Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент продължава с Брекзит сделката в петък

Правителството на Обединеното кралство ще представи своето Споразумение за оттегляне от ЕС (Брекзит сделката) пред британските депутатите още този петък (20-и декември), обяви в понеделник говорителят на Даунинг стрийт 10.

"Планираме да започнем процеса преди Коледа и да го проведем по правилен конституционен начин посредством дискусия с председателят на Камарата на общините", заяви правителственият говорител и добави: "Законите, които са необходими за осигуряване на излизането на Великобритания от Европейския съюз, ще бъдат представени пред парламента в петък".

Той отбеляза, че законопроектът има за цел да приведе в действие условията на сделката, договорени между Борис Джонсън и ЕС, и че новото правителство е уверено, че ще осигури дългосрочно споразумение за свободна търговия с единния блок.

Премиерът Борис Джонсън, чиито консерватори спечелиха убедително парламентарно мнозинство на проведените през миналата седмица избори, проведен почти цялата си предизборна кампания, базирайки я на извеждането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31-ви януари догодина, когато изтича последното удължаване на дата за Брекзит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази признание за постигнати високи резултати в различни области на науката, както да поощри и популяризира..

публикувано на 27.09.24 в 12:34

КЗК образува открито производство срещу АПИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува открито производство срещу Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по жалба, подадена по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Решението на КЗК е публикувано на интернет страницата на Комисията, съобщава БГНЕС.  Жалбата е срещу решението на АПИ за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските..

публикувано на 27.09.24 в 12:29

До неделя - смущения във водоподаването за части от кв. "Бриз" и местностите Св. Никола, Акчелар и Траката

Поради реконструкция на главен водопровод "Варна - Златни пясъци - трети етап" са възможни смущения на водоподаването в периода 26-29 септември във високите части от кв."Бриз", части от местностите Св. Никола, Акчелар и Траката. От  началото на октомври предстои да бъде въведена временна организация на движението по бул. „Княз Борис I“, където ще се..

публикувано на 27.09.24 в 11:27