Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинописните изследвания, пресъздадоха ястия от най-старите известни рецепти в света, предаде БГНЕС.
Инструкциите за агнешка яхния приличат повече на списък на съставките, отколкото на рецепта: „Месото се използва прясно. Варите вода. Добавяте финозърнеста сол, сушени ечемични питки, лук, персийски шалот и мляко. Смачквате и добавяте праз и чесън. ”Но е невъзможно готвачът да разкрие липсващите парчета. Писателят на тази рецепта е мъртъв от около 4000 години”, казват изследователите, съобщава Би Би Си.
Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинопис (вавилонската система за писане, разработена за първи път от древните шумери от Месопотамия), работи за пресъздаването на това ястие и три други от най-старите известни рецепти в света. Един вид кулинарна археология, която използва таблети от Вавилонската колекция на университета в Йейл, за да придобие по-задълбочено разбиране на тази култура чрез кулинарията.
„Това е като опит да реконструирам песен; една единствена бележка може да направи всичко различно.“, каза Гойко Барамович, посочвайки таблетите с размер на меки корици под стъкло в Природонаучния музей на Йейл Пийбоди. Той е експерт по асириология на университета в Харвард и организира екип, който има за задача да върне рецептите към живот.
Три от таблетите на Йейл датират от около 1730 г. пр. н.е., а четвъртият е от около 1000 години по-късно. Всички таблети са от Месопотамския регион, който включва Вавилон и Асирия - това, което днес са регионите на Ирак на юг от Багдад и на север от Багдад, включително части от Сирия и Турция. От по-старите три таблета най-интересно е изброяването на съставки, което възлиза на 25 рецепти за яхнии и бульон; другите две, съдържащи допълнителни 10 плюс рецепти, описват по-задълбочено инструкции за готвене и предложения за представяне.
Предизвикателството беше да се отделят слоевете на историята, като се запази автентичността на съвременните съставки.
"Те не са много информативни рецепти - може би дълги четири реда - така че правите много предположения", казва Пия Соренсен, химик от Харвардския университет по храните, който е работил кулинар Патриша Джурадо Гонзалес по усъвършенстването и уточняването на пропорции на съставките, използвайки научен подход.
„Всички хранителни материали са еднакви днес и преди 4000 години: парче месо си остава парче месо. От физическа гледна точка процесът е същият. Има наука, която е същата днес, както преди 4000 години“, казва Джурадо Гонзалес.
Учените кулинари използват това, което знаят за човешките вкусове, основи за приготвяне, които драстично се променят с течение на времето и това, което те предположиха, може да са правилните пропорции на съставките, за да излязат с най-доброто си предположение за доближаване до автентичните древни рецепти.
„Това е идея, която може да се ръководи от това, което работи и днес - ако е твърде течно, ще стане супа. Като разгледаме материалните параметри, можем да увеличим представата си за това какво е - в повечето случаи яхния.”, каза Соренсен.
Това, което изследователите разкриха, отчасти показва, че това е еволюцията на агнешката яхния, която все още е разпространена в Ирак, и върви ръка за ръка с поглед назад във времето към „високата кухня на Месопотамия“, която подчертава изискаността на 4000 – годишната рецепта на стари готвачи, каза Агнет Ласен, асоцииран уредник на вавилонската колекция на университета в Йейл.
Корпоративният календар на Община Балчик за 2025, който ще стигне до приятели и учреждения в страната и чужбина, ще бъде кратка версия на излезлия по-рано тази година фотоалбум “Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК 1850-1945”, II част от поредицата “Ценностите на Балчик”, издание на Исторически музей – Балчик (на български и английски..
На заключителна среща в град Варна бяха обявени резултатите от десетмесечна програма целяща да повиши осведомеността за темите, свързани с човешките права, ограничаването на дискриминацията, дезинформацията и изключването от живота на обществото на уязвими групи и потребители на социални услуги. Инициативата „По-активни и по-неуязвими“ на..
На 18 декември от 10.30 часа в Исторически музей - Балчик бе показан реализираният с финансовата подкрепа на Министерството на културата проект "Иновативен начин за представяне на храма на Понтийската майка на боговете – Кибела, Дионисополис. Виртуалната реалност като част от образвателните програми на Исторически музей – Балчик". Става..
България става част от поредно голямо световно турне на Роби Уилямс "Robbie Williams Live 2025". Суперзвездата ще изнесе концерт на стадион "Васил Левски" в София на 28 септември догодина, съобщиха организаторите от Fest Team. Продажбата на билети за стадионното шоу на "хулигана на британския поп" стартира ексклузивно за членовете Fest Club в..
Мартина Костелянчик и Симона Георгиева са сред 30 от най-успешните млади хора на България в престижната класация на Forbes в селекцията „30 под 30“. Мартина е от Варна, а Симона – от Кричим. Мартина е режисьор и продуцент, а Симона – оператор, режисьор и монтажист. Запознават се като студенти в Нов български университет и преди година създават..
Неплануваните събития може да нарушат нашето ежедневие и да предизвикат стрес и финансови затруднения. Важно е да бъдем подготвени и да разполагаме със стратегии за защита, за да си осигурим спокойствие и стабилност. Предимствата на застраховката като основен инструмент за сигурност Застраховката е един от..
Океанските траншеи на Земята все още са забулени в мистерия, и за това има основателна причина. Намиращи се на дълбочина до 11 км под повърхността, техните тъмни, студени води са под страшното налягане - до 1088 атмосфери. Въпреки суровите условия там някак си виреят странни същества. И след десетилетия на борба за тяхното изучаване, учените..