Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Валери Йотов: Надяваме се градинката до ДЗИ да не стане втората Дупка във Варна

| обновено на 14.02.20 в 08:45
2
Доц.Валери Йотов
Снимка: Радио Варна

Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града през 2019 г. – античност, римско време, византийско и края на Османската империя могат да се видят в пространството известно като "градинката до ДЗИ". Това е уникален късмет както за археолозите, така и за Варна и за България, смята археологът доц.д-р на историческите науки Валери Йотов от Регионален исторически музей-Варна. Най-доброто решение е там да се обособи един парк, който да показва археологията. Да бъде зона, не само за отдих, но и зона за опознаване на археологията на града. За да бъде опазена археологията, обаче трябва да бъде оградена, да бъде отворена през деня за посетители, а през другото време да е затворена и да има някаква система на охрана, подчерта в интервю за Радио Варна Валери Йотов. Най-важните и значими открития през археологически сезон-2019 ще представят по повод своя празник днес, 14 февруари варненските археолози от Регионалният исторически музей.

доц.Валери ЙотовС какво е забележителна за вас 2019-та година?

С това, че имах според мен, един много добър шанс като археолог, а и моите колеги, с които работя. Това е шанс и за археологията на Варна и на България. Имахме щастието да попаднем на елинистическата крепостна стена, най-вероятно югозападната на античния Одесос, която по-късно през Римския период е била поправена. И до нея една друга стена, която може да се определи като византийска от края на 4-ти, 5-ти, 6-ти век. Възможно е при продължаване на проучването да излезе и входа към пристанището. Върху тези струкури има един военен склад, който е бил построен в периода 1832-1834 г. под ръководството на специално изпратения тук доверен човек на султан Махмуд II – инженер Пепе Мехмед паша. Това е малко известна история, но за първи път имаме шанс в археологически план да попаднем на структури от това строителство и няма значение, че това не е така далеч във времето, само преди век и половина.

Какво ще е бъдещето на тези старини? Как ще прекарат зимата?

Буквално аз и моите колеги трябваше да употребяваме усилия, за да убедим и инвеститора, и изпълнителите особено, в това че е необходимо да се направят там археологически проучвания. Слава Богу, че намерихме такова положително отношение и внимание.

Инвеститорът е община Варна.

Да, г-н Иван Портних беше там на място, запозна се със ситуацията. Главният архитект на Варна Бузев е с голямо разбиране към откритията и с идеи, бих казал в перспектива. Варна има в момента много сериозен проблем с т.нар. Дупка и аз се притеснявам сега това откритие, което имаме в градинката под ДЗИ, да не стане втората Дупка във Варна. Това си е сериозен проблем, няма никакво съмнение.

Питам ви, защото сме туристически град и показването на тези находки по подобаващ начин би било изключително привлекателно за Варна като дестинация с древна археология.

Аз имам усещането, не съм напълно убеден, че главният архитект на Варна е така да се каже в нашия отбор.

Какви са идеите за това пространство?

Най-малкото проучването на обекта да бъде довършено. И най-малкото – зоната с тези археологически структури, където са тези три стени от три периода плюс военният склад от османския период да бъдат показани по някакъв начин. Това не е много трудно. По-трудно е, според мен, да се обособи един парк, който да показва археология и архитектура. Да бъде зона, не само за отдих, но и зона за опознаване на археологията на града.

Във времето как ги виждате?

През пролетта е възможно да приключим тези изследвания. Там има няколко проблема, които са сериозни. Подпочвена вода излиза излиза на близката кота, буквално на нивото на византийския и римския пласт. И при всяка намеса, дори с лопата, веднага избликва вода. Има някакви инженерни решения, сигурно, но не съм компетентен да кажа какви. А другото е ограждането на самата градинка. Това, според мен, би било най-доброто – да се огради, да има някакъв вход, който да бъде за за деня, за да може да се виждат тези старини, а през другото време да бъде затворени, за да бъдат опазени, тоест да има някаква система на охрана. Градинката предоставя добри възможности там да се пренесат част от съхраняваните в музея артефакти, като прословутия питос (бел.ред. делвата, открита пред храма „Св.Николай Чудотворец“ на пешеходния бул.Княз Борис Първи).

Музей на открито?

Да, какъвто е например Римски терми.

А как ще прекарат зимата?

Слава Богу тези старини са доста здрави. Надявам се, че няма да има някакви сериозни повреди по тях. Те са в добра кондиция, няма нужда и от консервация в момента. Според мен, няма нужда да се вземат някакви мерки и да се покриват, макар че Закона за опазване на културното наследство беше необходимо да се направи такова покритие. Това им състояние сега ги пази, даже по-добре, тъй като всяко едно покриване би довело до мухъл, защото там има много влажна среда.

Ще бъдат ли опазени тези находки?

Това е добър късмет за един археологически екип, но това е много по-голям късмет за Варна! Най-големия късмет е, че за първи път имаме случай, когато структури са установени в градинка. Тоест няма да има намеса, тук никой няма да има претенции тук да се построи един голям блок, банка, увеселително заведение и т.н. Тоест това ще си остане градинка. Е, притеснявам се да не остане дупка!

Цялото интервю чухте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поучителни и образователни истории между кориците на "Дивите животни на града"

Как да помагаме на животните в града? Отговорите дава поредицата "Дивите животни на града". Под формата на три книги авторката Елена Павлова и художничката Милена Радева разказват поучителни и образователин истории за обитателите на градските пространства. Гълъби гнездят по таваните на блоковете, лястовици се заселват под стрехите, прилепи олитават..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

"Писма от морето" - изложба на Пламен Монев

Най-новата изложба „Писма от морето“ на Пламен Монев представя варненската галерия „12“. Галерията е разположена в сградата на областната администрация в града. Картините на Пламен Монев са вдъхновени от морето и са леко старомодни, посочва художникът. Платната са описателни, в тях е закодиран кратък разказ, пълен със сантимент и романтика.  "Винаги..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Стихосбирката "Петият ъгъл" представи Керанка Далакманска във Варна

Най-новата си поетична книга - "Петият ъгъл", представи Керанка Далакманска в Арт салона на Радио Варна.  Редактор на изданието е писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев. " Море и изгрев. А после залез. Хоризонтът и морето се сливат като в любовен екстаз и стават едно цяло. Голямото синьо. Време-пространството се изкривява в..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 18.10.24 в 13:14

Утре ученици от Варна се включват в шествие срещу трафика на хора

За поредна година Община Варна се включва в инициативата „Поход за Свобода“ срещу трафика на хора. Събитието представлява мирно шествие и има застъпнически характер с две основни цели: да информира обществото за проблема и да заяви подкрепа и застъпничество за всички жертви на модерното „робство“. „Походът на Свободата“ ще се проведе на 19 октомври,..

публикувано на 18.10.24 в 12:43

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36