Как да изберем шампанско за новогодишната нощ, защо пенливото вино се е наложило като неизменна част от кулминационната наздравица и каква е най-добрата градация на напитките на празничната трапеза съветва сомелиерът Стефка Свещарова, председател на Асоциацията на сомелиерите и виноценителите. В интервю за предаването "На светло" на Радио Варна тя разказа:
Аз мисля, че не само новогодишната нощ е повод да пием пенливи вина. Традицията на пиене и забава с пенливото вино датира още от 1451-ва г. То е най-технологичното вино, защото при него имаме две ферментации за да се освободят тези балончета, този въглероден двуокис да остане в бутилката е необходимо да добавим към готовото вино един продукт наречен „ликьор дьо тираж” ( liqueur de tirage) - гроздова захар и дрожди, за да започнат дрождите отново да ферментират тази гроздова захар и да се получи тази газировка.
Тоест пенливите вина са с най-сложен процес на добиване.
Да. Самият процес на съзряване на виното, след като тези дрожди са си свършили работата е един дълъг период от три до седем години, следва процес на отстраняване на утайката, етикетиране и отпътуване към пазара. За мен символа на гърмене на бутилката с шампанско е да отворим духа в бутилката, тоест да посрещнем новото време, Новата година с нещо, което може би цяла година сме чакали да кажем. Иначе в автомобилните състезания пак има отваряне на пенливо вино, за да празнуваме и да отбележим, че нещо се е случило, че продължаваме напред и един вид надграждаме следващия момент в живота!
Как да изберем добро шампанско?
Едно вино, наречено шампанско може да се нарече само произведено в областта Шампан във Франция. Всичко друго е шампанизирано пенливо вино. Ако нямаме възможност да си купим шампанско, можем да си купим пенливо вино по класически метод или метод „шампеноаз”. Това е написано на етикета.
Цената ориентир ли е за качество?
Ако искате качествено шампанизирано вино трябва да четете на етикета „методо класико” или метод „шампеноаз”. Това е ориентирът. Цената също. Например просеко е едно вино, което не е направено по този медтод. То идва от Италия и при него ферментацията не протича индивидуално във всяка една бутилка, а в големи иноксови цистерни. Също има своите качества, но обемът е съвсем различен.
Как да направим здравословна градация на питиетата в новогодишната нощ?
Мисля, че всеки трябва да прецени количеството и качеството на консумираните питиета. Но е добре да градирате алкохола, тоест да започнете от по-ниско алкохолна напитка и да отивате към по-висока. Също да добавя, че шампанизираните вина могат да бъдат компания за вашата трапеза през цялото време. Може да започнете закуската, да преминете към обяда и към вечерята само с пенливи вина!
Интересно предложение - като за празник!
Да, ако решите да се отдадете изцяло на напитката вино, е хубаво да започнете със сухи вина и накрая, след като гръмнете шампанското, може да приключите вечерта с портвайн, десертно вино, което да подготви стомаха за добро храносмилане и добро събуждане на другия ден.
А за 1 януари препоръчвате ли да продължим на шампанско?
Естествено, най-хубавото нещо е да се продължи въобще с пенливо вино!
Каква наздравица вдигате вие с шампанско на Нова година?
Да сме живи и здрави естествено, това е най-важното! Да имаме желание за нови неща, желание да надграждаме себе си и да се радваме на това, което правим!
Октомври и морето. За повечето хора тази комбинация звучи немислимо — вятърът хапе, вълните са сурови, а плажът пуст. Но има и други — хора, за които есента не слага точка на морските приключения, а просто отваря нова глава. Те чакат октомврийските ветрове с нетърпение, защото тогава морето им принадлежи — без тълпи, без шум, само те, вълните и..
Студенти от специалност "Съдебна администрация" в Икономическия университет във Варна присъстваха на симулативен конкурс за длъжността "съдебен деловодител" в Административния съд, организиран в рамките на Деня на отворените врати. Съдебният администратор Деница Станкова ги информира за спецификата на тази отговорна професия. Студентите..
Под целият център на Варна лежи Древният Одесос. Т.е. където копнеш, вадиш артефакти. Археологията е навсякъде и ние буквално ходим върху нея. Всяко едно строително намерение в центъра на града, е почти винаги свързано с разкопки. Както стана на улица "Козлодуй". Където при изкопни работи за строеж на нова сграда, строителите попадат на част древен..
Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна открива тази вечер изложбата „Галактики: от Земята до Космоса“, посветена на творчеството на Текла Алексиева – една от най-ярките фигури в българската илюстрация и художничка, оформила визуалния свят на научната фантастика у нас. Експозицията показва оригинални илюстрации, рисунки и редки..
Чрез сканиране на QR кодове с личното си електронно устройство посетителите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" получават достъп до синтезирани изкуствоведски текстове за автора на произведението и неговия принос в българското изкуство, както и кратки биографични данни и стилови характеристики в контекста на съответните исторически..
На 26 октомври - неделя - преминаваме към зимното часово време. В 4 часа сутринта стрелките се преместват с час назад. През март 2019 Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. Държавите членки решават дали преминат изцяло на лятно или зимно часово време.
Мозайката "Хората и морето", която красеше чакалнята в сградата на старата автогара, вече има нов дом. Официалното откриване на паното, като част от фасадата на СУХНИ “Константин Преславски, ще се състои на 29 октомври. Мозайката „Хората и морето“ е създадена през 1971 г. от пловдивския художник Чавдар Пашев, в сътрудничество с архитектите Матей Матеев..