Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентска научна конференция „Търговия 2020“ организира Икономически университет – Варна

| обновено на 14.11.19 в 09:59

През 2019 г. за VI-и пореден път катедра „Икономика и управление на търговията“ в Икономически университет – Варна организира студентска научна конференция „Търговия 2020“, която привлече 19 талантливи студенти. Те представиха разработки по актуални проблеми на икономическата наука и търговския бизнес. Докладите на младите изследователи, изнесени на конференцията, са публикувани в сборник с присъединен ISSN 2367-8070, който се получава от участниците по време на тържествената промоция на „Випуск 2019“ и се разпространява в библиотеките партньори на академичното издателство „Наука и икономика“ на Икономически университет – Варна. Основните теми на докладите са в областите на значението на търговията за местната икономика; ролята на търговските вериги в националното стопанство и по отношение на дългосрочното икономическо развитие; мисията на търговията да обезпечи сигурността на потреблението; еволюцията в търговските технологии; електронната, мобилната и омниканалната търговия и др.

През настоящата година се отбелязват 71 години от началото (1948 г.) на обучението по търговия(дистрибуция, ритейл, международна търговия) в Икономически университет – Варна. За този период успешно са завършили своето академично образование над 8 500 икономисти по търговия в редовна, задочна и дистанционна (от учебната 2015/2016 г.) форми на обучение. През месец ноември предстои тържествена промоция на първия випуск дистанционно обучение на  специалност „Икономика и търговия“, като успешно дипломираните в образователно-квалификационната степен „бакалавър“ през настоящата 2019 г. са 106 студенти, от които 20 дипломанти са с отлични оценки от комплексния държавен изпит или защитата на дипломна работа. В образователно-квалификационната степен „магистър“ през текущата година в специалност „Глобален търговски бизнес“ успешно положилите държавен изпит са 14, които са първият випуск, завършен в новата редовна-електронна форма на обучение, осигуряваща пълен дигитален достъп през Интернет до голям обем от електронни учебни материали. Тържествената промоция за дипломираните бакалаври ще бъде на 22.11.2019 г. (петък), а за магистри – на 29.11.2019 г. (петък).

През този месец предстои катедра „Икономика и управление на търговията“ да се включи и в организираната от  Икономически университет – Варна национална университетска олимпиада, която ще се проведе на 16.11.2019 г. Форумът предоставя възможност за творческа изява на учениците от средните училища в тематична област „Търговията на 21 век – настояще и бъдеще“. Есетата на участниците ще бъдат разгледани и оценени от научно жури, което се надява да провокира младите изследователи в областите на търговията; глобализацията и свободната търговия; моловете на XXI век; защитата на безопасността и правата на потребителите и други актуални проблеми на съвременния търговски бизнес. Посредством своето участие и съобразно класирането средношколците имат възможност да им бъде признат и приравнен резултаът от оценката на научните разработки при кандидатстване за прием в ОКС „бакалавър“ в ИУ–Варна. Актуална информация всички бъдещи зрелостници могат да открият на сайта на Икономически университет – Варна и в социалната мрежа Фейсбук, където катедрата има над 1140 последователи.

През следващата 2020 г. Икономически университет – Варна тържествено ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Създадено през далечната 1920 г. (открит на 14 май) след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара, Висшето търговско училище поставя началото на българското висше икономическо образование, в което още от самото начало се полагат и развиват традициите за обучение и непрекъснато обогатяване на науката за търговията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30