Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фениксите от Варна празнуват 10 години

ТФ "Феникс"
Снимка: Димитрина Дончева



Единствената театрална група в България, в която артисти са хора със и без увреждания, е варненската формация „Феникс“. Днес едноименното сдружение навърша 10 години. Първата им среща, обаче, е много преди това.

Събират се през есента на 2002 година. Съставът включва няколко души със сензорни и физически увреждания. И така започват промените – първо променят себе си, сед това обществените нагласи. Второто се оказва по-трудно, но пък Фениксите не се отказват. Решават да покажат на какво са способни, отдавайки живота си на своята първа и единствена любов – театъра, а през 2009 година част от актьорите се отделят от първоначалната формация и създават Сдружение „Феникс 2009”, на което кръщават и новата театрална формация. Постепенно към тях се присъединяват и хора без увреждания, за да им помагат в дългия път на интегиране в обществото чрез театралното изкуство.

Днес младежите са уверени в това, което правят. Познават ги в цялата страна, където всяка година са очаквани гости на фестивалите с участие на любителски състави.Обичат и в родна Варна, където тяхната сцена е в Младежкия дом.

„ „Феникс“ в началото за нас беше хоби, едно приятно преживяване на сцената, докато в един момент „Феникс“ стана кауза.“, сподели за Радио Варна председателят на сдружението Иван Цветанов.

Той е един от първите. На 32 години е с висше иконмическо образование, макар и ограниченията на инвалидната количка, в която е от малък. В „отбора“ са още 13 души. Сред тях преподаватели, пекар, лични асистенти, рекламен агент, монтьор, озвучител и помощници.

10 години по-късно Театрална формация „Феникс“ има 11 спектакъла играни на сцена. Наградите и признанията са много от конкурси и фестивали. С тях през цялото време е и актьорът Свилен Стоянов от варненския Драматичен театър. Режисьор и приятел Свилен Стоянов познава всеки и знае защо е там. Съобразява се с възможностите на младежите, адаптира сценариите и подбира точната роля за всеки. Успява да „извади“ най-доброто от тях. И ако в началото публиката е влизала и с известна доза съжаление на спектаклите на фениксите, днес няма и следа от това.

От 2015 година театрална формация „Феникс“ е носител на „Почетен знак за заслуги към Варна-сребърен”, който получава заради дейността,  с която се занимава.

Сдружение "Феникс" търси хора със и без увреждания за участие в театралните постановки. Вратите са отворени за всички, които искат да бъдат актьори или доброволци, а защо не и двете.

Можете да се свържете с тях чрез социалните мрежи:

https://www.facebook.com/tfFeniks/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19