и с уникален вкус. Това обясни за предаването "Новият ден" агрономът Кристияна Опрева.  Когато доматът е..

публикувано на 09.09.25 в 12:10

Канят на гроздобер в Ботаническата градина в Балчик

На 13 септември в Университетска ботаническа градина (УБГ) - Балчик организира състезание по гроздобер и ритуал по тъпкане на грозде. Началото е тази събота от 10.30 часа. Програмата предвижда "Рисуване и вино" - рисуване сред лозята на тема "Гроздобер" с чаша вино; всички картини ще бъдат продадени на благотворителен търг в края на събитието,..

публикувано на 09.09.25 в 11:40