Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Явор Панев – между Лодз и Варна, Полша и България

Явор Панев е млад архитект, завършил Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Още като ученик започва да учи архитектура в София. Специализирал е по темата „Устойчива архитектура“ в Барселона, Испания и „Устойчиви строителни материали“ в Лисабон, Португалия. Регистриран е по немската система за сертифициране на устойчиви проекти. Съосновател и заместник-председател е на Сдружение „Таляна“, в което цели да насърчи развитието на историческото ядро на Варна като младежко, артистично и пешеходно пространство. Активен участник и организатор на дискусии за бъдещето на града. Работи като архитект във Варна и София.

Наскоро Явор Панев се върна от Лодз. В презентацията „Ревитализация. Лодз“ в Дома на архитекта във Варна той разказа за впечатленията си от архитектурата, опазването на сградите-паметници на културата и инфраструктурата в полския град. „Опазването на сградите-паметници на културата е тема, ключова за цяла Европа. При поляците ценността на това да опазват е равносилна на възпитанието и първите седем години. Те знаят смисъла на думите, че всеки камък е богатство. Това, което ми направи впечатление е, че собствеността там не се явява частна, а е общинска и държавна. А второто е, че в Полша няма земетръс – пространствена възможност, която в България се оказва проблем. В Лодз правят много подобрения на стари индустриални фабрики, които са инкубатори на младежки проекти. Цялостната политика на Лодз е на индустриален град, загубил индустриалния си апогей преди 150 години. Но през годините държавата се опитва да привлича млади хора, като насочва централната градска част към артистичните изпълнения. Разхождайки се из града, ти виждаш един облик, един характер“, коментира в предаването „Улица „Събота“ арх. Явор Панев.

По думите му, във Варна има изключително много история. „Тази история дори е фиксирана на една локация и това е т.нар. „Дупка“. Това място катализира всички процеси, които се случват в града. Изключително съм благодарен на всички граждани, които попълниха анкетата за бъдещето на „Дупката“ – това бяха над 3 хиляди души. За това място преди години е имало една идея, а погледнете сега как се променят нагласите. Години след това ние осъзнаваме, че е грешка да имаш мол в центъра на града“, допълни Панев.

Архитектът съобщи, че в края на февруари и началото на март ще станат ясни резултатите от Международния конкурс за новата сграда на „Карин дом“. „Има много голям интерес – срещаме одобрението както в Колегията във Варна, така и в страната. Сега тече общо събрание на Камарата на архитектите. И в Полша има голям интерес към заданието. Обяснили сме го така, че независимо от нашата нормативна уредба чуждестранните екипи да са адекватни да получат изходна информация, така че да проектират при равни условия“, каза още Явор Панев.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05