Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хендрик Ситиг: Обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката

Фондация "Конрад Аденауер" изследва медийната среда в Югоизточна Европа

Хендрик Ситиг
Снимка: Ани Петрова

„Стълб на демокрацията върху разклатен терен“ – така се нарича книга на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, която прави обзор на състоянието на обществените медии в Югоизточна Европа.
     

„Опитът ми в продължение на една година в региона (нашата програма работи с десет държави – от Хърватия до Молдова), ми показва, че положението на обществените радиа и телевизии е тежко и тревожно“, коментира пред „Хоризонт“ Хендрик Ситиг, ръководител на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“ за Югоизточна Европа. Самият той има 15-годишен опит в обществена медия

Медийната програма на фондацията бе съорганизатор на международна медийна конференция в Загреб, на която бе обсъдено състоянието на обществените медии - между недофинансирането, политическия и икономически натиск и увереността на гражданите, че свободата на медиите е част от фундаментите на демокрацията.

„За в бъдеще две неща са важни за реформите. Първо: подборът на контролните органи, които отговарят за избора на генералните директори. И второ: финансирането. Това са главните елементи, които могат да направят обществените медии независими“, подчерта Ситиг в предаването „Хоризонт до обед“.

Хендрик Ситиг с изследването за медиите в Югоизточна Европа

Огледало на обществото

Според Хендрик Ситиг, контролиращият орган трябва да бъде огледало на обществото.

„Такъв е германският опит. Той не бива да се оставя да попада под политическо влияние, не бива да бъде избиран от парламента, а трябва членовете му да бъдат посочвани от важни обществени организации в страната. Ще го кажа съвършено ясно: обществените медии не бива да бъдат инструмент в ръцете на политиката.“

Виктория Цар от Университета в Загреб посочи в анализа си по време на конференцията, че хърватските медии се намират „в правителствена прегръдка“.

„Няма качествени програми например за журналистически разследвания. Няма и журналисти на Хърватската телевизия в големите форуми за разследваща журналистика по света, като този в Хамбург“, допълни тя.

Въпросите на хората

Да се осигури редакционната независимост на журналистите в обществените медии е най-важната задача пред тях, смята Жан-Филип Детендер от ръководството на Европейския съюз за радио и телевизия. По думите му, тези медии трябва да задават въпросите, които хората си задават в опит да разберат и осмислят процесите в обществото. „Да информират качествено и в дълбочина, като не се съобразяват с политическия натиск, с тесните частни интереси на отделни бизнеси.“

Според Детендер независимостта на обществените медии е ключова за модерните общества и за модерната демокрация.

В журналистиката всички въпроси са ясни и те ще останат такива до края на света, казва Боро Контич, журналист ветеран от Босна и Херцеговина и директор на Медийния център в Сараево. „Винаги ще трябва да проверяваме източниците си, да следим къде излизат и къде не излизат сметките на властимащите, да показваме това, което някой иска да скрие. Въпросът на въпросите е как отразяваме в репортажите си хората, които се опитват да ни „стъпват по главите“, как отразяваме хората с власт.“

Цялото интервю с Хендрик Ситиг чуйте в звуковия файл. 

Превод в ефир: Надя Станчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19